Hardlopen met je partner

hardlopen met je partnerHardlopen met je partner. Het klinkt zo leuk!

Als iemand me vertelt hoe ze samen met haar man of vriend loopt, dan ben ik altijd onder de indruk. Wat leuk om hardlopen zo te delen. En op die manier samen tijd door te brengen.

Last van onderlinge competitie

Zelf loop ik nooit hard met mijn man. Dat komt enerzijds omdat hij simpelweg niet hardloopt. Hoogstens naar het station om de trein te halen. Op zijn Birkenstocks. Maar ook al zou hij wel een hardloper zijn, dan nog denk ik niet dat ik met hem zou willen hardlopen.

Ik denk namelijk dat er een competitie element de kop zou opsteken. Zo strijden mijn man en ik nog steeds over de vraag wie het zwaarder had bij de bevalling: hij of ik. Ik vind dat ik zonder enige twijfel win. Maar mijn man vindt dat hij het minstens nét zo zwaar heeft gehad. 'Het is heel naar hoor, om iemand pijn te zien lijden!'

Dus als we zelfs al competitie hebben over wie het meest heeft geleden onder vijf bevallingen, dan vrees ik dat het bij hardlopen nog erger zal zijn. Zie je die foto linksboven in deze post? Zo zien mijn man en ik er vast niet uit! Wij zullen eerder proberen elkaar met onze ellebogen aan de kant te duwen...

Tips voor hardlopen met je partner

Maar dat wil niet zeggen dat hardlopen met je partner niet fijn kan zijn.

En er zijn een aantal dingen die je van te voren kunt doen, om er voor te zorgen dat het een leuke ervaring wordt. Dat doe je door te communiceren! Je weet wel, wat je in het dagelijks leven ook al met elkaar moet doen. Communiceer en maak duidelijke afspraken over:

 • De afstand
 • Het tempo
 • Wie bepáált het tempo?
 • De route
 • Luister je onderweg naar muziek? Doe je oordopjes in of niet?
 • Gaan jullie onderweg práten? Verwacht je een goed gesprek, of lopen jullie zwijgend? Het is goed om dit van te voren af te stemmen om teleurstelling (jij) en irritatie (hij) te voorkomen
 • Als je je kind/baby meeneemt: wie duwt de babyjogger?
 • Gaan jullie een wedstrijd doen met elkaar? En als je afspreekt dat je dat niet doet, dan ook echt niet doen hè!
 • Winden laten en neuzen snuiten met twee vingers en het snot dan weggooien...

Loop jij met je partner?

Similar Posts

4 Comments

 1. Hoi Nicole!
  Ik volg je sinds kort. Ik ben begin januari begonnen met hardlopen. Na 2 zwangerschappen, waarbij mijn dametjes mij behoorlijk lieten uitdijen, werd het tijd om die kilo's kwijt te raken. Ik vind het heerlijk (als anti-sporter ;-))!!
  Inmiddels heb ik mijn man ook aan het hardlopen gekregen, maar samen lopen gaat voorlopig niet lukken met een kleintje van 4 maanden. Neemt niet weg dat we het wel een keer willen proberen. Ben zelf wel heel benieuwd hoe dat verloopt 😉
  Groetjes,
  Nadine

 2. Hoi!
  Ja, wij lopen soms samen.
  Dan loop ik beter, makkelijker, leuker én langer!!
  Praten gaat niet zo makkelijk..... ik stik haast als ik ondertussen óók nog een gesprek moet voeren. En hij zegt dan steeds......je moet kunnen blijven praten hoor!! Grrrr. hij doet het makkelijker dan ik.;-(
  Maar alleen kan ook heerlijk zijn hoor, samen iets anders doen kan ook leuk zijn.

 3. Ik ben moeder van vier kinderen en wij lopen het liefste samen. We hebben een geweldige buurman die de babyfoon met plezier aanneemt als wij onze 8km in 45min wegtikken. Heerlijk! Het geeft een enorm gevoel van verbondenheid en mijn partner past zich volledig aan aan mijn tempo. Zo houden we het vol. Ik loop nu al vier of vijf jaar een a twee keer per week 8km. Zonder mijn man was me dat nooit gelukt. Eerdere pogingen in mijn leven strandden altijd omdat ik het niet volhield in mijn eentje maar niet durfde om samen met iemand te lopen - dan richt ik mij nl teveel op de ander. Het grappige is dat hij mij geleerd heeft niet te hard van stapel te lopen maar het rustig op te bouwen. Dat ik nog altijd iets langzamer loop dan wanneer hij alleen loopt, ach da's goed voor zijn vetverbranding zegt hij. Wat een kanjer he?

 4. Hi Nicole,

  Manlief is een fietser en schaatser, maar loop ook wel hard. Als we samen trainen is het voor de gezelligheid om wat samen te doen. Competitie kennen we ook. Zijn PR op de 15 km 1:17:09 is nog steeds mijn droom die ik met 1:19:37 al aardig benader. Op de 10 km zou ik dik verliezen en hij loopt geen midden of lange afstanden. Ik heb dit jaar een fiets gekocht om met hem te kunnen fietsen en overweeg ook de aanschaf van een racefiets. Naarmate we ouder worden komt er meer tijd beschikbaar voor sport en dan is het wel leuk ook wat samen te kunnen doen, want trainen kost best veel tijd.

  Groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.