Hardloopblessures: hulpmiddelen om te blijven lopen

hardloopblessureHet zal je maar gebeuren als loper: je hebt last van een pijnlijke knie, je loopt hielspoor* op of je heup doet pijn. En zo zijn er nog veel meer lichamelijke klachten die roet in het eten kunnen gooien.

Voor vrijwel alle lopers is dit vervelend, want je wilt gewoon je rondje blijven lopen. Bedrijven springen hierop in: er zijn heel wat hulpmiddelen voor hardlopers te koop om te helpen bij onder andere knie- en enkelklachten. Hieronder een greep uit het assortiment aan hulpmiddelen voor hardlopers.

Hulpmiddelen voor hardlopers

  • Kniebrace: belooft ondersteuning van de knie.kniebrace
  • Enkelbrace: braces voor je enkel ondersteunen je enkel.
  • Achillespees braceachillespees brace
  • Sporttape. Sport tape verstevigt gewrichten, vermindert pijn, duwt overtollig vocht weg, en het steunt een bot of spier.sport tape
  • Nipple protectors tegen wrijving op de tepels tijdens het hardlopen.tepelbeschermers
  • Tenenspreider. Soms is je eigen lichaam je grootste vijand! Tegen elkaar wrijvende tenen kunnen zorgen voor blaren en likdoorns. Er zijn heuse tenenspreiders te koop die je tenen een eindje van elkaar houden!Tenenspreider

Wat is wijsheid?

Bovenstaande hulpmiddelen voor hardlopers lossen het probleem in de regel niet op. Een enkelbrace ondersteunt bijvoorbeeld je enkel, maar hij geneest je enkel niet. Braces en tapes bieden ondersteuning voor je botten en spieren. Dat kan pijnklachten verminderen en soms voorkomen dat het erger wordt. Maar het is belangrijk dat je wel eerst goed kijkt naar de oorzaak van je klachten voordat je gaat knutselen met allerlei hulpmiddelen. Bovendien zijn er heel veel verschillende soorten braces en dergelijke op de markt. De ene brace is de andere niet. Vraag dus eerst advies aan een expert.

Filmpje van Hansaplast over toepassen Sport tape

Onderstaand filmpje is van Hansaplast. Ze laten zien hoe je sport tape op je knie kunt aanbrengen.

Tot slot: een blessure is een signaal, luister daar naar!

Verder is het belangrijk om pijn in bijvoorbeeld je knie of enkel serieus te nemen. Je lichaam geeft je een boodschap. Bijvoorbeeld dat het tijd is voor nieuwe hardloopschoenen. Of dat je teveel en te snel wilt. Simpelweg een brace kopen is dus niet de oplossing. Je moet éérst kijken wat er aan de hand is. In het boek Hardlopen voor beginners adviseert Amby Burfoot:

Informeer bij je lokale hardloopspeciaalzaak naar een goede sportarts. Of vraag het bij de lokale sportschool of informeer in je omgeving of iemand een arts kent die hardloopt. Je bent het een hardlopende dokter niet alleen nodig voor voet- en beenblessures. Je hebt een dokter nodig met kennis van hardlopen. Alleen een arts die zelf loopt en de hardloopmentaliteit kent is in staat om jou de gewenste kwaliteitszorg te bieden.

Gebruik braces en andere hulpmiddelen als laatste hulpmiddel. Bepaald eerst de oorzaak van je klachten en kijk wat je eraan kunt doen. Is dat duidelijk, dan kunnen braces en tapes je lichaam een goede steun in de rug zijn. Letterlijk en figuurlijk ; )

Zorg ook voor een goed en verantwoord schema. Zie ook Hardloopschema beginners en Welke spieren train je met hardlopen?

Wat zijn jouw ervaringen met braces en tape?

*Lees ook hielspoor en hardlopen!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.