Hardloopschoenen miskoop: wat als ze niet lekker lopen?

Hardloopschoenen miskoop

De meeste hardlopers volgen keurig het advies als het gaat om hardloopschoenen kopen. En dat is: ga naar een speciaalzaak waar ze weten wat ze doen, en je op een band laten lopen om te zien hoe je voeten landen. Op basis daarvan krijg je de juiste hardloopschoen. Zo zakken mijn voeten bij elke landingn een beetje naar binnen, en draag ik daarom al 17 jaar corrigerende loopschoenen.

Hardloopschoenen kopen: ze worden steeds vernieuwd

Maar het probleem met hardloopschoenen is, dat als je regelmatig loopt, je binnen ongeveer een jaar nieuwe nodig hebt. Dus dan moet je nieuwe hardloopschoenen kopen. En wat je dan vaak ziet, is dat fabrikanten het model ondertussen weer eens verbeterd hebben. Verbeteringen zijn natuurlijk fijn, maar soms kunnen ze er toe leiden dat een schoen voor jou ineens niet meer lekker loopt. En dat brengt me op een ander probleem:

Natuurlijk loop je even op je nieuwe schoenen in de winkel, maar je weet pas echt of ze fijn en goed zitten als je er echt mee hebt gelopen. Het liefst een keer of twee-drie.

Mijn ervaring is dat je dán pas kunt zeggen of ze een goede aankoop waren of niet. En dat veroorzaakt soms een vervelende kwestie, namelijk dat je na drie keer moet concluderen: deze loopschoenen zijn een miskoop. Ik krijg er klachten van. Wat doe je dan?

Hardloopschoenen een miskoop: wat nu?

In het algemeen is het zo dat winkels een product eventueel terug willen nemen, en je geld teruggeven, als het niet gebruikt is. Soms mag het zelfs niet eens uitgepakt zijn geweest. Maar zoals je hierboven kon lezen, kom je er bij hardloopschoenen pas achter of ze een miskoop zijn door ze te gebruiken. Dus hoe moet dat dan? Hieronder zie je een aantal opties:

  1. Geef je loopschoenen even de tijd. Het is normaal als je nieuwe loopschoenen in het begin een beetje raar voelen. Het is niet voor niets dat ze marathonlopers op het hart drukken om niet vlak voor een marathon ineens andere loopschoenen te kopen. Ik heb zelf een paar keer gedacht: 'Oh nee, mijn nieuwe loopschoenen zitten niet goed!' en ik koop altijd hetzelfde model en merk. Meestal is dat het onwennige en nieuwe. Na een keer of drie heb ik mij meestal wel verzoend met mijn nieuwe schoenen.
  2. Ga terug naar de winkel waar je ze kocht. Het verschilt per winkel, maar veel speciaalzaken bieden de service dat je je loopschoenen terug kunt brengen. Bij Easy Running waar ik de mijne altijd koop, staat standaard een rij loopschoenen te koop die al eens gebruikt zijn. En vaak zien die er nog prima uit. Een andere mogelijkheid is dat ze je zooltjes adviseren. Soms helpen die om de loopschoenen alsnog comfortabel te maken. Ik adviseer overigens om al bij het kopen van loopschoenen te vragen wat hun beleid is als ze tegenvallen, of blessures veroorzaken. Noteer de naam van de persoon met wie je praatte, zodat je daar naar kunt verwijzen mocht het nodig zijn.
  3. Weigert de winkel je schoenen terug te nemen? Dan kun je altijd nog proberen ze verkopen op marktplaats of via een loopgroep op Facebook. Jouw miskoop kan iemand anders' succeskoop zijn.

Samenvattend: als je hardloopschoenen een miskoop blijken te zijn

Hardloopschoenen kopen kan best lastig zijn, zeker als je favoriete model 'vernieuwd' is. Soms krijg je daardoor klachten of lopen ze simpelweg niet fijn. Mijn belangrijkste tip is om bij het kopen van hardloopschoenen te vragen naar het retourbeleid. Zo weet je van te voren wat je kunt verwachten als je loopschoenen onverwacht problemen geven.

N.B. Doe je mee aan een loopevenement? Koop dan niet kort van tevoren nieuwe loopschoenen. Loop op schoenen waarvan je weet dat ze goed zitten en geen blessures veroorzaken.

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Wat doe jij als je nieuwe hardloopschoenen niet fijn blijken te zitten?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.