Hardlopen moeilijk maken

hardlopen is simpelHet fijne aan hardlopen is dat het zo laagdrempelig is. Het is een kwestie van je ene voet na de andere zetten in een vlot tempo, en je doet het al!

Daarom sta ik er vaak versteld van hoe ingewikkeld hardlopen gemaakt kan worden. Met allerlei berekeningen en procenten van zones waarin je zou moeten trainen. Ik wil best geloven dat je er beter door gaat hardlopen, maar ik merk dat bij mij de lampen uit gaan.

Het leven is al zo ingewikkeld. Mag hardlopen dan alsjeblieft simpel blijven?

Hardlopen moeilijk gemaakt

  1. Doe een LSD-loop: Long Slow Distance. Dit doe je door op 70 à 80% van je maximale hartslag te rennen. Bepaal dus je maximale hartslag, en bereken vervolgens hoeveel 80% daarvan is. Dit heeft te maken met hartslag zones!
  2. Bedenk tijdens het lopen voortdurend of je je voeten wel op de juiste manier op de grond laat neerkomen. Let er op hóe je voet neer komt, en wáár! Je voet moet bijvoorbeeld ónder je knie neerkomen volgens Runner's World. Anders zou je hem wel eens kunnen overbelasten en dat komt je duur te staan.
  3. Heb je wel de juiste houding tijdens het hardlopen?! Zijn je schouders laag en ontspannen? Is je hoofd netjes rechtop en je blik gericht op de horizon? Zijn je handen ontspannen? Zijn je armen gebogen in een hoek van 90 graden?!
  4. Zijn je stappen niet te groot? Of juist te klein? De optimale 'cadence' is 180 keer landen per minuut. Tellen dus!
  5. Ben je alleen maar aan het hardlopen? Foei! Je moet hardlopen combineren met yoga en/of krachttraining!
  6. Is je ademhaling wel goed? Adem je bijvoorbeeld wel in door je neus?
  7. Eet je wel de juiste voeding die een hardloper nodig heeft? Het verkeerde voedsel kan leiden tot falen! De juiste voedingsstoffen versterken je spieren, je lichaam en zorgen voor meer energie.
  8. Wat?! Loop je gewoon elke keer maar hetzelfde rondje? Dat kan natuurlijk niet. Je moet verschillende soorten hardlopen afwisselen. Denk aan fartlek, duurlopen, tempoloop, sprinten, heuveltraining etc.

Wie heeft er nog zin om te gaan hardlopen?

Ik niet.

Tenzij ik bovenstaande gewoon weer lekker vergeet, en simpelweg ga lopen.

Want dat doe ik het liefst.

Is hardlopen voor jou ingewikkeld of simpel?

Similar Posts

3 Comments

  1. Ik merk dat ik heel gevoelig ben voor dat soort berichten. Ik denk schijnbaar dat er een goede en een foute manier is ofzo. Gelukkig ren ik regelmatig met een collega die lekker down to earth is en al jaren 3x per week hetzelfde rondje loopt. En die rondjes zijn het fijnst

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.