Hardloopschoenen kopen voor je kind

Goed voorbeeld doet goed volgen.

Tenminste, dat hoop je dan maar als moeder.

Maar het lijkt erop alsof al die jaren van het goede voorbeeld geven door te gaan hardlopen vruchten afwerpen! Want mijn jongste zoon (14) wil gaan hardlopen. Hij loopt snel en makkelijk, en ging de laatste maanden regelmatig 'even hardlopen'. Maar hij deed dat tot mijn verbijstering op zijn Dr. Martens of op een paar Crocs.

'Gaat prima,' beweerde hij.

Maar toen bleek dat hij hardlopen echt leuk vond, besloot ik om een paar goede hardloopschoenen met hem te gaan kopen. Want ik wil niet dat hij de beginnersfout maakt van verkeerde schoenen, en daardoor een blessure oploopt. Dus ging ik met hem naar een speciaalzaak voor een grondig advies.

Hardloopschoenen kopen: analyse van de voet

De eerste stap van de voetanalyse was dat mijn zoon op een soort spiegel moest gaan staan. Daarop kon je heel goed de stand van zijn voeten zien. Die bleek keurig neutraal. Vervolgens moest hij op blote voeten een stukje rennen, terwijl dit werd gefilmd. Daarna konden we zijn manier van lopen bewonderen op de computer. Hij zakte bij elke voetlanding een klein beetje met zijn voeten naar binnen.

De verkoopster vertelde dat ze voor kinderen in principe altijd neutrale hardloopschoenen adviseren.

Omdat de voeten nog in de groei zijn, kun je beter geen schoenen kopen die de voeten in een bepaalde richting dwingen.

Brooks en Asics hardloopschoenen

Naar aanleiding van de analyse pakte ze eerst een paar Brooks hardloopschoenen. Toen hij die aan had moest hij opnieuw een stukje lopen, waarna weer naar zijn looppatroon werd gekeken. Opnieuw constateerde ze dat hij een beetje naar binnen zakte met vooral zijn linkervoet.

Asics hardloopschoenen

Daarom haalde ze een paar neutrale Asics hardloopschoenen, maar wel met iets meer stevigheid in het midden. Ook daarmee mocht hij even lopen, en werd er weer gekeken naar zijn manier van lopen. De Asics bleken inderdaad iets te compenseren voor het inzakken. Ik heb zelf ook Asics, en weet uit ervaring dat het uitstekende schoenen om mee hard te lopen zijn.

We kochten uiteindelijk de damesversie omdat die in het zwart waren, en die vond mijn zoon het mooist. Hij was overigens helemaal blij over hoe heerlijk ze zaten. Vergeleken met de vaak stugge Dr. Martens zijn Asics loopschoenen natuurlijk heerlijk licht en soepel.

We betaalden 129,- voor deze Asics neutrale hardloopschoenen.

 

asics hardloopschoenen

Hier onder kun je heel mooi het verschil zien tussen de zolen van de neutrale Asics loopschoenen van mijn zoon, en daaronder de mijne die antipronatie zijn. Neutrale Asics loopschoenen:

asics loopschoenen

Asics schoenen antipronatie:

hardloopschoenen
Lees hier meer over deze Asics schoenen

asics loopschoenen

Samenvattend

Goede hardloopschoenen kopen voor je kind is belangrijk. Op basis van een loopanalyse kocht ik een paar Asics hardloopschoenen voor mijn 14-jarige zoon. Nu kan ik hem met een gerust hart laten hardlopen.

De volgende dingen zijn handig om te weten als je hardloopschoenen koopt voor je kind:

  • Voor kinderen worden in principe neutrale hardloopschoenen geadviseerd.
  • Er moet een duimbreedte ruimte over zijn aan de voorkant.
  • Ze moeten voldoende flexibel zijn. Dat wil zeggen dat de loopschoenen de beweging van blote voeten nabootsen.
  • De hiel moet stevig zijn en tegelijkertijd 'cushioned'.
  • De  maten van de merken vallen verschillend uit. Dus je kind kan bij Asics maat 39 hebben maar bij een ander merk maat 40.

Lees ook: Wat zijn goede hardloopschoenen?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.