Hardloopschoenen lezen
Je hebt mensen die handen lezen, mensen die tenen lezen maar wist je dat je ook hardloopschoenen kunt 'lezen'? De zolen van je hardloopschoenen om precies te zijn?
Het slijtagepatroon van je hardloopschoenen biedt waardevolle informatie. En je hoeft er niet eens per sé voor naar een 'expert'. Ook als leek kun je best het een en ander aflezen van je hardloopschoenen.
Hardloopschoenen lezen: wat heb je nodig?
Het handigst is als je zowel je oude paar hardloopschoenen hebt, als je nieuwe. Want zo kun je goed vergelijken. De zolen van je nieuwe hardloopschoenen zullen nog helemaal intact en nergens beschadigd zijn. Door er vervolgens je oude hardloopschoenen náást te leggen kun je dus de verschillen goed zien!
Heb je je oude loopschoenen niet meer, dan kun je nog steeds best informatie aflezen van je hardloopschoenen.
Hardloopschoenen lezen: hoe doe je dat?
Hier onder een foto van een paaroude hardloopschoenen en mijn nieuwe hardloopschoenen. Links zie je de oude schoenen, rechts de nieuwe.
1. Check de zolen: is er slijtage? En zo ja waar?
Waar zit de meeste slijtage op de zolen? Kijk naar de kleur, en het patroontje dat in de zolen is gedrukt. Soms is de kleur helemaal weggesleten, of zie je duidelijk dat het patroontje minder zichtbaar is geworden door slijtage. Als er slijtage is, kijk dan of die aan de binnenzijde van je loopschoenen zit, of aan de buitenzijde.
Zie je slijtage aan de binnenkant van je loopschoenen? Zoals bij deze meneer:
Dan ben je waarschijnlijk een 'over-pronator'. Dat wil zeggen dat nadat je hiel op de grond komt, je voet meer naar binnenkantelt dan wenselijk is. In zo'n geval worden loopschoenen geadviseerd die wat meer steunen.
In mijn geval zit de meeste slijtage aan de buitenzijde van mijn hardloopschoenen. Dat zou kunnen betekenen dat ik een 'supinator' ben, of dat mijn loopschoenen mij dat maken! Want ik heb geen neutrale hardloopschoenen. Mijn hardloopschoenen compenseren mijn loopstijl. En dat doen ze heel goed, want ik heb gelukkig nooit blessures.
2. Check de bovenkant van je hardloopschoenen
Nu gaan we naar de bovenkant van de hardloopschoenen kijken. Zie je slijtage of zelfs gaten in de bovenkant van je loopschoen ter hoogte van je tenen?
Dan trek je waarschijnlijk je tenen steeds omhoog. Dat geeft risico op zogenoemde 'shin splints'. Geadviseerd wordt om kleinere passen te nemen. Soms kan het ook een teken zijn dat je een schoenmaat groter nodig hebt. Mijn hardloopschoenen zien er aan de bovenkant weliswaar een beetje rommelig uit, maar er zitten geen gaten in.
3. Check de binnenkant van de hiel van je hardloopschoen
Kijk naar de binnenkant van de hiel van je hardloopschoen. In mijn geval is het hier goed raak: vooral rechts zit een enorm gat, en is de hiel compleet versleten.
Dat was zelfs de reden dat ik nieuwe hardloopschoenen moest kopen. Die gaten veroorzaakten echt blaren. Daarnaast vermindert zo'n beschadigde hiel de stabiliteit van je loopschoenen.
Samenvattend
Als je nieuwe hardloopschoenen gaat kopen, neem dan je oude loopschoenen mee. De experts in de winkel halen daar belangrijke informatie uit over je manier van lopen, en kunnen je daarmee het beste advies geven. Zelf kun je ook je hardloopschoenen 'lezen'. Maar persoonlijk adviseer ik om daarnaast het advies van een deskundige te vragen.
Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?
Comments
Hardloopschoenen lezen — No Comments
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>