Hardlopen: Remkje

hardlopenIemand die naar je luistert en je alle ruimte biedt voor jóuw verhaal, zonder je te onderbreken. Waar vind je dat nog? Op Texel! Want als Remkje (42) gaat hardlopen, fietsen haar zonen (10 en 12) regelmatig mee op de mountainbike. En omdat Remkje al haar energie nodig heeft voor het hardlopen, kunnen ze uitgebreid hun verhaal kwijt. 'Zo hoor je nog eens wat!' is Remkjes conclusie.

Remkje's loperspad begon op 17-jarige leeftijd

Remkje begon naar eigen zeggen 'héél lang geleden' met hardlopen met behulp van een beginnersschema. Ze was destijds een jaar of zeventien en wilde afvallen. Toen ze ging studeren werd ze lid van een atletiekvereniging: Daventria in Deventer, en later liep ze met name middellange afstanden (400 en 800 meter wedstrijden) bij Hellas in Utrecht. Toen ze haar studie verruilde voor een baan, bleef Remkje consequent, en werd in haar nieuwe woonplaats Hoorn opnieuw lid van de plaatselijke atletiekvereniging: AV Hollandia. Remkje vond hardlopen bij een atletiekvereniging erg stimulerend, en de professionele begeleiding een voordeel: 'Dat voorkomt blessures en zorgt ervoor dat je je conditie geleidelijk en goed opbouwt,' aldus Remkje.

Hardlopen als rode draad in je leven

Hardlopen vormt dus duidelijk een rode draad in Remkjes leven, die slechts met korte tussenpozes wordt onderbroken. 'Toen ik zwanger was van mijn eerste, waren mijn borsten zo pijnlijk dat ik stopte met hardlopen, maar na de bevalling ben ik redelijk snel weer gaan lopen. Na de kinderen ging ik me meer op langere afstanden richten. Ik woon nu op Texel en zit niet meer bij een atletiekvereniging. Ik loop nu af en toe wel een 5 km of 10 km wedstrijd.'

Remkje's hardloopweek

Drie keer per week loopt Remkje door de prachtige natuur die Texel te bieden heeft. Ze geeft dan ook de voorkeur aan lopen door de duinen boven lopen door de stad. Minstens twee keer per week loopt ze alleen, maar soms loopt ze mee met de twee pupillen van haar man die (triatlon) trainer is. Het voordeel van alleen hardlopen vindt Remkje dat ze dan met niemand rekening hoeft te houden, en lekker haar eigen tempo kan bepalen.

Remkje's motivatie om te gaan lopen

Door te hardlopen voelt Remkje zich gezond, houdt ze haar lijf strak en in goede conditie. Bovendien vermindert het haar hoofdpijn. Momenteel is Remkje overspannen thuis, en hardlopen noemt ze haar 'redding' . Ze is er van overtuigd dat lopen haar herstel heeft versneld. Remkje is dan ook van plan om altijd te blijven lopen. Hardlopen is echt een onderdeel van haar leven geworden en tijdens het lopen wordt het rustig in haar hoofd.

Vrouwen en hardlopen en wedstrijden

Remkje doet zo'n vier keer per jaar aan wedstrijden mee. Zo doet ze altijd mee aan de trio triatlon van Texel mee: Remkje loopt de 10 km, één persoon zwemt en één persoon fietst. Hoewel ze niet voor een prijs gaat, is ze wel degelijk ambitieus, en wil ze zichzelf verbeteren. 'Ik ben niet zo iemand die meedoet aan een 10 kilometer om hem 'uit te lopen' en er dan heel lang over doen. Als ik een wedstrijd loop, wil ik hem ook wel redelijk snel lopen. Ik loop 47 min op de 10 km.'

Hardlopen en moederschap

Door te gaan hardlopen geeft Remkje haar kinderen wijze lessen mee. Ze leert ze het belang van goed voor je lijf zorgen, doorzettingsvermogen simpelweg door het goede voorbeeld te geven. Bovendien biedt hardlopen quality time met de kinderen, als ze met de mountainbike met haar mee gaan. En handig is het ook, want soms word je wel eens dorstig onderweg: 'Ik heb wel eens een 10 km wedstrijd hier gedaan en toen is mijn jongste zoon helemaal meegereden. Het was heel warm en er waren weinig verversingsposten en toen kon ik steeds uit zijn bidon met water drinken. Hij gaf het tempo aan en ik holde vlak naast hem, super was dat!Ik heb ook wel eens een heel lange duurloop gedaan en toen kreeg ik het heel zwaar en toen heeft mijn oudste zoon allemaal verhalen verteld om me af te leiden.'

Hardloop gadgets

Hoewel Remkje een tijd lang trainde met een hartslagmeter, loopt ze nu meestal zonder, omdat haar aandacht teveel naar de hartslagmeter ging. Heel soms gebruikt ze hem als ze een bepaald trainingsprogramma volgt waarbij ze haar hartslag moet weten. Lopen met muziek doet Remkje niet: dat vindt ze irritant. Remkje houdt van de stilte, het geluid van de natuur, de vogels, de zee en de wind. Remkje is geen fan van gadgets, en daarom ook niet van het tijdschrift Runner's World.

Hardloopkleding

Voor looprokjes vindt Remkje het meestal te koud, maar ze heeft wel wat ze noemt 'goede professionele loopkleding'. Loopschoenen kopen doet Remkje graag, en ze heeft twee paar: één paar voor duurlopen, en één paar voor tempoloopjes. Nike en OnRunning schoenen.
Die Onrunning schoenen zijn heel bijzonder en alleen via de site van Remkjes man te verkrijgen in Nederland (www.triathloncoach.nl)

Remkje's boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon DOEN! Al is het achter de babyjogger: neem die tijd voor jezelf! Je wordt er een rustiger, lievere, gezondere, mooiere en blijere mama van! Geen excuses, gewoon DOEN. Ook een training die niet lekker ging is een training. In het begin is het best zwaar, neem daarom een goed opbouwend schema. En geloof me, als je 3 keer per week loopt en dit regelmatig volhoudt, ga je opeens met sprongen vooruit en gaat het superfijn voelen.

Similar Posts

One Comment

  1. Inspirerend verhaal Remke. Jij geeft me de boost om zondag mijn wedstrijdje niet zo maar uit te lopen alhoewel ik jou tijd echt niet kan benaderen. Leuk dat je kinderen meewillen. Bij mijn pubers is dat absoluut not done.

    Keep running en ik ga eens kijken op de schoenensite.

    groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.