Hardlopen: het verhaal van Kim

hardlopen moeder
Kim in Florida na een loop over de boulevard

Als zevenjarige werd Kim de Bruin lid van de lokale atletiekvereniging. En dat is ze nu nog steeds! Dit is haar verhaal!

Over Kim

Kim is 34 jaar oud, en moeder van Mette (4) en Dax (7 maanden).

Hoe het allemaal begon

Kim: 'Een paar kinderen uit mijn klas waren bij de atletiekvereniging. En ik besloot ook eens te kijken. Zo maakte ik kennis met hardlopen. Ik vond het leuk en ben gebleven. Het bleek dat ik aanleg had.

Vanaf mijn 19e/20e concentreerde ik me alleen nog maar op hardlopen. De andere onderdelen van de atletiek liet ik toen links liggen. Mijn ouders daagden me uit om mee te lopen met de marathon van New York, en daarna ben ik doorgegaan. Sindsdien heb ik meerdere lopen gedaan, maar eigenlijk vooral 10kms. Sinds de geboorte van de jongste ben ik vooral bezig met de opbouw naar een langere afstand.

Mijn loopweek

Ik loop drie keer per week. Twee keer per week in de middagpauze op mijn werk, en één keer in het weekend thuis. Ik houd van de afwisseling, maar hardlopen in de natuur vind ik het mooist.

Als hardlooptrainer ben ik een groot voorstander van met een groep lopen. Sociale veiligheid, gezelligheid, en net dat duwtje dat je nodig hebt. Maar in het weekend alleen lopen is ook heerlijk. Zelf weten wanneer je gaat (nou ja, nadat de jongste borstvoeding heeft gekregen) en zelf bepalen hoe lang je gaat, en waarheen.

Motivatie

Na mijn zwangerschap wilde ik terug maar mijn oude gewicht. Bij mijn eerste zwangerschap kwam ik meer dan 30 kilo aan, en bij de tweede 25 kilo. Ik weeg nu minder dan voor mijn zwangerschap!

Daarnaast loop ik voor een goede conditie, en het heerlijke gevoel van hardlopen. Lopen met een groepje, of met een vriendin, is bovendien een leuke afwisseling op een werkdag. 's Middags kan ik er dan weer hard tegen aan. Hardlopen is voor mij ontspannen.

Ik móet ook echt sporten. Anders krijg ik een soort ontwenningsverschijnselen. Mijn lichaam heeft hardlopen gewoon nodig.

Hardlopen en moederschap

Zowel bij hardlopen als moeder zijn, moet je doorzetten. Soms moet je even een sprintje trekken om weer bij te komen. Je moet vaak een lange adem hebben, maar het geeft altijd een goed gevoel. En je weet dat je soms een mindere dag kan hebben, maar dat je dan altijd terug kan denken aan de goede dagen!

Hardlopen en kinderen

Ik wil mijn kinderen leren hoe ze zich zo snel, en efficient mogelijk kunnen voortbewegen. En dus hoe ze moeten hardlopen. Nu zijn ze nog te klein, maar ik probeer de oudste uit te dagen om kleine stukjes hard te lopen. Ze houdt erg van wedstrijdjes. Dus dan doen we wie als eerste bij papa is, of wie als eerst bij het bankje is.

Maar mijn kinderen mogen later zelf beslissen welke sporten ze gaan doen. Al moeten ze wel verplicht op zwemles en schaatsles. Ik ga mijn kinderen zeker aanraden om op atletiek te gaan. Ze kunnen de verschillende onderdelen uitproberen en natuurlijk heerlijk hardlopen. Goed om uit te razen.

Hardloop apps en gadgets

Ik loop met een Nike+ TomTom GPS hardloophorloge en met mijn mobiel met Runkeeper erop. Runkeeper gebruik ik om bij te houden wat ik allemaal doe met hardlopen, wandelen en fietsen. Het GPS horloge gebruik ik om onderweg makkelijker te kunnen zien hoe ver ik al ben, en of ik met een goede snelheid loop. Ik loop nooit met muziek. Ik wil alles om me heen kunnen horen, zelfs de stilte. Bovendien wil ik niet schrikken als er opeens iemand achter me rijdt. Met muziek op lopen in een groep vind ik niet echt sociaal. Dat zou ik niet doen.

Hardloopwedstrijden evenementen werken op mijn zenuwen

Om het moment loop ik geen wedstrijden, want ik raak er erg gespannen van. Daardoor krijg ik last van mijn blaas en darmen, loop ik helemaal niet lekker en voelt lopen niet fijn. Voorlopig heb ik wedstrijden dus maar even afgeschaft. Vroeger waren wedstrijden de manier om na te gaan hoe ik erbij stond, en wilde ik graag mijn tijd verbeteren en een podiumplaats halen.

In de nabije toekomst wil ik weer lekker zonder moeite 10 km kunnen lopen en misschien ooit nog een marathon. De Disney marathon in Florida lijkt me erg leuk!

Hardloopkleding en schoeisel

In mijn dagelijks leven draag ik ongeveer één keer per jaar een rok! Ik draag dan ook nooit looprokjes. Loopschoenen kopen vind ik niet echt leuk. Het is pure noodzaak. Mijn favorieten hardloopschoenen zijn van Saucony en Nike

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon doen! En loop ook eens met een hardloopgroep. Dit kan nieuwe inzichten opleveren en nieuwe loopvrienden. Maar ook betere tijden en verdere afstanden.

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.