Hardlopen met spierpijn: mag dat, of liever niet?

Hardlopen met spierpijn

Hardlopen met spierpijn. Heb jij het wel eens gedaan? Ik wel. Mijn ervaring is dat na de eerste paar pijnlijke minuten je spieren soepeler en minder pijnlijk worden. Maar is het verstandig: hardlopen met spierpijn? Zijn er momenten waarop je beter rust kunt nemen?

Hardlopen met spierpijn mag, mits....

Voelt je lichaam vermoeid? Heb je spierpijn? In principe mag je best hardlopen met spierpijn. Niet alle spierpijn is ernstig of problematisch. Het kan simpelweg een natuurlijk reactie van je lichaam zijn op inspanning. Sterker nog, zoals ik hierboven schreef kun je er zelfs van opknappen. Pijnlijke spieren die gedurende het hardlopen weer goed gaan voelen, zijn geen probleem. Meestal verdwijnt de spierpijn met een dag of twee.

Delayed Onset Muscle Soreness oftewel DOMS - spierkater

In het Engels spreken ze over Delayed Onset Muscle Soreness. In het Nederlands zeggen ze kort maar krachtig: spierkater. DOMS is het verschijnsel dat je zo'n 24 tot 72 uur na het hardlopen of andere inspanning spierpijn voelt. Dat geeft niets, want het betekent dat de spier zich aanpast zodat hij de volgende keer nog beter werkt. Het is dus eigenlijk heel positief. De truc is om je lichaam de kans te geven om te herstellen, waarna je beter wordt dan ooit : )

Maar er zijn een paar uitzonderingen.

Ga liever niet hardlopen als:

  • Je de dag ervoor een marathon hebt gelopen.
  • De spierpijn erger wordt tijdens het hardlopen.
  • Je gaat anders lopen door de spierpijn.
  • Je door het huis strompelt van de pijn.
  • Als de spierpijn zo erg is, dat hij de voorbode is van een hardloopblessure.
  • Je voelt pijn in je botten: knie, heup of enkel. Dit kan een waarschuwingssignaal zijn dat er een hardloopblessure op de loer ligt.

In The Complete Book of Running for Women geeft Claire Kowalchik een handige vuistregel over hardlopen met spierpijn:

Maak je je zorgen over spierpijn of een vermoeid lichaam? Neem dan 1 of 2 dagen rust en kijk hoe het dan voelt. Heb je daarna nog pijn, zoek dan een expert met verstand van hardlopen en vraag om advies.

Sporten met spierpijn: filmpje met uitleg over DOMS etc.

In onderstaand filmpje wordt het vraagstuk: 'Mag ik sporten als ik spierpijn' heb ook nog eens beantwoord. Net zoals je in deze post kon lezen, hoeft (spier)pijn geen reden te zijn om te sporten. Tenzij er sprake is van de genoemde uitzonderingen.

Samenvattend

Hardlopen met spierpijn mag! Spierpijn hoeft dus geen reden te zijn om niet te gaan hardlopen. Tenzij één van de in deze post genoemde uitzonderingen hierop van toepassing is.

Hoe ga jij om met spierpijn en hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.