Hardlopen in 'Vlieg terug naar huis'

vlieg terug naar huisIn chicklit boek 'Vlieg terug naar huis' spelen drie vrouwen de hoofdrol: Sylvie en haar twee volwassen dochters Lizzie en Diana. Wanneer de ontrouw van Sylvia's echtgenoot en de vader van Lizzie en Diana bekend wordt, werkt dit als een katalysator op de persoonlijke groei en ontwikkeling van de drie vrouwen.

De succesvolle arts Diana, gebruikt hardlopen als uitlaatklep, maar soms ook als een vlucht uit de werkelijkheid.

Hardlopen in 'Vlieg terug naar huis' van Jennifer Weiner

'Voordat Milo was geboren had ze (Diana) getraind voor een marathon. Ze had het heerlijk gevonden. Niet alleen het rennen, maar ook het plannen van de trainingen, het indelen van haar dagen zodat er genoeg tijd was om haar kilometers te maken, het invoeren van gegevens op haar computer en het maken van grafieken met haar afstand en snelheid.

Ze had een hartslagmeter en een horloge dat uitrekende hoe snel ze ging. Ze had van tevoren kunnen voorspellen hoe lang ze over de ruim 42 kilometer zou gaan doen en vond het geweldig dat ze met een marge van 20 seconden eindigde. Precies op schema, had ze gedacht toen ze over de finishlijn rende.

Nu, acht jaar later, werd ze 's ochtends wakker met een bonkend hart, helemaal klam, alsof ze de hele nacht had liggen zweten. Dan waren er een paar seconden van verwarring terwijl de nachtmerrie die haar in zijn greep had wegebde: Waar was ze? Hoe was ze hier terechtgekomen? En dan kwam het allemaal terug. Ze was niet in Philadelphia, ze was in Connecticut, zonder huwelijk, zonder baan.

Dan stond ze op, trok haar sokken en gympen aan, het enige wat ze aan hoefde te trekken, want ze sliep tegenwoordig in haar sportbeha, t-shirt en legging. Dan dronk ze wat sap, zo uit het pak, pakte een eiwitreep uit haar voorraad in de kast, rende de trap van de veranda af naar het strand.

In de tijd dat ze voor de marathon trainde, varieerde ze haar training. Dan deed ze lange rustige afstanden en korte, snelle; ze rende met intervallen en op tempo en hield haar hartslag zorgvuldig in de gaten. Ze rende nu alsof ze ergens door werd opgejaagd. Ze gaf alles en ging zo snel ze kon tot haar adem in haar keel brandde en steken in haar zij prikten, tot ze bloed proefde, tot ze niet meer verder kon.

Haar hakken trapten zand achter haar op, haar armen pompten, haar schaduw rende voor haar uit en Diana probeerde hem te vangen. Vier kilometer, dan zes, dan acht, naar de pier die einde van Fairview markeerde. Negen kilometer, elf, twaalf, zo snel dat er geen ruimte in haar brein was om na te denken, geen ruimte voor iets anders dan inademen, uitademen en haar lichaam over het zand te bewegen.

Soms was één keer rennen per dag genoeg, maar soms moest ze voor het avondeten nog een keer.'

Uit bovenstaand fragment komen diverse therapeutische elementen van hardlopen naar voren:

  1. Hardlopen geeft structuur en houvast
  2. Het is een natuurlijke reactie op stress

Praktische informatie

Vlieg terug naar huis is voor slechts 6,90 te koop bij bol.com. Persoonlijk vond ik er weinig aan, afgezien van de hardloopfragmenten.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.