Hardlopen met kinderen: hardloop buggy + 3 tips

hardloop buggy

Nadat Evy Gruyaert, bekend van de populaire Start to Run podcasts een baby kreeg, was ik erg benieuwd wanneer ze weer zou gaan hardlopen. En welke hardloop buggy ze zou gebruiken. Maar Ik heb daar helaas nooit iets over kunnen vinden.

Als je als moeder graag wilt hardlopen, dan kan dat best lastig zijn. Je kind thuislaten kan niet, maar als je afhankelijk van oppas dan kan dat duur worden, en bovendien kun je dan maar weinig hardlopen misschien.

Ik moest zelf tenminste altijd wachten totdat mijn 's avonds om kwart voor acht eindelijk thuiskwam.

Daarom zijn hardloop buggy's een uitkomst. Een speciale hardloop kinderwagen maakt het mogelijk om je kinderen gewoon mee te nemen als je gaat hardlopen.

In 2013 schreef ik onderstaande blogpost over hardloop buggy's en hardlopen met je kinderen. De post is helemaal geupdate met de meest recente informatie.

Hardlopen met baby en kinderen is lastig?

Toen ik twaalf jaar geleden begon met hardlopen, deed ik dat noodgedwongen 's avonds. Want dan was mijn man thuis en kon op de baby en kinderen passen.

Ik weet niet of je toen ook al babyjoggers of hardloopbuggy's had. Maar hardlopen met een kinderwagen kwam niet bij mij op. Het had bovendien ook niet zo heel veel geholpen. Want dan had ik weliswaar de baby bij me, maar je laat peuters en kleuters ook niet alleen thuis. Maar inmiddels is hardlopen met kinderwagen helemaal ingeburgerd, en zijn babyjoggers een bekend fenomeen.

Het is een uitstekende manier om te blijven hardlopen ook al 'zit je in de kleine kinderen!

Een BabyJogger ≠ een hardloop buggy/wandelwagen

Je zou denken dat alle babyjoggers per definitie geschikt zijn voor hardlopen. Waarom heet het anders een babyjogger!

Maar het merk BabyJogger is synoniem geworden voor een model/type kinderwagen. Net zoals veel mensen een autostoeltje een Maxi Cosi noemen. Maar zoals niet alle autostoeltjes een Maxi Cosi zijn, zo zijn ook niet alle driewieler buggy's BabyJoggers! Sommige babyjoggers hebben te kleine wielen, en absorberen schokken niet goed!

Echte hardloop buggy's herken je o.a. aan een 'hydraulic' systeem. Dit voorkomt dat je baby alle kanten opslingert! Je moet dus goed opletten als je een buggy uitzoekt met de bedoeling daarmee te gaan hardlopen met je baby/kind. Ze zijn echt niet allemaal geschikt.

Kinderwagen hardlopen: Hoe kies je de juiste hardloop buggy?

 • Een hardloop kinderwagen herken je doorgaans aan 3 wielen die groter zijn dan bij 'gewone' kinderwagens. (Bron: Consumentenbond)
 • De meeste hardloop buggy's kun je pas gebruiken vanaf 6 maanden. Soms zelfs nog later. Let daar dus goed op.
 • Sommige merken raden zélf hardlopen met een baby al af met hun buggy.
 • 3 wielen heeft de voorkeur boven 4 wielen
 • Zitten er goede gordels in?
 • Zit er een handrem op? Dat is handig als je een heuvel afloopt.
 • Zit er een 'hand strap' op? Die voorkomt dat de buggy per ongeluk wegrijdt.
 • Zit er een netje onder om wat spullen mee te nemen? Een schone luier én schoonmaakdoekjes zijn altijd handig. Maar denk ook aan speeltjes om je baby mee af te leiden als hij of zij er genoeg van heeft.
 • Wil je een voorwiel dat kan zwenken, of dat vast staat?
 • Kies een kleur waarmee je goed zichtbaar bent in het verkeer.
 • Is de buggy geschikt bij regen en zon: biedt hij bescherming?

Reviews van hardloopbuggy's/ babyjoggers

Hier vind je een artikel over 4 hardloopbuggy's die getest werden door een moeder.

In onderstaande video een review van een moeder van een BabyJogger F.I.T.

Hardloper Tamara testte een Thule Glide 2

Hardloper Tamara ging hardlopen met de kinderwagen Thule Glide 2. Ze ging eerst hardlopen met haar Stokke Trailz, maar omdat dat een vrij zware kinderwagen is, vond ze die niet fijn lopen. Doordat ze flink moest duwen, kreeg ze last van haar armen. Dat probleem had Tamara niet met de Thule Glide 2, die heel licht is. Je kunt haar ervaringen lezen op haar blog The Mommy Diaries.

