Hardlopen in de stad versus hardlopen op het platteland

hardlopen in de stad versus platteland

Ik woonde 10 jaar in de stad, en inmiddels 8 jaar op het platteland. In die tijd heb ik veel gelopen. Of je loopt in de stad of op het platteland maakt nog best veel verschil vind ik qua looproutes.

Het leek me leuk om die verschillen eens op een rijtje te zetten!

Lopen in de stad

 1. Lopen in de stad vond ik drukker. Er fietsen en lopen meer mensen.
 2. Ik moest vaker stoppen tijdens het lopen. Bijvoorbeeld door een rood stoplicht, of omdat er veel verkeer is, en je niet kunt oversteken.
 3. Lopen in de stad vond ik afwisselender. Er is meer te zien.
 4. Ik hoefde in de de stad niet bang te zijn voor loslopende honden. Honden zitten binnenshuis. En als ze al buiten rondlopen dan kunnen ze meestal de tuin niet uit.
 5. Er zijn meestal fietspaden of voetpaden waar je relatief veilig kunt lopen.
 6. Lopen in de stad is minder donker! Er zijn daar op z'n minst lantaarnpalen, en daarnaast verlichten de lampen in huiskamers de straat enigszins. Hardlopen in het donker in de stad is daardoor minder eng.

Lopen op het platteland

 1. Op het platteland hoef ik minder vaak te stoppen tijdens het lopen. Er zijn hier geen stoplichten, en er is weinig verkeer.
 2. In de donkere maanden van november, december en februari zie ik 's ochtends soms letterlijk geen hand voor ogen als ik ga hardlopen. Er zijn hier geen lantaarnpalen. En ook amper huizen die de boel wat verlichten. Niet voor niets heb ik een Kalenji lamp gekocht. Zie ook mijn post Hardlopen verlichting.
 3. Op het platteland vinden mensen het heel normaal om hun los te laten lopen op het erf. Als je geluk hebt is er een elektrische omheining, maar vaak niet. En het gebeurt me regelmatig dat een hond achter me aan komt rennen. Ik ben zelfs een keer gebeten door een hond.
 4. Op het platteland loop ik vaak noodgedwongen op de weg. Want er zijn geen fietspaden of handige trottoirs om op te lopen.
 5. Ik vind dat auto's op het platteland vaak vrij hard rijden. Dat geeft me een onveilig gevoel als hardloper. Ook omdat er dus geen stoep of fietspad is. Ik draag daarom zeker in donkere maanden veel verlichting om mezelf zichtbaar te maken.
 6. Het is net waarvan je houdt. Maar lopen op het platteland kan wat saai zijn. Er zijn minder mensen, en er is minder te zien dan in de stad. Anderzijds zullen natuurliefhebbers dit niet me eens zijn. Want zij vinden waarschijnlijk dat er in de natuur heel veel te zien is.
 7. Op het platteland komt het verkeer vaak maar van 1 kant : ) 's Ochtends als ik ga hardlopen gaan alle autos en fietsers dezelfde kant op: richting grote stad.
 8. Lopen op het platteland is het in algemeen rustiger. Er is minder verkeer, en dus minder prikkels.
 9. Ik ben er nog niet over uit over een hardlooproute maken op het platteland nou makkelijker is dan in de stad. Je hebt hier bijvoorbeeld wel minder afslagen en wegen.

Mijn conclusie over lopen in de stad of op het platteland

Zowel lopen in de stad als lopen op het platteland heeft zo zijn voor- en nadelen. Het grootste nadeel van lopen in de stad vond ik de vele onderbrekingen. Maar ik word ook niet goed van al die loslopende honden op het platteland! Echt verschrikkelijk vind ik die. Daardoor durf ik sommige routes gewoon niet meer te lopen. Ondanks de enge honden denk ik wel dat lopen op het platteland rustgevender is dan lopen in de stad. Maar lopen in de stad is denk ik weer afwisselender.

Dus wil je het beste van twee werelden? Loop dan gewoon afwisselend in de stad of op het platteland!

Op zoek naar leuke hardlooproutes? Lees dan vooral ook mijn post Hardlooproute vinden.

Leestip

Veilig hardlopen in de stad met luchtvervuiling

Waar loop jij het liefst?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.