Hardloopblessures: 5 tips om ze te voorkomen

hardloopblessures

Ik heb het al vaker gezegd: hardlopen is een blessuregevoelige sport. En heb je eenmaal een hardloopblessure dan is rust vaak verplicht, en dat betekent niet hardlopen.

Oh nee, mag ik niet hardlopen door een blessure?!

Niet hardlopen is iets dat hardlopers die de smaak eenmaal te pakken hebben echt een verschrikking vinden. Zelf moet ik er ook niet aan denken, dat ik een periode niet zou mogen en/of kunnen hardlopen. Daarom vandaag een post met tips hoe je hardloopblessures kunt voorkomen! Want voorkomen is altijd beter dan genezen.

Hardloopblessures: 5 tips om ze te voorkomen

  1. Ga naar een speciaalzaak en laat je daar de juiste hardloopschoenen voor jouw lichaam en manier van lopen aanmeten. Bezuinig nooit op je hardloopschoenen! Wil je per sé bezuinigen, doe dat dan maar op je hardloopkleding. Maar niet op je schoenen.
  2. Volg een goed en verantwoord schema. Door een goed hardloopschema te volgen voorkom je dat je je lichaam te zwaar belast. Of te snel. In goede hardloopschema's wordt de inspanning zorgvuldig opgebouwd, en is er ook ruimte voor rust zodat je lichaam tijd krijgt om te herstellen.
  3. Loop op verschillende soorten terrein. Hardlopen op asfalt vraagt andere dingen van je lichaam dan lopen op een zandweg. Door van terrein te wisselen voorkom je dat je lichaam eenzijdig wordt belast. Verschillende terreinen doen een beroep op verschillende spieren.
  4. Let op je houding. Ik zie soms hardlopers die lopen als een soort Quasimodo. Of ze lopen met hun schouders ter hoogte van hun oren. Bij die laatste groep hoor ik zelf helaas ook. Het is echt een belangrijk aandachtspunt voor me om ontspannen te lopen.
  5. Doe aan crosstraining. Ja, ik weet het! Grote kans dat je daar helemaal geen zin in hebt. Maar crosstraining is goed om hardloopblessures te voorkomen omdat je dan wel traint, maar je hardloopspieren een 'break' geeft. Bovendien versterk je er bijvoorbeeld je romp mee, en daarmee verklein je weer de kansen op blessures. Zelf doe ik aan hoelahoepen om mijn romp te verstevigen.

Bonustip

Vind je het allemaal maar lastig, dan kun je je aansluiten bij een loopgroep. Daar is in de regel iemand bij met verstand van zaken, die je handige tips kan geven om hardloopblessures te voorkomen.

Lees ook deze algemene hardloop tips!

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.