Hardlooproute vinden? Zo doe je dat!

hardlooproute

Eén van de dingen die ik zo fijn vind aan hardlopen is dat de hele wereld mijn sportschool is. Er zijn eindeloos veel mogelijkheden. Het is aan mij om uit al die opties een hardlooproute te kiezen. Ik kan de voordeur uit rennen, en in mijn eigen omgeving gaan hardlopen. Maar ik kan ook in de auto stappen, en ergens naar toe rijden om daar te gaan hardlopen. Dat kan ik allemaal zelf bepalen en kiezen.

Mijn hardlooproutes

Mijn looproutes zijn meestal routes die ik zelf heb ontdekt, en gemaakt. Gemiddeld loop ik dagelijks 45 minuten. Ze beginnen en eindigen bij mijn voordeur. In het verleden ben ik wel eens naar het naburige dorpje Terborg gereden, en parkeerde ik daar de auto bij een supermarkt. Vervolgens rende ik van Terborg naar Gendringen en weer terug. Maar de laatste jaren zijn mijn hardlooproutes vooral in mijn directe omgeving.

Methodes om een hardlooproute te vinden

Soms wordt wel eens saai om steeds dezelfde route te lopen. Gelukkig zijn er diverse makkelijke manieren om leuke hardlooproutes te vinden.

Hieronder een aantal methodes van hardlooproutes vinden!

1. RunnerMaps

Op de site RunnerMaps kun je hardlooproutes zoeken en vinden. Je typt je postcode of plaatsnaam in, en vervolgens verschijnt op de kaart met rode 'punaises' een overzicht van hardlooproutes in die omgeving. Je kunt daar ook zelf routes aanmaken als je wilt.

hardlooproute

Ik typete 'Doetinchem' in en kreeg deze hardlooproutes te zien:

hardlooproute

Je kunt de hardlooproute die je leuk lijkt vervolgens uitprinten en/of downloaden als gpx.bestand.

looproute

2. Looptijden hardlooproutes

Een soortgelijk principe vind je op de website Looptijden.nl. Ook hier type je plaats, straat of naam in en krijg je vervolgens looproutes te zien. Een hardlooproute maken is zo kinderlijk eenvoudig.

hardlooproute

Looptijden.nl biedt minder resultaten, en je kunt niet eenvoudig de looproute uitprinten of downloaden. Je moet dan eerst helemaal inloggen. Daarom vind ik RunnerMaps persoonlijk fijner.

3. Hardlooproutes op Runner's World

Ook op Runner's World vind je hardlooproutes van andere hardlopers. Type de plaats in waar je wilt gaan lopen, en je vind een hardlooproute! J kunt hier zelfs kiezen voor een bepaalde ondergrond.

looproutes vinden

En dan hieronder het resultaat van mijn zoektocht:

hardlooproute zoeken

4. Hardlooproutes van Natuurmonumenten

Natuurmonumenten biedt kant en klare hardlooproutes aan. Ze zijn geordend per provincie, en je kunt ze gratis downloaden als pdf.

hardlooproute

5. Hardlopen via fietsknooppunten

Voor fietsers zijn er routes via fietsknooppunten. Ook als hardloper kun je die fietsknooppunten prima gebruiken. Je rent dan van het ene knooppunt naar het volgende. De knooppunten vormen je hardlooproute. Zelf vind ik het veel lijken op een speurtocht. Je kunt een kant en klare fietsroute gebruiken, of zelf een route maken. In het laatste geval type je het beginpunt in en waar je wilt eindigen, en vervolgens krijg je de knooppunten die je moet volgen!

Hieronder een voorbeeld van een route die ik maakte met behulp van fietsknooppunten. De groene vlag links is mijn beginpunt. De zwarte vlag is het doel. De getallen zijn de knooppunten die ik moet volgen.

hardlooproutes

Deze hardloopoute kun je printen en/of downloaden als Gpx.bestand.

Hardlooproute gpx

Het is niet ideaal om de hele tijd te lopen met een stuk papier in je hand met daarop je route. Daarom is het fijn dat je bovengenoemde hardlooproutes ook kunt downloaden als een gpx bestand.

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je zo'n gpx bestand op je smartphone krijgt:

Conclusie en samenvatting over een hardlooproute vinden

Net als hardlopen zijn hardlooproutes vaak gratis : ) Ze zijn een uitstekende manier om je te helpen bij motivatieproblemen. Een nieuwe looproute daagt je uit, en maakt hardlopen weer leuker als je het saai begon te vinden. Er zijn hardlooproutes te vinden van andere hardlopers, er zijn kant-en-klare hardlooproutes en je kunt gebruik maken van fietsknooproutes. Je kunt een route uitprinten, maar nog handiger is om hem te downloaden en op je smartphone te zetten.

Een loopgroep kan ook leuke nieuwe routes opleveren.

Leestip

Hardlooproutes met stem navigatie

Mis jij nog tips over hardlooproutes? Vertel het in de comments!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.