Hardlopen gebruiken om van slechte gewoontes af te komen

hardlopen en roken
Bron: Shutterstock

Elk jaar mislukken er vele goede voornemens.

Denk aan voornemens als: 'Ik wil minder roken!' of 'Ik ga minder drinken' en 'Ik wil afvallen.'

En dat is ook niet zo raar. Want (slechte) gewoontes veranderen is ook niet zo eenvoudig. Vaak zie je dat mensen het een maand of zo volhouden, en dan terugvallen in hun oude patronen.

Maar hardlopen kan je helpen om voorgoed van slechte gewoontes af te komen!

Want het is een prettig feit dat mensen die gaan hardlopen, vaak automatisch gezonder gaan leven in het algemeen!

Hardlopen om van roken af te komen

Voor veel mensen is roken een prettige manier om letterlijk en figuurlijk even stoom af te blazen. Met elke trek aan hun sigaret voelen ze de spanningen weg ebben. Laat nou hardlopen ook helpen tegen stress! Tijdens het hardlopen verdwijnen gevoelens van stress en maken plaats voor endorfines en een prettig gevoel van voldoening.

Daar komt nog eens bij dat roken nou niet bepaald bevorderlijk is voor je longen en hun capaciteit om zuurstof op te nemen. Oftewel je hapt bij het minste of geringste naar adem. Mensen die beginnen met hardlopen zullen daarom sneller afknappen op sigaretten. Hardlopen is al lastig genoeg: waarom het nog lastiger maken door te blijven roken.

Hardlopen om van alchohol af te komen

Net als roken kan alchohol gevoelens van stress verminderen. En net als bij roken, kan hardlopen alchohol vervangen als middel om te ontspannen. Dus waarom niet in plaats van aan het eind van dag de dag een glas wijn drinken, de hardloopschoenen aantrekken! Je hoeft maar 15 minuten van huis te gaan. De overige 15 minuten haal je vanzelf omdat je weer naar huis wilt. Gegarandeerd dat je je na 30 minuten prettiger voelt. En dat zonder alchohol!

Hardlopen om minder te snoepen en te eten

Heb je wel eens geprobeerd om een zak chips te eten terwijl je hardloopt? Dat loopt niet fijn! Zelf krijg ik altijd zin in snacks aan het eind van de dag. Als het werk gedaan is, en ik even niets meer hoef. Dan krijg ik prompt zin in chocola en paprikachips. Gaan hardlopen is een manier om dat verlangen op een zijspoor te zetten.

Daar komt nog bij dat veel mensen het niet prettig vinden voelen: de combinatie gezond hardlopen en ongezonde snacks. En dat remt de snoepdrang.

Conclusie over hardlopen en een gezondere levensstijl

Hardlopen is een handige en makkelijke tool om van slechte gewoontes af te komen. De relatie tussen hardlopen en bijvoorbeeld roken, drinken en snoepen is een ongemakkelijke. Ze passen gewoon niet goed bij elkaar.

Dus hoe meer je hardloopt, hoe onprettiger je je gaat voelen bij die ongezonde gewoontes.

Veel van die ongezonde gewoontes komen bovendien voort uit stress en het verlangen te ontspannen. Omdat hardlopen een geweldige ontstresser is, neemt het de noodzaak voor die ongezonde traktaties weg!

Kortom hardlopen is op 2 manieren gezond! Het is gezond voor je lichaam en daar komt bij dat het leidt tot een gezondere levensstijl in het algemeen.

Hoe heeft hardlopen jouw levensstijl beïnvloed?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.