Hardlopen bij tropische temperaturen: zwemmen goed alternatief?

Hardlopen en zwemmen

Afgelopen maandagochtend rende ik om 7.15 de deur uit, maar toch was het al erg warm. Zo warm dat ik tijdens het hardlopen steeds meer hoofdpijn kreeg. Bovendien kreeg ik allemaal visioenen van koel zwemwater en zwembaden, terwijl ik daar normaliter nooit een gedachte aan wijd.

Druipend van het zweet, en met knallende hoofdpijn kwam ik thuis, en kondigde aan:

'Morgen ga ik wel zwemmen!'

Want mijn dagelijkse portie bewegen overslaan vind ik geen optie. Bovendien word ik daar ongedurig van, én vind ik het geen prettig idee. Hardlopen overslaan vind ik toch altijd linke soep. Ik vrees voor het glijdende schaal effect, oftewel dat 1 keer overslaan leidt tot vaker overslaan.

Waarom zwemmen een goed alternatief is voor hardlopen

Ik heb meerdere redenen om zwemmen een goed alternatief te vinden voor hardlopen als het buiten tropisch warm is.

  • Je kunt er gewoon zo maar binnenlopen en gaan zwemmen. Anders dan bij de meeste sportscholen waar ze je meestal toch meteen een abonnement proberen aan te smeren, of je eerst officieel een proefles moet aanvragen.
  • Ik betaalde 2,80 om te gaan zwemmen, wat qua prijs nog wel goed te doen is. En ik zit nergens aan vast.
  • Hier in de buurt is een zwembad dat dagelijks open is van 7.00 tot 9.00 voor 'vroege vogels'. Een van de redenen dat ik hardlopen zo fijn vind, is dat ik het heel vroeg kan doen. En dat kan met zwemmen dus ook. Ik vertrok om 6.45 en om 7.02 lag ik in het water.
  • Zwemmen is verkoelend. Hardlopen vind ik makkelijker omdat ik daarvoor alleen maar deur uit hoef te rennen. Maar als het buiten tropisch warm is, is zwemmen letterlijk een 'cool' alternatief.
  • Zwemmen is minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen. Gelukkig kamp ik niet met loopblessures, maar dat neemt niet weg dat het voor mijn lichaam wellicht best fijn is om een dagje minder, en anders belast te worden.
  • Bij zwemmen train je ál je spieren. Ik voelde me dan ook bijzonder deugdzaam toen ik mijn baantjes trok. Vooral mijn armen kregen nu veel meer een work-out dan tijdens het hardlopen. Ben ik eindelijk van dat gezeur af dat je als hardloper aan crosstraining moet doen. Want als zwemmen geen crosstraining is, dan weet ik het ook niet meer.
  • N.B. Vind je zwemmen saai? Dan zou je eens zwemmen met een zeemeerminnenstaart kunnen proberen !

Wat heb ik precies gedaan in het zwembad?

Ik heb in totaal 40 minuten gezwommen. Vooral schoolslag, en ook een paar baantjes borst- en rugcrawl. Maar die laatste twee kostten me nog best moeite moet ik bekennen. Daar valt duidelijk nog winst te boeken, want er was een meneer die ruim 30 minuten heen en weer zwom met een borstcrawl! Dat wil ik ook wel kunnen.

Ik heb best een slecht geheugen, maar ik heb minstens 50 baantjes gezwommen. Misschien wel meer, maar ik raakte steeds de tel kwijt.

Eenmaal thuis heb ik nog 10 minuten gehoelahoept.

Het effect van het zwemmen: zo mak als een lam

Ik bereikte met het zwemmen wat ik wilde: ik voelde me zo mak als een lam toen ik uit het water wankelde. Tijdens het zwemmen merk je soms niet hoeveel je je inspant, maar als je dan weer voet aan wal zet, voel je de vermoeidheid ineens. En dat vind ik prettig.

Polar M400 en zwemmen

Omdat ik wilde weten hoeveel inspanning zwemmen me kostte, diepte ik mijn Polar MH400 op uit de kast. Met de Polar MH400 kun je zwemmen, want hij kan tegen water. Maar vervolgens bleek hij niet de hartslag te kunnen meten in het water. Lekker dan.

De Polar M400 gaf de volgende informatie:

zwemmen en hardlopen
De duur bestaat uit zwemmen/naar huis rijden/hoelahoepen

Ik had op meer informatie gehoopt moet ik bekennen. Bijvoorbeeld de afstand die ik al zwemmend aflegde, of het aantal baantjes aangezien ik dat zelf steeds vergat. Helaas kan de Polar M400 dit ook echt niet las ik op Facebook:

Mijn conclusie over zwemmen als alternatief voor hardlopen bij tropische temperaturen

Zwemmen als alternatief voor hardlopen bij tropische temperaturen is me goed bevallen. Vooral omdat ik het al zo vroeg kon doen. Al met al kon ik hoelahoepen op hetzelfde moment als ik normaliter doe, na het hardlopen. Gevoelsmatig kostte het me dus geen extra tijd.

Bovendien heb ik het gevoel dat mijn lichaam goed 'gewerkt' heeft en voel ik me zo mak als een lam.

Maar het allerfijnst is dat ik niet gek werd van de hitte, en geen hoofdpijn heb.

Wat doe jij als hardloper met de tropische hitte?

Similar Posts

One Comment

  1. Leuk om te lezen! Als kind vond ik zwemmen heel eenvoudig maar intussen heb ik wel gemerkt hoe zwaar het eigenlijk is! Petje af voor de hoeveelheid baantjes 🙂
    Het gevoel van mak uit het bad komen is herkenbaar. Je voelt veel minder hoeveel je doet dan bij sporten op het land!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.