Hardloopkleding als het buiten koud is

hardlopen in korte broek bij vrieskou
Deze meneer maakt het wel heel bont!

Nu het buiten kouder is, trek ik warmere kleding aan als ik ga hardlopen. Mijn persoonlijke vuistregel is dat ik een korte broek kan dragen bij temperaturen tot 11 graden. Daaronder kies ik voor capri tights, en als het echt koud wordt voor enkellange tights. En verder gebruik ik de regel:

Tel 10 graden op bij de temperatuur buiten. Dat zal je gevoelstemperatuur worden tijdens het lopen.

Dus als het buiten 0 graden is, dan zal het tijdens het lopen uiteindelijk aanvoelen als 10 graden. Mijn grootste fout is meestal dat ik me te wárm heb aangekleed. Te koud heb ik eigenlijk nog nooit gehad. Ik vind het heel onprettig om het heet te krijgen tijdens het hardlopen. Dus als ik me per ongeluk te warm heb aangekleed, dan trek ik meestal mijn hemd helemaal omhoog over mijn bh heen. Dat helpt wat. Het scheelt weer een laagje.

Hardlopen in korte broek bij temperaturen rond het vriespunt

Er blijken mensen te zijn die buiten sporten in korte broek bij temperaturen rond het vriespunt. Het lijkt mij nogal frisjes, maar als zij dat prettig vinden moeten ze dat vooral doen lijkt me. Maar op de site van RTL Nieuws keuren twee artsen dit gedrag af. Huisarts Berend Nikkels, die gespecialiseerd is in sport, zegt daar:

'Met dit weer hardlopen in een korte broek is superstom.'

Als je je te luchtig kleedt is je lichaam drukker bezig met zichzelf warmer te houden dan met hardlopen. Je prestaties gaan daardoor achteruit. Nikkels vindt zelfs dat je überhaupt beter niet buiten kunt sporten in de winter. Hij adviseert om naar Spanje te gaan. Nikkels kan helaas geen exacte temperatuur noemen waarop sporten in 'luchtige kleding' onverstandig wordt. Dat hangt af van je conditie en je vetpvercentage. Sportarts Guido Vroemen is het met Nikkels eens. Hij benoemt bovendien de grotere kans op blessures als je je niet warm genoeg aankleedt.

Hardlopen in de sneeuw in korte broek in beeld

Hieronder een wat oudere heer die loopt in shorts terwijl het sneeuwt. Met sfeervolle kerstmuziek er achter. Toch lijkt dit me niet zo verstandig....

Tsja...

Ik kan me er zeker wat bij voorstellen dat je bij koude temperaturen en onvoldoende kleding een grotere kans hebt op blessures. Je spieren zullen minder soepel zijn lijkt me. Maar zeggen dat je in het algemeen beter niet buiten kunt sporten in de winter in Nederland lijkt me wat extreem. Dan kijk ik toch graag naar de Zweden/Noren die zeggen:

'Er is geen slecht weer. Alleen slechte kleding.'

Zeker in Nederland kun je je volgens mij voldoende warm aankleden dat je ook in de winter buiten kunt sporten. Niettemin: ik ben eigenlijk wel benieuwd wat mensen motiveert bij vrieskou in korte broek te gaan lopen. Hebben ze het van zichzelf heel warm? Vinden ze het stoer om in korte broek te lopen? Zijn ze bijgelovig dat ze zonder korte broek minder hard kunnen?

Bron foto: Shutterstock

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.