Hardlooplessen toegepast op het dagelijks leven

hardloop wijsheid

De Nederlandse uitgeefster van het boek 'Vrouwen en ambitie,' van Amerikaanse psychiater Anna Fels, vroeg mij ooit of ik dit boek wilde bespreken voor Het Moederfront.
'En,' voegde ze er aan toe: 'ik ben erg benieuwd naar jouw mening.'

Ik was zo gevleid dat iemand interesse toonde in míjn zienswijze dat ik grif instemde. Mijn kinderen lachen me eerder uit dan dat ze respectvol naar mijn inzichten luisteren.... Ik beloofde mij eens flink in het boek te verdiepen.

Dus daar zat ik dan. Met een uiterst academisch, intellectueel, grondig onderbouwd boek. Mijn hersenen kraakten en sputterden van inspanning en smeekten me iets makkelijkers te lezen.

Een prentenboek bijvoorbeeld.

Ik zie een parallel met hardlopen!

Maar terwijl ik me door het boek worstelde kreeg ik plotseling een gevoel van deja vue. Ik voelde me net als wanneer ik een heel eind ga rennen!

In beide gevallen wil ik het heus wel doen, maar tegelijkertijd ook eigenlijk helemaal niet.

Hak het in stukjes en gebruik 'babysteps'

Dus besloot ik het principe van hardloopschema's los te laten op dit saaie boek, en mijn taak in kleine stukken op te delen. Het boek bestond uit veertien hoofdstukken. Ik besloot er elke dag twee te lezen. Op die manier had ik het boek in 7 dagen uit.

Door de taak in stukken te hakken werd hij hanteerbaar en goed te doen.

Win-win

Bovendien sneed het mes aan twee kanten: Na het lezen van mijn verplichte twee hoofdstukken per dag voelde ik een onweerstaanbare drang om heel hard weg te rennen.

Conclusie over hardlooplessen en het dagelijks leven

De lessen die ik van hardlopen leer, blijken keer op keer ook van toepassing op mijn gewone, dagelijks leven. Het gebruik van schema's en stappenplannen, helpen me bijvoorbeeld ook bij mijn huishoudelijke taken en het werken in de tuin.

Iets wat een enorme taak lijkt, wordt ineens goed te doen als je het in stukjes hakt. En het gewoon stap voor stap aanpakt.

Het werkt bij hardlopen, en het werkt bij je dagelijks leven!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.