Hardlopen gadgets: welke zijn handig, welke overbodig?

hardlopen gadgetsHardlopen gadgets.

Welke heb je nodig? En welke zijn een overbodige luxe?

Het fijne aan hardlopen is dat het in de basis een eenvoudige en goedkope sport is. Feitelijk heb je genoeg aan een paar goede hardloopschoenen en kleding die vocht van je lichaam weg transporteert. En goede hardloopkleding hoeft ook al niet duur te zijn. Je vindt zelfs speciale hardloopkleding bij de Lidl.

Dat gezegd hebbend, kun je van hardlopen wel degelijk een duurdere sport maken door te kiezen voor diverse hardlopen gadgets.

Dertien jaar geleden schreef ik onderstaande post over hardlopen met gadgets, en gaf die de titel: Gadget mam!

Gadget mam

Mijn manier van hardlopen wordt sterk bepaald door het hardloopboek dat op dat moment op mijn nachtkastje ligt. De afgelopen maanden las ik een boek met een softe benadering, waarin benadrukt werd vooral te genieten van het ritme van je benen en de natuur om je heen. En in gedachte dartelde ik als een soort Laura Ingalls door de prairie.

Hardlopen gadgets: hartslagmeter + stopwatch

Maar nu ben ik gestuit op een ander boek, dat hardlopen een stuk verstandelijker en wiskundiger benaderd. Met optimale trainingzones, anaerobe training en hartslag zones. En omdat ik voortdurend wordt ingehaald door peuters op driewielers en babyboomers met rollators lijkt het mij een goed idee deze aanpak eens te proberen. Dus heb ik Laura Ingalls vaarwel gezegd en mijn hardloop gadgets: hartslagmeter en stopwatch, in ere hersteld. En wat blijkt? Ik ren hartstikke langzaam! Geen wonder dat ik steeds wordt ingehaald door peuters.

Pieieieiep!

Zo gauw ik me niet genoeg inspande gaf mijn hartslagmeter een irritante 'Pieieieieiep!'. En blijkbaar was dat vaak want het piepje bleef maar klinken. Het was alsof er iemand met een zweepje achter me stond. Wanhopig rende ik harder en harder om toch maar niet dat afschuwelijke piepje te horen. Nog nooit ben ik zover de stad uitgekomen. En nu voel ik me zeer (zelf)voldaan.

Voortaan ben ik Gadget Mam!

Hardlopen gadgets

Als het gaat om hardlopen en gadgets heb ik er in de 19 jaar dat ik nu loop verschillende gehad.

  1. Hardloophorloges.
  2. Nike sensor: deze doe je op je schoen, en hij meet dan je stappen.
  3. Smartphone met diverse hardloop apps
  4. Lichtgevende armbandjes
  5. Activiteiten tracker: Fitbit
  6. Hardloop oortjes

Lees ook mijn ervaringen met Kruidvat oortjes!

 1. Een flipbelt
 2. Sportarmband
 3. Kalenji runlight
 4. Je smartphone!

Van deze 10 hardlopen gadgets vind ik nu vooral de Nike sensor echt overbodig. En dat komt omdat er tegenwoordig handiger gadgets zijn. Ook de flipbelt kan ik wel missen. De overige hardlopen gadgets vind ik toch echt wel heel handig.

De ultieme hardlopen gadget is... je smartphone

Sinds de opkomst van de smartphone en allerlei handige hardloop apps kun je ongemerkt hardlopen met veel gadgets, terwijl je er maar eentje in je hand hebt: je smartphone.

In die zin vind ik de smartphone toch wel de ultieme hardlopen gadget.

Hij herbergt allerlei handige andere gadgets, zoals GPS, muziek om op te lopen, stappentellers etc. Mijn favoriete hardlopen gadget is anno 2020 mijn Fitbit 4. Zeker in combinatie met mijn Huawei smartphone biedt die mij alles wat ik graag wil weten.

Hardloop gadget in de winter

In de winter heb  ik meer hardloop gadgets nodig dan in de lente en zomer. Dat komt omdat ik mezelf in de winter zichtbaar moet maken in het verkeer met behulp van hardloopverlichting. Mijn belangrijkste hardloop gadget in de winter is daarom mijn Kalenji Runlight. Die draag ik op het moment echt elke ochtend, want als ik ga hardlopen is het nog behoorlijk donker.

Wat vind jij van hardloop gadgets? Welke heb jij?

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.