Eva rent

IMG-20140219-WA0006'Daar kunnen mijn knieën niet tegen,' of 'Dat kan mijn lichaam niet aan!'

Het zijn veelgehoorde argumenten die mensen aandragen als het om hardlopen gaat.

Maar zo zwart wit is het meestal niet. Zo dacht Eva (46) dat ze het hardlopen verder wel kon vergeten nadat ze kampte met shin splints. Maar sinds ze haar hardlooptechniek aanpaste, en minder op haar hakken landt, loopt ze weer!

Eva rent!

Eva: 'Als student deed ik aan wedstrijdroeien, en als conditietraining moesten we hardlopen. Maar na een jaar kreeg ik shin splints, en stopte ik. Ik dacht dat ik nooit meer zou kunnen hardlopen. Want als ik bijvoorbeeld moest rennen om de trein te halen, voelde ik het alweer.

Ik pakte het hardlopen weer op toen mijn sportschool moest sluiten. Ik was daar net een jaar bezig. Ik was al een beetje afgevallen en zat véél lekkerder in mijn vel. Ik wilde dus blijven bewegen. Via de hockeyclub van onze vier kinderen kreeg ik een loopschema en zo ben ik weer begonnen.

Ik denk dat ik vroeger teveel op mijn hakken landde. Ik probeer erop te letten om dat minder te doen. Soms voel ik mijn schenen nog wel, maar niet ernstig. Gelukkig ging mijn sportschool op een nieuwe locatie verder, en nu combineer ik het hardlopen met zumba, pilates en bodypump.

Mijn loopweek

Ik loop 1 keer per week. Behalve als de sportschool dicht is, of we op vakantie gaan. Dan loop ik vaker. Ik loop het liefst in het buitengebied. Met vijf minuten wandelen ben ik onze wijk uit. Ik loop dan langs de Hollandse IJssel, en over de dijk tussen de weilanden. Ik vind asfalt fijner lopen dan klinkers en stoepjes. Maar dit betekent niet dat ik in the middle of nowhere of in een bos loop.

Ik loop meestal alleen. Maar op dit moment train ik samen met een buurvrouw voor de 10km in Rotterdam. We hebben nu twee keer samen gelopen en we hebben ongeveer hetzelfde tempo, dus dat is leuk. Maar alleen kun je echt gaan wanneer je wilt. Als ik geen groepslessen zou doen, zou ik me misschien aanmelden voor een loopgroep voor de gezelligheid en de motivatie.

Hardloopmotivatie

Hardlopen betekent tijd voor mezelf. Ik heb twee jongens van 16 en 14 en een jongen/meisje tweeling van 10 jaar, dus het is best een druk gezin. Ik combineer dat met drie dagen werken bij een verzekeringsmaatschappij.

Ik loop vaak op zondag. Op die dag ontbijten we gezellig met z'n zessen, en dan weet ik dat ik dat croissantje al echt verdiend heb! Fitter zijn en een strakker lichaam zijn hele fijne gevolgen van hardlopen. Als we bij zumba opeens een tussendoortje doen met veel knieheffen en springen, dan kan ik het echt makkelijk volhouden.

Lichaam en geest zijn met elkaar verbonden. Als ik een paar dagen niet gesport heb voel ik me niet zo lekker in mijn vel. Dan verheug ik me er echt op om weer te gaan lopen.

Ik ben er trots dat ik het hardlopen weer opgepakt heb. Dat ik het kán motiveert me bovendien om ook andere dingen te doen die ik altijd vermeed. Zoals een presentatie houden op mijn werk.

Hardlopen en moederschap

Zowel hardlopen als moeder zijn is soms heel zwaar, maar allebei geven ze ook veel voldoening en plezier. Hardlopen maakt me een gezelligere moeder, omdat ik daardoor lekkerder in mijn vel zit.

Onze kinderen zitten allemaal op hockey en hebben daarbij regelmatig conditietraining. Daarbij leren ze ook looptechniek. Onze oudste en jongste zoon hebben ADHD en na een hockeytraining is hun humeur vaak enorm opgeknapt. Tijdens vakanties zeg ik weleens tegen de oudste dat hij een stuk moet hardlopen om zich lekkerder te voelen, maar hij heeft er nooit zin in. Hij doet het niet, omdat hij hardlopen saai vindt in vergelijking met hockey.

Loopwedstrijden

Ik heb pas één wedstrijd gelopen: de 3,5 km van de Goudse Singelloop. Een superleuke ervaring in mijn eigen stad. Ik heb me nu ingeschreven voor de 10 km van Rotterdam op 13 april. Het is leuk om naar een doel toe te werken. Voordat ik me voor Rotterdam inschreef wist ik even niet zo goed wat ik met het lopen wilde.

Een prijs verwacht ik niet. Daar ben ik echt veel te langzaam voor. Maar dat geeft ook niet. Ik vind het gewoon al leuk om mezelf te verbeteren.

Hardloop gadgets

Ik leen weleens het mobieltje van mijn man omdat daar de hardloop app Endomondo op staat. Maar anders neem ik de tijd op en teken ik mijn route in op de website. Ik vind het leuk om mijn gemiddelde snelheid te weten. Ik luister tijdens het lopen naar de radio op mijn telefoon die dan ook dienst doet als tijdwaarneming. Ik vind de muziek gezellig en het motiveert me.

Hardloopkleding en schoenen

Ik draag geen hardlooprokjes, maar mijn andere hobby is kleding maken. En ik weet dat er een patroon is voor een hardlooprokje. Als ik de juiste stof vind (wat niet meevalt), overweeg ik wel om zo'n rokje te maken. Misschien moet ik er eerst eentje in een winkel passen.

Toen ik mijn Asics kocht durfde ik er in de winkel niet mee hard te lopen. Ik was bang dat ik voor gek zou staan. Nu zou ik dat wel doen, en misschien ook naar een winkel gaan waar meer deskundig personeel is. Bij mijn kleine tenen begint de stof van mijn Asics een beetje dun te worden. Het moment dat ik nieuwe moet kopen komt dus in zicht.

Mijn toekomst als hardloopster

Ik wil graag blijven hardlopen. Of ik een langere afstand wil lopen dan 10 kilometer weet ik niet. Want dan zou ik denk ik vaker moeten trainen. En ik wil mijn groepslessen niet vervangen door hardlopen. Maar ik merk wel dat ik steeds makkelijker herstel en dus vooruitga. Eigenlijk ben ik wel benieuwd waar mijn lijf nog toe in staat is.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Gewoon beginnen met een eenvoudig schema. Ik hoor goede verhalen over Evy. Het valt niemand op als je hardlopen afwisselt met wandelen. Je kunt meer dan je denkt.'

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Eva,

  Je rent lekker en dat moet je vooral niet veranderen. Meer en verder is niet altijd beter. Leuk dat je een hardlooprokje wilt maken. Waar heb jij het patroon gezien, dan kan ik het ook bestellen, want mijn andere hobby/beroep is naaien. Ik heb een naaicafé aan huis. Verder veel succes in Rotterdam.

  Groetjes,

  Dorothé

 2. Hoi Dorothé,

  Dank je wel. Rotterdam is nog niet zeker of dat lukt, ik heb helaas een knieblessure opgelopen op wintersport. Het is al een heel stuk beter dus ik heb nog hoop. Dat patroon is Jalie 2796. Het is gewoon te koop bij Naaipatronen.

  Groetjes,

  Eva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.