Fietsen als alternatief voor hardlopen
Crosstraining is belangrijk voor hardlopers. Simpelweg omdat je dan ook ándere spieren van je lichaam aanspreekt.
Met name je bovenlichaam. Zelf baal ik daar stiekem nog steeds van, omdat hardlopen eigenlijk de enige sport is die ik leuk vind. Maar ik kan er niet om heen. Variatie in je work-outs is goed.
Op dit moment loop ik 5 keer per week hard, en fiets ik één keer per week. En sóms ga ik op mijn crosstrainer. Fietsen is een prima afwisseling voor hardlopen en het is minder belastend voor je lichaam. Hardlopen en fietsen is een prima combinatie.
Paul schreef speciaal voor Ren mama, ren onderstaand artikel over de wielersport!
Fietssporten voor hardlopers
Hardlopen is top. Het is een effectieve sport, die je kunt doen als het jou uit komt, en waar je maar wilt. Maar misschien houd je van afwisseling. Of vind je het gewoon leuk om af en toe eens een nieuwe sport uit te oefenen. Fietssporten zoals mountainbiken en wielrennen zijn dan goede alternatieven voor hardlopen. Want fietssporten hebben veel van de voordelen van hardlopen.
Mountainbiken
Mountainbiken is net als hardlopen een sport die je gemakkelijk kunt uitoefenen, waar en wanneer jij maar wilt. Je bent niet afhankelijk van anderen of de openingstijden van een sportschool. Zijn de kinderen naar school, en is de afwas gedaan? Pak dan even je mountainbike voor een lekkere tour door het bos. Er is vast wel ergens een bos of afgelegen zandweggetje. Met een beetje ruw terrein kun je al lekker mountainbiken.
Als mountainbiker heb je natuurlijk wel een goede mountainbike nodig. Een goede mountainbike hoeft gelukkig niet duur te zijn. Neem bijvoorbeeld die van Matrabike als je voordelig uit wil zijn. Naast een mountainbike zijn een helm en goede kleding natuurlijk cruciaal.
Wielrennen
Ook wielrennen heeft veel vergelijkbare voordelen als hardlopen. En daarbij hoef je bij wielrennen geen uitdagend boslandschap te hebben zoals bij mountainbiken. Je kunt gewoon de openbare weg op. Daarnaast kun je wielrennen, als je dit wilt, beter in gezelschap doen dan mountainbiken of hardlopen. Spreek met een vriendin of collega af om te gaan wielrennen, en je kunt tijdens je rit de laatste nieuwtjes doorspreken.
Als hardloper die begint met wielrennen ben je in het voordeel. Door het hardlopen heb je namelijk al conditie. Ook al train je de eerste periode langzaam of kort, het heeft altijd een positief effect op je conditie en draagt bij aan je hardloopprestaties.
Bij wielrennen is het net als bij mountainbiken en hardlopen belangrijk om rustig te beginnen. Probeer niet meteen een rit van honderd kilometer af te leggen, maar bouw het rustig op. Ook al ga je maar twee keer per week een half uurtje wielrennen, het heeft toch al profijt voor je conditie en hardloopprestaties. Voor je begint met wielrennen moet je enkele belangrijke producten aanschaffen. Een goede racefiets, helm en kleding. Daarnaast kun je je veiligheid en comfort optimaliseren door middel van allerlei accessoires en gadgets.
Conclusie
Dus wil je naast het hardlopen eens een andere sport beoefenen, maar ben je te druk om in groepsverband sporten te plannen? En heb je geen zin om uren in de sportschool te hangen? Kies dan voor wielersport! Mountainbiken en wielrennen zijn leuke sporten die jou bovendien helpen om je hardloopprestaties te verbeteren.
Leestip: Is elektrisch fietsen gezond?
Reacties
Fietsen als alternatief voor hardlopen — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>