Hardloopsokken: het belang van de juiste hardloopsokken

hardloopsokkenJe zou het misschien niet denken maar er zijn heel veel soorten hardloopsokken! Je hebt tegenwoordig zelfs hardloopsokken met demping!

Ik zie zeker het belang van de juiste hardloopsokken in. Ik heb namelijk wel eens verkeerde hardloopsokken aan gehad… Binnen tien minuten had ik pijnlijke blaren. Dat was echt geen pretje. Goed zittende hardloopsokken zijn absoluut essentieel. Je kunt bijvoorbeeld 140 euro uitgeven aan een paar goede hardloopschoenen. Maar als je vervolgens slecht zittende sokken aan hebt, heb je weinig aan die fijne schoenen!

Het nut van hardloopsokken

Hardloopsokken beschermen je voeten. Blaren worden veroorzaakt door wrijving en vocht. Dus als je sokken draagt die het vocht van je huid weg transporteren, en je voeten beschermen tegen wrijving, dan krijg je minder snel blaren! Of nog beter: dan krijg je gewoon geen blaren.

Toen ik net begon met hardlopen liep ik een ijdele bui met blote voeten in mijn hardloopschoenen. Ik zag mezelf als een soort Don Johnson in Miami Vice. Ubercool, zonder sokken. Maar er was weinig cools aan mijn looprondje, want ik had enorme blaren… Ik heb daarna nooit meer zonder sokken gelopen.

Hardloopsokken: materiaal

In de jaren 70 waren hardloopsokken meestal van katoen of wol. Maar anno 2014 kun je sokken kopen van 'technische' materialen die je voeten droog houden. Denk aan termen als climacool, drifit en coolmax. Vermijd in ieder geval sokken van puur katoen! Katoen zuigt namelijk het vocht op. Sommige hardloopsokken bestaan uit twee lagen. De gedachte hier achter is dat de twee lagen dan tegen elkaar aanwrijven, en jouw voeten daardoor buiten schot blijven!

Let op: niet alle sportsokken zijn van vochttransporterend materiaal. Ook al heten ze sportsokken. Zoals de sportsokken op de sportafdeling voor dames bij Otto.

Dempende hardloopsokken

Je kunt hardloopsokken kopen met een dempende werking. Dit type hardloopsokken is dikker onder de bal van de voet en hiel.

Het belang van de juiste maat

Dit spreekt denk ik wel voor zichzelf. Als je sokken te groot zijn, dan krijg je juist meer wrijving, en dus meer kans op blaren. Zijn je sokken te klein, dan hebben je voeten te weinig ruimte om te bewegen. Dat is natuurlijk ook niet goed. Dus net als bij hardloopschoenen is het belangrijk om de juiste maat sokken te dragen.

Denk aan Goudlokje en de drie beren. Goudlokje was ook heel precies: het moest precíés goed zijn! Hetzelfde geldt voor hardloopsokken.

N.B. Als je je hardloopschoenen kocht toen je dunne sokken kocht, koopt dan niet ineens hele dikke. Want dan heb je kans dat je hardloopschoenen ineens krap zitten.

Stijl

Ik vind zelf enkelsokken het fijnst. Dan lijk ik toch nog een beetje op Don Johnson, met zijn blote voeten. Maar je hebt ook hogere sokken, en zelfs kniekousen. Sommige hardlopers vinden zogenaamde compressie kousen fijn. Die zitten superstrak. Ik vond ze echt vreselijk toen ik ze probeerde. Maar anderen zweren er bij. Zie ook compressiekleding in het algemeen!

Waar koop je hardloopsokken?

Ik koop mijn coolmax sokken bij de Xenos! Ze zijn niet te dik, en van Coolmax materiaal. Ik gebruik ze al jaren, en ze bevallen uitstekend. Ik heb ook een paar hardloopsokken van de Lidl, maar die zitten niet goed, en veroorzaken dus blaren.

Bovenstaande zijn natuurlijk niet bepaald speciaalzaken!

Je kunt uiteraard ook naar een speciaalzaak voor hardlopers gaan. Wel betaal je daar vaak wat meer.

Op wat voor soort/merk sokken loop jij?

Meer lezen over hardloopkleding?

Similar Posts

2 Comments

  1. Ik heb laatst mijn hardloop "winter" tenue en sokken online gekocht bij Decathlon. De sokken zijn echt super (de rest overigens ook). Goed spul en betaalbaar. Ik zal ook eens bij Xenos kijken, wist niet dat ze er ook sokken hadden.

    Groeten,

    Muriel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.