Fanny Blankers: de moeder die niet thuis wilde blijven

Fanny Blankers

Het zal niemand ontgaan zijn: de Olympische spelen worden op dit moment gehouden in Londen. Zestig jaar geleden werden ze ook in Londen gehouden in 1948. En toen was daar plotseling Fanny Blankers, een Nederlandse huisvrouw, die vriend en vijand verraste met haar snelheid. Ze was toen 30 jaar oud.

Fanny Blankers

Die Nederlandse huisvrouw heette dus Fanny Blankers-Koen. Ze wordt door de Britten nog steeds liefdevol 'The flying Dutch housewife' genoemd. Ze haalde maar liefst 4 gouden medailles op de korte loopafstanden, die ze liep op de hondenracebaan van het Wembley-stadion! Na de oorlog was er weinig geld, en de hondenracebaan werd voor de gelegenheid omgetoverd tot athletiekbaan. Ze wordt nu nog wel de 'Koningin met mannenbenen' genoemd.

Fanny Blankers zette hardlopen op de kaart voor vrouwen

Maar Fanny die toentertijd 30 jaar oud was, en moeder van twee kinderen kreeg in de aanloop naar de Spelen boze brieven dat ze thuis moest blijven bij haar kinderen! Met haar verrassende winst zette Fanny athletiek voor vrouwen op de kaart, in een tijd waarin men vond dat vrouwen en sport niet samen gingen. Dankzij Fanny konden de stereotypes en vooroordelen dat vrouwen en hardlopen een slechte combinatie was, niet langer stand houden.

Mythes die aan flarden gingen door Fanny Blankers

  • Vrouwen zijn ongeschikt voor hardlopen
  • Na de ontberingen oorlog kunnen Europese vrouwen het niet winnen van Amerikaanse vrouwen
  • een topsportster is een ontaarde huisvrouw
  • Een topsportster is een ontaarde moeder

Over Fanny Blankers' kwaliteiten als moeder bestaan trouwens wel wat twijfels. Volgens haar dochter was Fanny Blankers niet zo'n lieverdje. Ook minder sympathiek is Fanny Blankers dubieuze rol bij het uitschakelen van haar concurrente Foekje Dillema. Die zou ze met een geslachtstest op een zijspoor hebben gearrangeerd...

Maar gelukkig kunnen moeders en vrouwen nu gewoon hardlopen als ze er zin in hebben, en bovendien mee doen aan wedstrijden!

 

Similar Posts

2 Comments

  1. Ik heb dat artikel in Trouw ook gelezen en mijn blik op FB-K is wel veranderd. Ik ben nu toch minder loftuitend over haar, ze schijnt een concurrente er op weinig fijnzinnige wijze uitgewerkt te hebben, door te bewerkstelligen dat deze op geslachtskenmerken er uit werd gezet. Groet, Hsm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.