Hardlopen als je corona hebt gehad

hardlopen als je corona hebt gehad

Hardlopen als je corona hebt gehad.

Het valt me een beetje tegen!

Toen de (lichte) corona klachten die ik had weg waren, dacht ik vergenoegd:

'Zo, en nu weer gewoon elke dag hardlopen! Business as usual!'

Hardlopen als je corona hebt gehad: het ging niet zoals ik verwachtte

En ik hervatte blijmoedig mijn looproutine. Ik liep maandag, dinsdag en woensdagochtend. Maar elke dag ging het een beetje zwaarder, en op woensdagavond voelde ik meer net zo vreselijk diepmoe als toen ik nog corona had.

Ik was zo intens moe, dat ik werkelijk niet kon gaan hardlopen op donderdag.

En dat is nogal wat voor mij.

Ik verdenk mezelf namelijk altijd van smoesjes, en heb een ijzeren zelfdiscipllne. Het moet wel heel gek gaan, of ik ga toch gewoon hardlopen.

Dagje overslaan

Maar nu ging het dus echt niet. Grimmig zei ik tegen mijn man:

'Maar morgen ga ik wel weer hardlopen hoor! Het moet toch niet gekker worden!'

En zo gezegd zo gedaan. Maar ik was amper bij het bos achter onze tuin of ik dacht: 'Zal ik anders maar teruggaan? Ik ben zoo moe.'

Toch zette ik door. Ik dwong mijn lichaam verder te gaan. Onderweg bekroop me nog een paar keer gedachten in de trant van 'route verkorten,' en 'stukje afsnijden,' maar het lukte me om mijn vrijdag looprondje af te ronden.  Niettemin moest ik bij thuiskomst concluderen:

'Dit gaat zo niet. Volgens mij moet ik toch wat rustiger aandoen, en niet meteen weer elke dag gaan hardlopen.'

Hardlopen als je corona hebt gehad is niet altijd een kwestie van gewoon maar weer oppakken waar je gebleven was.

Hardlopen als je corona hebt gehad: als je normale routine niet lukt

Hardlopen is net zo'n dagelijkse gewoonte geworden als tandenpoetsen. Als ik het niet doe, voelt dat niet goed. Bovendien is hardlopen onderdeel van mijn ochtendroutine. Na het hardlopen ga ik 10 minuten hoelahoepen terwijl ik een meditatie doe van Meditation Moments.

Ik vind het een geweldige manier om de dag te beginnen. Het hardlopen en de meditatie maken me zowel fysiek als mentaal echt 'wakker'.

Maar nu dwong mijn lijf me dus om over te slaan! En doordat ik niet kon hardlopen werd mijn keten van routines en gewoontes doorbroken, en vielen hoelahoepen + mediteren ook uit. Het voelde helemaal niet goed!

Hardlopen als je corona hebt gehad: hardlopen afwisselen met wandelen

Toen vroeg ik me af: hoe kan ik mijn routine weer activeren zonder dat ik teveel vraag van mijn lichaam. Ineens viel me de oplossing in:

hardlopen afwisselen met wandelen!

De ene dag gewoon hardlopen, de andere dag wandelen, dan weer hardlopen, wandelen etc. Zo herstel ik mijn routine, kan ik dus ook weer hoelahoepen en mediteren en geef ik mijn lichaam toch de benodigde hersteltijd.

Wandelen in mijn hardloopkleding voor de juiste mindset

Maar ik doe dat wandelen wel in mijn hardloopkleding, voor het juiste psychologische effect. Mijn concessie aan het wandelen is dat ik een paar sportschoenen van de Lidl draag. Die zijn niet geschikt voor hardlopen, en moet voorkomen dat ik toch ga hardlopen.

Ik hoop dat het gaat werken!*

En zo gauw het kan, wil ik weer gewoon elke dag hardlopen.

Hardlopen als je corona hebt gehad tot slot

De effecten van corona op hardlopen zijn voor iedereen weer anders. Sterker nog, sommige mensen krijgen meerdere keren corona en elke keer ervaren ze andere symptomen en gevolgen. De ene keer merken ze er amper wat van, een andere keer liggen ze rillend van de kou op bed.

Zelf heb ik pas 1 keer corona gehad, en mijn symptomen vielen best mee. Ik was vooral afschuwelijk moe.

Hoe snel je weer kunt hardlopen als je corona hebt gehad is ook voor iedereen weer anders. De boodschap is: Luister vooral goed naar je lijf en forceer het niet.

Dat vind ik zelf een lastige boodschap, maar soms is je lichaam zo luid en duidelijk dat je geen andere keus hebt.

Leestip

Op thuisarts.nl vind je meer informatie over je niet fit voelen na corona. Dit kun je ook toepassen op hardlopen als je corona hebt gehad.

Heb jij corona gehad? En hoe beïnvloedde dat bij jou het hardlopen?

*Ik kon het niet laten om eerst toch een stukje te gaan hardlopen.... Maar mijn lijf en de schoenen floten me terug.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.