Hieronder zie je Tamara hardlopen met deze kinderwagen:

Consumentenbond over hardloop buggy en hardloop kinderwagens

In maart 2021 publiceerde de Consumentenbond een interessant artikel over hardloop buggy's en speciale hardloop kinderwagens.

De Consumentenbond wijst erop dat een hardloop buggy of hardloop kinderwagen voor het dagelijks leven vaak minder geschikt is.

Ze zijn echt gemaakt voor hardlopen. Ze passen bijvoorbeeld vaak slecht in een kofferbak, en zijn vaak 'te lang' voor het openbaar vervoer, aldus de Consumentenbond. Ook is het comfort en de instelmogelijkheden van de kinderwagen/buggy beperkter vergeleken met gewone kinderwagens.

Kinderwagen kiezen: Wat is wijsheid?

 • Je kunt kiezen voor twee kinderwagens: een gewone voor het dagelijks leven met veel comfort, en een aparte hardloop buggy of hardloop kinderwagen.
 • Of je kiest voor een hardloop buggy, en neemt op de koop toe dat die minder handig is in het openbaar vervoer of als je ergens heen wilt. Je kunt dan bijvoorbeeld je baby in een doek dragen!
 • Je kiest voor een comfortabele kinderwagen waarmee je niet goed kunt hardlopen, en zoekt een andere oplossing voor hardlopen. Bijvoorbeeld door een oppas in te schakelen als je gaat hardlopen. Maar dit vind ik de minst aantrekkelijke optie.

Kinderwagen hardlopen: Hardlopen met een buggy is zwaarder

Hardlopen met een buggy is pittig! Je moet het gewicht van de buggy én je kind voortduwen. Voordeel is dat je sterke arm- en rugspieren krijgt. Als je loopt met een buggy zul je langzamer zijn dan zonder. Maar het grote voordeel is dat lopen zónder buggy voortaan een eitje is!

Bol.com keuzehulp bij het kiezen van de juiste hardloop buggy

Tot mijn verrassing biedt bol.com een heuse bol.com kinderwagen keuzehulp om de juiste hardloop buggy/kinderwagen te kiezen. De keuzehulp bestaat uit 7 vragen, en één daarvan is of je met je kind in de buggy wilt gaan hardlopen. Verder zijn er vragen over kleur, prijs, hoeveel kinderen je wilt vervoeren etc.

Tips voor hardlopen met een hardloop buggy

Als je eenmaal een goede hardloop buggy hebt gevonden, dan zijn er een aantal handige aandachtspunten om je te helpen met plezier te lopen. Kies bijvoorbeeld een route zonder stoepranden! Het is waardeloos als je om de haverklap stoepje op, stoepje af moet. Zelfs met een speciale hardloop kinderwagen. Tenzij je op zoek bent naar een hele intensieve work-out kun je heuvels beter vermijden als je gaat hardlopen met een kinderwagen.

Sommige hardlopers krijgen last van hun schouders doordat ze de stang van de hardloop buggy moeten vasthouden. Het kan helpen om de buggy met 1 hand te duwen, zoals in de foto bovenaan deze blogpost.

Hardloop buggy samenvattend

Ben je op zoek naar een speciale hardloop buggy? Dan zie je hieronder 3 kinderwagens die volgens de Consumentenbond geschikt zijn voor hardlopen met je kind.

Thule Glide

hardloop buggy

Hauck Runner 

kinderwagen hardlopen

Bugaboo Runner

kinderwagen hardlopen

Hoe combineer jij hardlopen en kinderen? En heb je een favoriete hardloop buggy?

Dit artikel verscheen voor het eerst in 2013, maar is helemaal geupdate met de nieuwste inzichten!

Similar Posts

3 Comments

 1. Goed artikel! Ik heb zelf een BabyJogger (type Summit X3) die ik in Amerika had gekocht toen we daar woonden. Superblij mee. Mijn zoontje is nog geen 1.5 jaar oud en ik ben klaar voor mijn eerste marathon!
  Nu terug in Nederland krijg ik geregeld leuke opmerkingen over onze hardloopkinderwagen, en mensen vragen waar ze die kunnen kopen. Daarom ben ik dus gestart met de webshop http://www.hardloopkinderwagen.nl. Ouders kunnen deze ook eerst testen bij mij voordat ze er een willen kopen!
  Groet, Luan

 2. Dag allemaal. Ik ben de moeder van een 1,5 jaar oud lieverd en wil heel graag meer gaan hardlopen. Een hardloop buggy lijkt me een perfecte oplossing alleen ik woon Amsterdam 3hoog... Dus ik heb totaal geen ruimte voor zo een kinderwagen. Vandaar mijn vraag: kennen jullie misschien een plek waar ik zo een hardloop buggy regelmatig kan verhuren? Bestaat zo een verhuur überhaupt? Bij voorbaat dank voor tips. Groet, Marta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.