Hardlopen met verkoelende elementen op je lichaam

hardlopen
Ik, als ik moet lopen bij tropische temperaturen...

In de Facebookgroep Ik loop hard gaf iemand een interessante tip om hardlopen tijdens een hittegolf draaglijker te maken. Hannah gaf als tip om een koelelement van Mepal in je bh of flipbelt te doen.

De Amerikaanse Runner's World deed ooit dezelfde suggestie:

'For hot long runs, put ice cubes in your pockets, sports bra, or hat. They will help to cool you off as they melt.'

De reacties op de tip in Ik loop hard en de suggestie van Runner's World zijn nogal eh... wisselend. Zo vroegen mensen in de Facebookgroep of bedoeld werd dat ze het ijselement moesten leegdrinken. En bij Runner's World zei iemand:

'Is it April 1st? Put ice in your pockets to keep cool on long runs? About the most stupid running suggestion I've ever heard!'

Maar de leukste reactie vond ik:

'Put rubbers in your pockets for running during thunderstorms.'

Toch vind ik het wel intrigerende tip! Ik word echt helemaal niet goed van de hitte. Maar ik vroeg me af: 'Is dat wel veilig? Is het niet gevaarlijk om iets ijskouds op je lichaam te dragen, terwijl de rest van je lichaam warm is?'

Ik besloot op onderzoek te gaan.

En er blijkt warempel iets te bestaan als een ijsvest!

Hardlopen met verkoelende elementen op je lichaam

Ik kwam een artikel tegen in de Journal of Athletic Training over een zogenoemd ice vest. Daarin werd het effect van een Nike ice vest op de lichaamstemperatuur van 18 vrouwen getest.  Het Nike ijsvest bevatte maar liefst 20 zakken, met daarin ice packs. Het vest woog 4,4 kilo als het gevuld was met ice packs. De conclusie was dat het ijsvest inderdaad zorgde voor een minder warm lichaam. Het zorgde dus inderdaad voor verkoeling.

Hoe pas je dit toe in de praktijk?

Het idee om verkoelende elementen op je lichaam te dragen om het hardlopen bij tropische temperaturen draaglijker te maken is dus zo gek nog niet. Maar hoe pas je het praktisch toe?

1. Herbruikbare ijsblokjes

IJsblokjes hebben de gewoonte om te smelten als ze warmer worden. Dus tenzij je met een soort smeltende drijfnatte sportbh wilt lopen kun je het beste kiezen voor herbruikbare ijsblokjes. Die gaan niet druipen en lekken. Zoals deze:

herbruikbare ijsblokjes

2. Polsbandjes bevochtigen en in de diepvries

Schrik je terug voor het ijsblokjes idee?

Dan kun je ook voordat je gaat hardlopen een hoofdband en polsbandjes vochtig maken en in de diepvries leggen.

polsbandjes hardlopen

Om de polsen lijkt me dit trouwens prettiger dan om het voorhoofd. Ik vrees voor het effect van een 'ice cream headache'.

3. Draag een verkoelend vest

Geïnspireerd op het Nike ice vest, een verkoelend vest dragen bij het hardlopen. Ik kon helaas niet een officieel ijsvest voor hardlopers vinden. Hieronder een ijsvest dat claimt dat het ook geschikt is voor hardlopen, maar ik heb er zelf dus geen ervaring mee. En ik heb mijn twijfels. Eén van de dingen die bleek uit het eerder genoemde onderzoek, is dat zo'n ijsvest heel strak op het lichaam moet zitten, omdat het anders niet prettig loopt. Dit ijsvest dat ik vond op Amazon.nlj  lijkt me vrij losjes vallen. Het kost 38,84.

ijsvest

Een ander budgetvriendelijk ijsvest is onderstaan Summer Ice vest bij amazon.nl:

verkoelend vest
10,99 bij amazon.nl

Deze wordt ook vrij positief besproken voor hardlopers op Garage Gym Power, waar ze 13 ijsvesten reviewen! Ik heb deze inmiddels besteld, en ben benieuwd of hij werkt!

4. Draag een shirt van HeiQ Smart Temp of 37.5(R) Technology

Er zijn materialen in omloop van de makers beloven dat die werken als een ijsvest.

De makers van HeiQ Smart Temp zeggen dat hun shirts een koelende werking hebben en leggen dat als volgt uit:

Samenvattend

Het is inmiddels gelukkig weer wat koeler, maar de zomer is natuurlijk nog maar net begonnen. Dus er komen vast nog veel tropisch warme dagen.

Zelf vind ik hardlopen in de hitte echt behoorlijk erg. Mijn oplossing om te proberen de hitte voor te zijn, door vroeg te gaan hardlopen. En als het dan nog heet is, doe ik een soort intervaltraining, waarbij ik op schaduwrijke stukken ren, en de stukken in de zon wandel.

Maar nu ga ik dus ook dat aparte blauwe zeemvest proberen als ik het binnen heb.

Ik houd jullie op de hoogte : )

Lees ondertussen mijn post met tips voor hardlopen in de hitte.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.