Hardlopen: Marieke's verhaal

hardlopen vrouwen

Tijdens haar HBO-opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening in 1991, maakte Marieke Gorter- Aalfs kennis met hardlopen. Vervolgens bouwde ze dit zelf uit tot ze 5 kilometer kon lopen. Hardlopen was voor Marieke een manier om actief te ontspannen na een drukke schooldag.

Inmiddels woont Marieke (42) samen met haar man en drie kinderen (2000, 2003 en 2010) op hun melkveebedrijf. Daar runt ze haar praktijk voor Shantala babymassage, en is bovendien gastouder van drie kinderen. Ook geeft ze regelmatig rondleidingen op de melkveehouderij en biedt ze ruimte aan voor kinderfeestjes.

Dit is Marieke's hardloopverhaal!

Marieke's hardloopgewoontes

Aangezien ik op het platteland woon, in het Westerkwartier van Groningen, loop ik daar het liefst. Het is een mooie omgeving, met schone lucht.

Tijdens mijn studie liep ik 3 keer per week. Als studente kon ik immers gaan en staan waar ik wilde. Toen ik 3 maanden zwanger was ben ik gestopt. En het duurde twaalf jaar voordat ik het weer oppakte!

Kuitproblemen

In 2012 liep ik 1 keer in de week, en moest ik vervolgens echt een paar dagen bijkomen. Nu loop ik 2 keer per week en heb ik een goed ritme te pakken. Mijn kuit houdt zich gelukkig goed. Ik wil het lopen uitbouwen tot een duurloop van 10 km. Zónder 2 keer per jaar uit de running te zijn met kuitproblemen. Daarom doe ik oefeningen voor rompstabiliteit, en regelmatig een intervalloopje.

Ik heb geen stok achter de deur nodig

Ik loop alleen, en soms met een schoonzus. Aangezien ik vaak kuitproblemen heb, sinds ik weer begon in december 2011, lijkt het me goed om me bij een loopgroep aan te sluiten. Zo kan ik meer kennis op doen over de warming-up en de omliggende spieren. Maar ik loop graag overdag, en ik heb mezelf nog niet zover gekregen. Ik vind het niet erg om alleen te lopen, en heb geen stok achter de deur nodig. Soms neem ik mijn hond mee, ook gezellig.

Mijn hardloopmotivatie

  • Mindful running is tot mezelf komen
  • Mijn hoofd leeg maken. We hebben een druk gezin en er wordt veel van mij gevraagd.
  • Een korte termijn doel stellen. Lekker rennen, dat doel halen en tevreden zijn.
  • Ontspannen.
  • Tijd voor mezelf.

Ik maak duidelijk onderscheid tusesn lichamelijke en psychologische redenen om te lopen. Soms zijn alle loopomstandigheden goed en heb ik geen zin. Dan kies ik voor een interval training. Heb ik echt zin om te gaan hardlopen, dan kies ik voor een mooie haalbare route.

Hardlopen en moederschap

Het moederschap maakt hardlopen lastiger!

Het feit dat ik moeder ben maakt het moeilijk om tijd voor mezelf te nemen.

Als ik de drive heb om te gaan lopen, moet het wel kúnnen. Het is me 12 jaar niet gelukt om het weer op te pakken (psychologisch dan).

Tegelijkertijd kan ik hardlopen gebruiken als een uitlaatklep voor het moederschap. Even tijd voor mezelf, en de batterij weer opladen.

Hardlopen en kinderen

Soms vraag ik wel eens aan mijn kinderen: 'Willen jullie mee?' Maar... de twee keer per week dat ik loop zijn echt mijn 2 momenten. En die wil ik nog even zo houden. Ik zal mijn kinderen hardlopen wel aanraden. Want je bent van niemand afhankelijk, en je kan het altijd en overal doen.

Gadgets en hardloop apps

Ik loop met mijn mp3 speler en ik heb Runkeeper op mijn mobiel. Ik loop het liefst op muziek. Daarmee kan ik heel gelijkmatig lopen, en het stimuleert me om lekker door te rennen. Heerlijk.

Hardloopwedstrijden en evenementen

Ik doe regelmatig mee aan recreatieve hardloopwedstrijden. In mijn omgeving worden veel leuke wedstrijden georganiseerd. Een wedstrijd betekent voor mij een leuke tijd neerzetten, een andere route lopen, of een uitdagende afstand pakken. En het is ook gewoon een leuk uitje met gelijkgezinden.

Voor een prijs ga ik niet. Dat vind ik niet belangrijk. Ik probeer wel iets sneller te lopen dan de vorige keer op dezelfde afstand.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik heb een basisuitrusting in mijn kast liggen die ik gebruik. Ik koop niet zo vaak schoenen, zeker ook door mijn tussenstop van 12 jaar. In 2012 heb ik voor het eerst echt loopschoenen van Asics gekocht bij Runnersworld. Ik trakteer mezelf volgend jaar op nieuwe.

Hardloop literatuur en lectuur

In 1991 heb ik ooit eens een boekje gekocht waarin een hardloopschema beginners stond, en de voordelen van hardlopen. Dat staat nog steeds bij mij in de kast.  Runner's World lees ik als ik het toevallig krijg. Leuk om me te verlekkeren aan kleding, schoenen en gadgets.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Ik zou alle moeders willen meegeven dat het goed is om even tijd voor jezelf te nemen. En dan bedoel ik: Actief ontspannen. Even je hoofd leeg maken om jezelf weer op te laden. Voor jezelf én je gezin. Het is een win-win situatie. En ook nog eens gezond. We zetten onszelf te snel op de laatste plaats, en dat komt niet ten goede aan het geheel.

Als je goed voor jezelf zorgt, kan je ook goed voor anderen zorgen.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.