Hardlopen na 2 weken gedwongen rust

hardlopen na 2 weken rust

Het was 2 weken geleden dat ik voor het laatst had gelopen. Dankzij een venijnige verkoudheid en algehele malaise. Na een week was ik weer wat opgeknapt. Maar als ik 's ochtends het huis een beetje opruimde brak het zweet me al aan alle kanten uit.

'Hardlopen kan dus nog niet,' besloot ik.

De beslissing om niet te gaan lopen is niet makkelijk

De beslissing om niet te gaan lopen vind ik niet makkelijk. Want ik ben altijd bang voor die glijdende schaal. Dat 1 keer niet gaan hardlopen, leidt tot 2 dagen niet hardlopen. En twee dagen tot drie dagen enz. En voordat je het weet loop je helemaal niet meer. Bovendien wantrouw ik mezelf vaak een beetje. Want heb ik niet gewoon stiekem 'geen zin'? Zijn het geen smoesjes?

Maar het feit dat mijn lichaam bij de minste geringste inspanning zweterig en moe werd overtuigde me ervan dat rust op dat moment beter was dan gaan lopen.

Hardlopen na 2 weken gedwongen rust

Maar na 2 weken niet hardlopen stond ik op zaterdagochtend op, en dacht: 'Ik kan weer hardlopen!' En dat wilde ik ook. Ik had geen smoesjes of excuses om niet te gaan. Een beetje onwennig trok ik mijn hardloopkleding en schoenen aan. Na twee weken niet lopen, was het alsof ik een stel vrienden tegenkwam waarmee ik altijd goed kon opschieten, maar die ik toch weer even opnieuw moest leren kennen.

Aangezien ik 2 weken niet gelopen had, besloot ik netjes de Headspace app te volgen en in een heel rustig tempo te lopen. Het tempo waarbij ik me altijd net voel als een renpaard dat wordt beteugeld. Maar het werkte wel.

Pijntjes na 2 weken rust

Niettemin, voelde ik her en der pijntjes die ik niet gewend was. Mijn linkerknie begon ermee. Ik voelde een soort maffe kramp, die me zelfs liet stoppen om even flink te wrijven over de knie. Vervolgens liep ik gewoon door, en d verdween de pijn gelukkig.

Na zo'n 25 minuten begonnen mijn heupen aan beide kanten te zeuren.

Verbaasd constateerde ik de pijn.

Ook die was nieuw voor me.

Opnieuw stopte ik en deed even wat stretch oefeningen om de heupen losser te maken.

En de pijn verdween.

Na 2 weken rust: Uithoudingsvermogen goed. Lichaam matig.

Na 2 weken niet hardlopen was ik aangenaam verrast over mijn uithoudingsvermogen. Dat was nog prima. Het was mijn lichaam dat me dwong om rustiger aan te doen. John (the Penguin) Bingham schrijft hierover in zijn boek Running for mortals.

Onze spieren tijdens hardlopen

Hij maakt daarbij duidelijk onderscheid tussen je uithoudingsvermogen en je spieren. Hij schrijf dat onze spieren minder efficient zijn dan ons uithoudingsvermogen.

Onze spieren hebben lagen

Onze spieren hebben lagen. De spierlaag die we het meest gebruiken zijn zeg maar onze Maandag spieren. Dus als je voor het eerst gaat hardlopen leveren je Maandagspieren de meeste inspanning.

Op dinsdag zijn je Maandagspieren nog moe. Dus sturen ze bericht naar de volgende spierlaag. Deze spierlaag is minder fit, en wordt daardoor sneller moe. Het lopen gaat dus een stuk moeizamer.

Op woensdag zijn zowel je Maandagspieren als je Dinsdagspieren nog knock-out van alle inspanning. Dus wordt de derde spierlaag ingezet. Maar die laag is al jaren niet meer gebruikt. De derde spierlaag heeft een slechte conditie en totaal geen uithoudingsvermogen. Omdat deze spieren niet goed werken, krijgen je botten onvoldoende ondersteuning. Je begint pijntjes te voelen.

Op donderdag liggen al je spierlagen op apegapen, en beginnen steeds meer botten te protesteren.

Vrijdag: je besluit dat hardlopen niets voor jou is.

Mijn conclusie over hardlopen na 2 weken verplichte rust

Mijn conditie bleek na 2 weken niet hardlopen nog prima. Ik kon het lopen goed volhouden. Het waren mijn spieren die moeilijk deden. Wat ik hiervan leer is dat ik het een beetje kalm aan moet doen, en ze de kans geven om weer helemaal sterk te worden.

Daarnaast heb ik geleerd dat ik heus wel betrouwbaar ben. En dat ik echt wel weer ga hardlopen. Dus als ik me niet goed voel, dan is het geen smoesje om niet te gaan lopen.

N.B. Een dag later had ik nota bene zelfs spierpijn! Lees ook Hardlopen met spierpijn en Spierpijn na hardlopen.

Leestips

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.