Hardlopen als het vriest: dit trok ik aan!

'De ijskoude arctische lucht die Nederland zondag heeft bereikt, zorgt de komende dagen voor bitterkoude omstandigheden,' las ik in de Telegraaf!

Ik krabde mezelf wel even achter het oor. Want hoe kon ik die kou het beste trotseren tijdens het hardlopen? Want ik wilde wel gewoon gaan hardlopen.

Omdat ik de vrieskou als potentieel smoesje om niet te gaan zag, besloot ik mijn maatregelen te nemen!

Hardlopen als het vriest: mijn hardloopkleding

Ik zocht vóór ik naar bed ging mijn hardloopkleding bij elkaar. Vanwege de kou moest ik even graven, en zoeken naar de juiste kleding. Maar uiteindelijk vond ik de juiste kleren:

 • Mijn Duitse 'laufhose' die extreem warm is.
 • Mijn spuugelijke hardlooptrui die ik 15 jaar geleden kocht bij de Kruidvat, toen ze daar nog het merk Alping hadden.
 • Mijn dure Odlo t-shirt dat ik normaal eigenlijk nooit draag.
 • Mijn roze hardloophesje dat ik eigenlijk de hele winter al draag.
 • Als concessie aan de kou: een fleece sjaal van de Zeeman!
 • Mijn wanten van de Bristol.
 • En verder gewoon mijn hardloopschoenen, en normale sokken.

Ik legde alles klaar op de keukentafel. Door de hardloopkleding van te voren uit te zoeken, en bovendien alvast klaar te leggen, maakte ik het mezelf makkelijker om de volgende ochtend gewoon te gaan lopen. Soms moet je voor jezelf alle drempels gewoon even weghalen!

Hardlopen als het vriest: droeg ik de juiste kleding?

Toen ik het huis uitrende voelde ik me prima. Ik had het in ieder geval niet koud. Sterker nog, ik kreeg het sneller dan normaal stikheet.

'Zie je nou wel!' dacht ik verbolgen. 'Die overdreven berichten ook altijd! Nu heb ik me veels te warm aangekleed.'

Maar halverwege mijn rondje veranderde dit, want toen kreeg ik de ijzige wind in mijn gezicht. Het laatste stukje van mijn hardlooprondje bedacht ik bovendien dat een muts, of zo'n hoofdband toch ook wel fijn zouden zijn geweest. Ik kreeg bijna hoofdpijn van de kou, en mijn ogen traanden ervan.

Mijn conclusie over hardlopen als het vriest

Wat mij betreft hebben de Noren/Zweden weer gelijk: 'Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.' Met de juiste kleding kun je prima hardlopen als het vriest.

Ik droeg hetzelfde aantal laagjes als ik altijd al draag, maar de laagjes die ik droeg waren van warmer materiaal dan ik normaliter draag. In totaal droeg ik 4 laagjes hardloopkleding:

 • Shirt
 • Trui
 • Hardloophesje
 • Fleece sjaal die ik aan de voorkant breed had uitgespreid over mijn borst.

De wind speelt een grote rol!

Wel merkte ik dat de wind enorm veel uitmaakt! Tijdens het stuk waarbij ik de wind in de rug had, was mijn hardloopkleding aan de warme kant. Maar de tweede helft van mijn rondje, met de wind in mijn gezicht, was mijn outfit prima.

Omdat je relatief veel warmte verliest via je hoofd, is een muts of hoofdband verstandig als je gaat hardlopen als het vriest.

Een muts vind ik te warm, maar een hoofdband ga ik denk ik toch maar gebruiken! De sjaal bleek voor een welkome extra laag op mijn romp te zorgen. Ik had hem om mijn nek, en vervolgens breed over mijn borst gedrapeerd. En daar overheen dan het roze hesje.

Zie ook mijn post over hardlopen in de sneeuw!

Hoe beïnvloedt de vrieskou jou hardloopgedrag? En wat draag als je gaat hardlopen bij vorst?

Similar Posts

3 Comments

 1. Hallo Nicole,
  Ik ben '"weer" begonnen met hardlopen, na een poging een aantal jaar geleden bij Start to Run. Ik moet zeggen dat mijn motivatie vrij goed is, alleen met dit kou vindt ik, zoals je zegt, makkelijk een smoes om niet te gaan.
  Toen ik besloot weer te gaan rennen kwam ik je blog tegen. Dit heeft mij ook veel motivatie gegeven om weer te beginnen.
  Ik dacht net dat jij vast iets had geschreven over kleding+kou, gezien de laatste dagen...en ik heb inderdaad je artikel gevonden!.
  Bedankt voor je leuke en inspireredne woorden.

  Groetjes

 2. Hoi Nicole, grappig, moet me ook een beetje aansluiten bij de dame hierboven. Ook weer net begonnen met rennen, en mag niet mopperen. Juist door dat vriezende weer is het ook al een paar weken stralend weer, en we gaan met z'n tweeen dus extra stok achter de deur. Maar Ben nog niet helemaal high tech wat kleding betreft, en ondanks dat het wat zweterig is, zweer ik nu tegen die gemene wind met zo'n dun "zweetjackje" over alle lagen heen, da's voor mij prima....alleen de bilpartij wordt wat koud 😀 Maar goed, ik kan toch nog geen uren lopen, dus da's nog geen bottleneck. Leuke en inspirerende blog heb je, veel succes! GRoetjes Esther

 3. Hoi Nicole, toen ik je foto zag dacht ik die moet gezweet hebben. Ik droeg vorige zondag een thermo-shirt met lange mouwen, een gewone loop-shirt van Nike met lange mouwen en een verstje zonder mouwen van Nike, een extra warme loopbroek ook van Nike,een katoenen buff en een haarband. Geen handschoenen want dat vind ik te warm, maar zelfs met deze kleding had ik het ook warm, heb eerder gezweet dan gerild, Marie-Anne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.