Hardlopen: eerst op wilskracht dan op gewoonte

motivatie hardlopenAls je net begint met hardlopen, heb je wilskracht nodig.

Lopen op wilskracht

De wilskracht om je loopkleding aan te trekken, en de deur uit te gaan. Ook als je geen zin hebt, of als het buiten regent. Dat vraagt veel van je wilskracht. En je wilskracht kan dan als het ware moe worden, en verminderen. Gelukkig is er dan plan B: de gewoonte!

Lopen op gewoonte

Wanneer hardlopen een gewoonte is geworden, heb je niet meer zoveel wilskracht nodig om te gaan hardlopen. Zo is het voor mij een gewoonte geworden om de kinderen hardlopend naar school te brengen. Daar hoef ik niet over na te denken. Ik heb er zelfs niet veel wilskracht voor nodig. Het is 'gewoon' hoe ik de kinderen naar school breng.

Als je gaat hardlopen is het dus een kwestie van de periode van lopen op wilskracht overbruggen naar lopen op gewoonte!

Hoe lang duurt het voor hardlopen een gewoonte is?

Helaas zijn de meningen hier weer eens over verdeeld! Er zijn mensen die zeggen dat 21 het magische aantal dagen is. Anderen beweren 30 dagen, en nog weer anderen zeggen dat het veel sneller kan. Persoonlijk lijkt me 30 dagen toch wel het minimum.

Vergelijk het maar met het inslijten van een nieuw pad. Toen we nog in de stad woonden, was er een paadje via de speeltuin naar het fietspad. Langzaam maar zeker ontstond er een tweede pad, dat korter was! Hoe meer fietsers over het gras fietsten, en hoe vaker, hoe dieper het insleet.

Een gewoonte moet net als een pad inslijten in je lichaam en hersenen.

Hoe maak  je hardlopen een gewoonte?

  1. Begin met een duidelijk doel: bijvoorbeeld in 12 weken een half uur kunnen hardlopen. Stel jezelf een beloning in het verschiet. Bijvoorbeeld een mooi hardlooprokje!
  2. Kies drie vaste dagen en tijdstippen in de week waarop je gaat hardlopen.
  3. Maak jezelf 'accountable': vertel vrienden en familie dat je 12 weken lang gaat hardlopen. Zet ook op Facebook (als je dat hebt) dat je gaat hardlopen. Het is erg lastig om dan nog achter je computer te blijven zitten heb ik gemerkt.
  4. Zorg dat alles optimaal is om te gaan hardlopen: leg van te voren je hardloopkleding, schoenen en smartphone met muziek al klaar. Zo maak je het voor jezelf zo laagdrempelig mogelijk om te gaan hardlopen. En bovenal: denk er niet teveel bij na!!!
  5. Beloon jezelf na elke keer hardlopen. Denk aan warme douche.

Na die twaalf weken is hardlopen een gewoonte geworden. Net zoals tanden poetsen.

Als je het niet doet, dan voelt het niet prettig! Dan weet je: het is een gewoonte geworden.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.