Hardlopen als goedkope therapie

hardlopen therapieAmerikaanse psychotherapeut Gontang houdt zijn therapeutische sessies niet langer op de sofa maar op hardloopschoenen! Al dertig jaar gaat hij hardlopen met zijn cliënten. Maar ook in je eentje kun je hardlopen gebruiken om je beter te voelen.

Hardlooptherapie: zo doe je dat!

Gontang adviseert om eerst een paar keer diep in en uit te ademen voordat je begint. Zo stimuleer je het parasympatisch zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je kalm wordt.

Wees je, terwijl je rent, bewust van je ademhaling. Stel jezelf voor hoe je energie en positieve dingen inademt, en stress en irritatie uitademt. Laat op je uitademing alles wat je dwars zit los.

Doe dit vooral buiten! De natuur versterkt namelijk het positieve effect van hardlopen. Als je buiten bent realiseer je je dat het leven meer is dan je problemen! Alles wat je buiten ziet, ruikt en hoort maakt je ervan bewust dat je leeft. Het maakt je actief in het heden en niet alleen een passieve toeschouwer.

Waar ik aan denk tijdens het hardlopen

Ik denk altijd aan vervelende rapportbesprekingen over mijn kinderen, mijn man die met glazige oogjes naar me luistert, mensen die voorkruipen in winkels en het feit ik na zes jaar nog steeds wordt ingehaald door mensen met rollators. Maar terwijl ik inadem, adem ik ook in dat ik toch maar mooi weer aan het hardlopen ben, dat ik sterk ben en krachtig!

Hardlooptherapie in Nederland

Vind je het lastig om dit zelf te doen? In Nederland zijn verschillende therapeuten die zogenoemde running therapy geven. Je vindt een handig overzicht op de website van de Stichting Runningtherapie. En psychiater Bram Bakker schreef er het boek Running Therapie. Hierin legt hij helemaal uit waarom hardloop zo therapeutisch werkt! En een van de vrouwen die ik heb geïnterviewd, Muriel, vertelt in dit interview hoe positief zijn running therapie heeft ervaren.

Je kunt ook luisteren naar de gratis podcast van Esther Konink.

Wat adem jij uit, en wat adem jij in?

Similar Posts

2 Comments

  1. Mooi geschreven. Hardlopen kan je hoofd leeg maken van wat je die dag meegekregen hebt. Daarbij kan het je nieuwe positieve gedachten en energie geven.

  2. Hardlopen is inderdaad een manier om niet alleen lekker te sporten maar om ook je hoofd even helemaal leeg te maken. Dit is een van de redenen dat ik ook iedere dag wel even op pad ga, door de natuur rennen is echt een genot.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.