Hardlopen als goed voornemen? Vergroot je kans op succes!
Elk jaar maken vele mensen goede voornemens.
En elk jaar geven veel mensen zo rond 12 januari hun goede voornemens op.
Dat leidt dan vervolgens tot de beruchte Blue Monday. Een treurige en deprimerende dag, op de derde maandag van januari. De dag waarop mensen zich realiseren dat hun goede voornemens al gesneuveld zijn, en dat er 'niets leuks' in het vooruitzicht is. Wat wacht zijn slechts de grijze en kille januari en februari maanden.
Hieronder een overzicht van de 15 populairste goede voornemens!
15 populairste goede voornemens van 2021 (en andere jaren)
- Anderen helpen
- Iets nieuws leren
- Schulden afbetalen
- Minder alcohol drinken
- Relaxter leven
- Stoppen met roken
- Beter omgaan met geld
- Meer tijd vrijmaken voor familie en vrienden
- Afvallen zie ook Hoeveel calorieën verbrand je met hardlopen?
- Meer sporten / bewegen
- Gezonder leven
- Minder stressen / meer genieten
- Een andere baan vinden
- Meer lezen
- Je leven op orde brengen en beter plannen
Mijn goede voornemens - twaalf jaar geleden
Twaalf jaar geleden schreef ik onderstaande blogpost over mijn goede voornemens van destijds.
Ik heb besloten dat het allemaal beter en gezonder kan. En om dit besluit kracht bij te zetten heb ik het plan opgevat deze week iedere morgen, nadat ik de kinderen naar school heb gebracht, de school heel hard uit te rennen en dat tenminste een uur vol te houden. Schaterlachend zal ik verre horizonten tegemoet rennen!
Nou is het wel zo, dat dinsdag niet gaat lukken. Want op dinsdag heeft Ot logopedie. En nu ik erover nadenk gaat woensdag ook niet lukken, want dan hebben Ot en Piet altijd vrij van school. Donderdag wordt ook lastig want dan heeft Maartje altijd het eerste uur vrij. Vrijdag móét ik echt die schrijfopdracht afmaken. Zaterdag zit helemaal vol met scouting en allerlei hand en spandiensten en op zondag wil de Heer dat we rusten.
Maar máándag gaat gewoon he-le-maal lukken.
Of niet natuurlijk.
Goede voornemens 2021 - een andere aanpak
Er zitten zoveel mitsen en maren in bovenstaande blogpost, dat het falen als het ware al is ingebouwd. Dat brengt me op mijn stappenplan om te voorkomen dat goede voornemens mislukken.
Stappenplan voor goede voornemens die niet mislukken
1. Schrijf alle mogelijke voornemens die je kunt bedenken op
Pak een papier, of ga achter je computer zitten, en noteer alle mogelijke goede voornemens op die je maar kunt bedenken. Laat je daarbij niet hinderen door enige realiteitszin. Dus als jij denkt: 'Ik wil dit jaar elke dag een marathon rennen,' schrijf dat dan gewoon op. In deze fase gaat het erom je verlangens te inventariseren. Sneller worden dan Usain Bolt? Prima! Schrijf maar op! Waar het bij deze stap omgaat is je diepste verlangens boven water te krijgen.
2. Nu komt de realiteitszin om de hoek kijken
Nadat je in de eerste stap helemaal bent los gegaan wat betreft goede voornemens, is het nu (helaas) toch tijd voor de realiteitszin. Maak 3 kolommen en sorteer daarin alle goede voornemens uit stap 1:
- Onbereikbare droom (sneller worden dan Usain Bolt)
- Te doen als je flink je best doet (3 keer per week hardlopen)
- Makkie
3. Makkie voornemens + te-doen-als-je-flink-je-best-doet combineren
De goede voornemens uit de categorie Onbereikbare droom laten we voor wat ze zijn. Mooie dromen, maar die gaan 't niet worden. De kunst is om de voornemens die wel haalbaar zijn als je flink je best doet + de goede voornemens die een makkie zijn concreet te maken.
Wil je bijvoorbeeld gaan hardlopen dit jaar?
Dan is het een makkie om 's avonds voor je naar bed gaat je hardloopschoenen en hardloopkleding bij je ontbijtbordje klaar te leggen. Zo leg je de basis voor de iets moeilijkere tweede stap: daadwerkelijk gaan hardlopen.
Zorg dat je weet waarom je dit wilt doen!
Je hoofd zal namelijk ongetwijfeld met allerlei smoesjes komen waarom hardlopen geen goed idee is. Denk aan: 'Geen tijd, morgen kan ook wel, nu is het te koud, etc. etc.' Mijn advies? 'Niet naar luisteren!' Houd vast aan de reden dat je dit goede voornemen maakte, en om met Nike te spreken: 'Just do it'. Door de combinatie van een goed voornemen dat een makkie is, met eentje die wat meer inspanning vraagt, heb je sneller het gevoel van 'Het lukt!'
Hardlopen in 2021: pas op voor deze vormen van zelfsabotage!
Streef naar minimaal 3 keer hardlopen per week, maar bouw het vooral rustig op. En zorg voor goede hardloopschoenen zodat je geen hardloopblessure oploopt. Slechte hardloopschoenen zijn feitelijk niets meer dan een vorm van zelfsabotage.
Hoor je het jezelf al zeggen?
'Ja, ik wilde wel hardlopen maar kreeg last van mijn knieën. Tsja, dáár kon ik natuurlijk ook niets aan doen. Zoooo jammer!'
De waarheid is dat de meeste hardloopblessures voorkomen kunnen worden met de juiste loopschoenen, en zorgvuldig opbouwen. Dus niet als een gek van start gaan en dag 1 meteen 15 minuten achter elkaar rennen, als je dat al kunt. Wissel hardlopen wandelen af. Een goed beginnersschema dat menigeen heeft geholpen is Start to Run!
Succesvol hardlopen in 2021? Zo doe je dat!
- Zorg voor goede hardloopschoenen die passen bij jouw manier van lopen. Wat voor de één de perfecte loopschoen is, leidt bij een ander tot problemen. Bij hardloopschoenen geldt: one size does NOT fit all!
- Ga minstens 3 keer per week hardlopen.
- Gebruik een goed beginnersschema dat wandelen en hardlopen afwisselt. Aanrader is Start to run of Hardlopen met Evy.
- Vind je het zwaar? Herhaal dan het schema voor week 1, 2 of wat dan ook gewoon nog een keer. Er is geen haast. Het gaat erom dat je loopt. Het is geen punt als je 20 weken doet over een schema voor 10 weken.
- Integreer hardlopen als het even kan in je leven. Het mooist is als het net zo wordt als tandenpoetsen: iets wat je bijna automatisch doet.
En die Blue Monday? Dan ga jij natuurlijk gewoon hardlopen : )
Gegarandeerd dat je je daarna beter voelt!
Behoefte aan bemoediging en enthousiasme? Kijk dan eens naar Happy Walk!
Wat zijn jouw goede voornemens voor 2021?
Reacties
Hardlopen als goed voornemen? Vergroot je kans op succes! — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>