Ineens gaan veel mensen hardlopen!

Hardlopen corona

In Facebookgroepen lees ik erover, en er staan artikelen over in de kranten.

Steeds meer mensen gaan hardlopen!

En dat komt allemaal door het coronavirus.

Dichte sportscholen en thuiswerk zorgen voor interesse in hardlopen

De sportscholen zijn dicht, en vanwege thuiswerken missen veel mensen hun dagelijkse fietstocht naar het werk. Om dit gebrek aan sportieve beweging te compenseren is er één sport die je per direct kunt oppakken, en dat is hardlopen!

In het Parool zegt Jordy Hindriks, sales- en marketingmanager bij Run2Day:

'We hadden het niet verwacht, maar het is enorm druk in de winkels. Mensen kopen vooral hardloopschoenen. Als je vraagt of ze vaker hebben hardgelopen, is het antwoord vaak ‘nee’. Nu ze thuis werken, alle sportscholen en clubs gesloten zijn en ze toch in beweging willen blijven, is rennen een van de weinige sporten die nog mogelijk is en gemakkelijk op te pakken is.'

En het AD schrijft:

'De nieuwelingen haal je er zo uit. Gehijg, gesteun en gekreun verraadt ze. Of de nieuwe hardloopschoenen en slobbertrui als trainingsoutfit.'

Ik vind het leuk dat zoveel nieuwe mensen hardlopen ontdekken.

4 redenen waarom zoveel mensen ineens gaan hardlopen

Het is altijd prettig als anderen inzien wat jij al lang wist, namelijk dat hardlopen gewoon echt een hele fijne, makkelijke en laagdrempelige sport is!

  1. De sportscholen zijn dicht. Voor mensen die normaliter hun portie beweging kregen in de sportschool, is hardlopen een fijn alternatief. De sportscholen en fitnesscentra zijn immers gesloten. Zie ook hardlopen en fitness combineren.
  2. Omdat veel mensen verplicht moeten thuiswerken, betekent dit voor sommige mensen dat ze hierdoor beweging missen. Mijn man fietste bijvoorbeeld anders altijd een half uur naar het station, en 's avonds een half uur terug. Hardlopen is een manier om dagelijks toch voldoende te bewegen.
  3. Hardlopen is een legitieme manier om toch buiten te zijn. Van de hele dag binnen zitten word je op een gegeven moment ook niet vrolijker. Hardlopen is een goede manier om een frisse neus te halen.
  4. Last but not least, we kennen denk ik allemaal wel de positieve mentale effecten van hardlopen. In deze onzekere en zorgelijke tijden, kan hardlopen helpen om even de zorgen achter je te laten.

Sporten: wat mag nog?

Het Amsterdam UMC heeft samen met NOC*NSF, KNVB en de Vereniging voor Sportgeneeskunde adviezen opgesteld om de komende weken veilig en verantwoord te sporten. In onderstaand filmpje lees je de adviezen. Het belangrijkste is: als je ziek bent, blijf je thuis. Anders mag je best buiten sporten, zolang je 1,5 meter afstand houd van anderen.

Waar moeten de nieuwbakken hardlopers op letten?

Voor de nieuwbakken hardlopers die gaan lopen vanwege corona geldt hetzelfde als voor alle beginnende hardlopers:

Bouw het rustig op. Loop niet te hard van stapel.

Maar ja, hoe doe je dat? Hoe weet je of je genoeg loopt, of niet? De oplossing is een goed beginnersschema voor hardlopers gebruiken, bijvoorbeeld de Start to Run app van Evy.

Het juiste tempo kun je vinden met de praattest: je moet nog kunnen praten. Anders ga je te hard.

En last but not least: investeer in een paar goede hardloopschoenen, zodat je geen blessures oploopt.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.