Hardloopblessures worden beïnvloed door je motivatie!

hardloopblessures

Wist jij dat je motivatie om te gaan hardlopen sterk samenhangt met de kans dat je een blessure oploopt?

Wat maakt dat iemand succesvol een marathon kan lopen?

Sportwetenschappers van het UMC Utrecht deden een onderzoek onder 175 lopers die meededen aan de Utrecht Science Park Marathon. De groep bestond uit 90 mannen en 71 vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 40 jaar. De deelnemers aan het onderzoek hadden een gemiddeld gewicht van 73 kilo, en de helft had minstens een keer een halve marathon gelopen. Het onderzoek staat bekend als de SUMMUM-studie. (Succes Measurements and Monitoring Utrecht Marathon).

De onderzoekers wilden weten welke factoren bijdragen aan het succesvol kunnen lopen van een marathon.

Allemachtig, wat een boel blessures!

In de groep van 161 deelnemers kwamen maar liefst 621 blessures voor! Waarvan 303 ernstige blessures! Dat zijn er nogal wat! Het bevestigt het beeld van hardlopen als een blessuregevoelige sport! En de kans op een blessure wordt sterk bepaald door je motivatie, oftewel de reden waarom je hardloopt.

Maar  de motivatie: 'Ik wil mijn algemene gezondheid verbeteren' wordt juist geassocieerd met minder blessures!

Mijn motivatie om te gaan hardlopen

Ik vind dat erg interessant moet ik zeggen. Wellicht ook omdat deze motivatie voor mij een belangrijke reden is om elke ochtend de hardloopschoenen aan te trekken.

Vijftien jaar geleden begon ik met hardlopen om te ontstressen en even een moment voor mezelf te hebben in ons drukke zevenkoppige gezin. Maar inmiddels voelt mijn dag raar als ik niet ga hardlopen. Hardlopen is echt een gewoonte geworden. En als ik niet ga smaakt mijn koffie ook gewoon minder lekker ; )

Mijn algemene gezondheid is een belangrijke reden om te gaan hardlopen. Door dat 's ochtends meteen te doen, voel ik me de rest van de dag beter en gezonder.

Waarom willen mensen een marathon lopen?

De deelnemers aan het onderzoek werd gevraagd waarom ze een marathon wilden lopen. Daaruit kwamen 4 belangrijke motivaties:

  1. Psychologische redenen (gemiddeld 82)
  2. Algemene gezondheid (gemiddeld 39)
  3. Doel bereiken (gemiddeld 38)
  4. Sociale reden (gemiddeld 30)

Psychologische redenen zijn duidelijk het belangrijkst!

Meer weten over hardloopblessures?

Lees alle uitkomsten van het SUMMUM onderzoek hier.

Wat kunnen wij hier van leren als hardlopers?

Veel mensen die een marathon wilden lopen raakten geblesseerd. Maar als je vooral loopt om je algemene gezondheid te verbeteren lijkt dit de kans op blessures kleiner te maken. Misschien omdat je dan minder ambitieus bent als het gaat om snelheid of prestatie?

Het zou wel verklaren waarom ik bijvoorbeeld nog nooit een ernstige blessure heb gehad in vijftien jaar hardlopen : )

Ik ben weliswaar geen snelle of ambitieuze loper, maar ook geen geblesseerde.

Zie ook Hielspoor en hardlopen.

Wat is jouw loopmotivatie? En hoe vaak heb jij blessures gehad?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.