Hardlopen in de sneeuw en gladheid: Ja dat kan!

hardlopen in de sneeuw

Hardlopen in de sneeuw is een heel andere ervaring dan 'gewoon' hardlopen.

Ik geniet van de witte wereld om me heen en het knerpende geluid van de sneeuw onder mijn voeten.

Maar onderweg is het op sommige plekken verraderlijk glad. Ofwel door stukken ijs, of doordat de sneeuw spiegelglad is geworden. In deze post lees je mijn ervaringen met microvezel hoezen over mijn hardloopschoenen én handige tips voor hardlopen in de sneeuw.

Hardlopen in de sneeuw: kleed je in laagjes

De avond van tevoren legde ik mijn hardloopkleding alvast klaar. Omdat er een gevoelstemperatuur van -15 was voorspeld, wilde ik geen risico's nemen en me goed kleden. Dat betekende de volgende lagen:

hardlopen in de kou

Ik kan je zeggen dat ik het wel een gedoe vond, al die kleding! Maar mijn idee was, dat als ik het dan toch te warm kreeg tijdens het hardlopen in de sneeuw, ik het Hema sporthemd eenvoudig omhoog kon trekken en zo een laag verwijderen.

Op de heenweg had ik de wind in de rug, en kreeg ik het daardoor al vrij snel warm. Inwendig mopperde ik op alle paniekzaaiers die zeiden dat het zo koud was. Ik had zelfs de neiging om mijn muts af te doen. Maar toen moest ik linksaf.... Prompt voelde ik de venijnig koude wind, en ineens was ik dankbaar voor al mijn laagjes. Achteraf bezien had ik ze ook echt wel nodig toen ik de wind 'voor' had. De wind maakt dus echt wel veel uit.

Microvezel schoenhoezen versus antislip schoenen met spikes

Omdat ik toch gewoon wil hardlopen, besloot ik de microvezel schoenhoezen die ik ooit kocht bij de Blokker over mijn hardloopschoenen heen te doen. Je kunt ook van die antislip zolen met spikes over je schoenen heen trekken, maar die hebben aan de onderkant van die ijzeren 'studs'. En dat vind ik niet prettig hardlopen. Hieronder zie je daar een voorbeeld van:

antislip
9,99 bij bol.com

De microvezel schoenhoezen veranderen niets aan de manier en beleving van het hardlopen. Dus die vind ik fijner.

Hardlopen bij gladheid met microvezel schoenhoezen

hardlopen in de sneeuw
In eerste instantie was ik erg tevreden met de microvezel schoenhoezen. Zelfs op stukken ijs kon ik gewoon hardlopen zonder enig slipgevaar! Dankzij de microvezel stond ik net zo stevig als tijdens een hardlooprondje in de zomer : )

Maar na twintig minuten hardlopen ontstond er toch een probleem: door de sneeuw en ijzel werden de microvezel schoenhoezen steeds natter. En op een gegeven moment waren ze echt zo doorweekt dat het voelde alsof ik aan iedere  voet een stuk beton had hangen. In eerste instantie zei ik nog tegen mezelf:

'Niet zeuren! Dan is het gewoon een extra nuttige work-out omdat je harder moet werken.'

Lood aan de schoenen

Maar op een gegeven moment werden die loden schoenen toch wel heel vervelend. Van narigheid heb ik de microvezel schoenhoezen toen toch maar van mijn hardloopschoenen afgehaald en ben ik mijn weg 'gewoon' vervolgd.

Met in elke hand het zware gewicht van een met water doordrenkte microvezel schoenhoes.

Dan dan weer wel...

Hardlopen in de sneeuw in beeld

Hardlopen in de sneeuw: 10 aandachtspunten

Als je nou geen schoenhoezen of antislip zolen hebt, en je wilt toch gaan hardlopen als er sneeuw ligt en/of ijs ligt, dan zijn er de volgende aandachtspunten:

 1. Loop bij voorkeur op verse sneeuw, oftewel sneeuw die nog niet is platgelopen. Die is namelijk veel minder glad.
 2. Pas je tempo aan. Als je normaliter een bepaald tempo loopt, laat dit dan nu even los. Prioriteit bij hardlopen in de sneeuw en gladheid is dat je niet valt.
 3. Maak korte passen, dat maakt het risico op vallen kleiner. Het wonderlijke is dat ik, hoewel ik hetzelfde rondje liep, veel meer passen had gezet toen ik ging lopen in de sneeuw! Dus die kleinere pasjes leiden tot een groter aantal stappen bij dezelfde afstand.
 4. Loop mindful! Hardlopen bij gladheid, zoals sneeuw en ijzel is de ultieme manier om te oefenen met bewust hardlopen. Want je moet wel! Als ik hardloop in de sneeuw ben ik me ineens bewust van elke stap die ik zet. Simpelweg omdat ik mijn voeten zorgvuldig moet neerzetten omdat ik niet wil uitglijden.
 5. Je kunt spierpijn krijgen van hardlopen bij gladheid. Omdat je vaak toch wat anders loopt als je bang bent om uit te glijden, kun je spierpijn krijgen op onverwachte plekken. Lees ook Hardlopen met spierpijn!
 6. Probeer ontspannen te lopen in de sneeuw. Let op dat je niet verkrampt omdat je angstig bent om te vallen. Hoe meer je je best doet om niet te vallen, hoe groter de kans dat je zo gestresst loopt dat je juist een schuiver maakt... Ontspan je schouders, en probeer zo ontspannen mogelijk te lopen.
 7. Doe na het hardlopen in de sneeuw krantenproppen in je schoenen. Door de sneeuw worden ze behoorlijk nat en vochtig, en de kranten nemen dit vocht op. Zet ze niet bij de verwarming om te drogen, want dat is niet goed voor ze. Laat je hardloopschoenen gewoon drogen met die krantenproppen erin.hardlopen in de sneeuw
 8. Draag een warme muts en handschoenen om je hoofd en handen warm te houden. Zo'n 60% van de warmte verlies je namelijk via je hoofd.
 9. Loop als het even kan de eerste helft van je hardlooprondje in de sneeuw met de wind in je gezicht, zodat je tweede helft minder koud voelt.
 10. Draag meerdere laagjes als je gaat hardlopen in de sneeuw. Zo droeg ik deze week een Hema sporthemd, een Odlo t-shirt, mijn hardlooptrui van Albert Heijn en daarover heen een windjack van de Aldi.
 11. Draag hardloopschoenen met spikes, of koop die er los bij. Hieronder een voorbeeld van hardloopschoenen voor dames met spikes:hardloopschoenen met spikes

Hardlopen in de sneeuw geschikt voor ChiRunning!

Een van de kenmerken van ChiRunning is dat je je voeten niet afzet maar simpelweg optilt. Dus als je goed loopt, glij je ook niet uit, en maakt het feitelijk niet uit hoe glad de wegen zijn!

En hoewel ik als moeder al een paar keer bijna onderuit ben gegaan op weg naar school, compleet met de dertig kerstsnacks voor het schoolkerstdiner, ben ik als hardloper nog niet eens geslipt!

N.B. Een andere leuke bijkomstigheid van hardlopen in de sneeuw is dat je schoenzolen prachtig schoon worden. De zolen van mijn hardloopschoenen zien er weer uit als nieuw!

Leestips!

Hoe beïnvloedt gladheid jouw hardlopen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.