Krijg nou De Zitziekte!

zitziekteRegelrecht uit de categorie: 'Nou dat weer!' is er een nieuwe ziekte aan het firmanent. De Zitziekte om precies te zijn. 'De zitziekte is je langzaam aan het vermoorden,' kopte de Intermediair onheilspellend.

Omdat ik zes dagen in de week loop, fiets of op de crosstrainer te keer ga, wentel ik mij meestal in zelfgenoegzaamheid: 'Ik beweeg immers elke dag?! Nou dan!'

Hardlopen beschermt niet tegen De Zitziekte

Maar nu komt het irritante nieuws: het maakt niet uit als je netjes de beweegnorm van 30 minuten per dag haalt. Als je dagelijks 9 uur zit, ben je slachtoffer van De Zitziekte.

Nou ben ik gelukkig ook nog moeder van vijf kinderen, dus die 9 uur zitten haal ik niet. Maar toch vind ik het vervelend dat hardlopen hier niet tegen bestemt. Sterker nog: er is onderzoek waaruit blijkt dat hardlopers op dagen dat ze trainen daarna zelfs méér zitten!

Nou dát weer!

Het is net alsof er steeds een nieuwe hindernis bij komt. Eerst deed ik helemaal níéts op sportgebied. Behalve mijn neus er voor ophalen.

Toen ging ik hardlopen.

Dat vond ik supergoed van mezelf, en ik was dan ook erg tevreden.

Maar toen begonnen ze te zeuren over crosstraining. Na vele jaren negeren, ben ik dat dan ook maar gaan doen. Ik kocht zelfs een crosstrainer bij de kringloop! Dus ik bedoel maar.

En nu dit weer. De Zitziekte. Zitten blijkt slecht voor je bloedsomloop en verhoogt daardoor het risico op hart- en vaatziekten.

De remedie tegen De Zitziekte: 14.000 stappen per dag

Gelukkig is er een remedie tegen De Zitziekte. En die is eigenlijk heel simpel:

Elke dag mínstens 10.000 stappen zetten.

Dit concept komt oorspronkelijk uit Japan. Daar is het al heel gewoon. Tienduizend stappen is ongeveer 7,5 kilometer.  Maar beter is 14.000 stappen. Met huishouden, werk, en je gewone leven komt de gemiddelde mens op 5.000 stappen. Dat is dus niet genoeg. Je zult er dus iets extra's voor moeten doen.

Een stappenteller is een manier om het aantal stappen dat je zet in kaart te brengen.

Kom jij aan 14.000 stappen per dag?

Similar Posts

One Comment

  1. Hi Nicole,

    Tegenwoordig zet ik vaker een kookwekkertje bij de pc zodat ik er niet te lang achter elkaar blijf zitten. Ik zit maximaal 1 uur achter elkaar. Ik had ook al van de gevaren van zitten gehoord en tegenwoordig doe ik een aantal huishoudelijke werkzaamheden weer staand terwijl ik er vroeger bij ging zitten. Verder probeer ik iedere dag naar buiten te gaan ook op de dagen dat ik niet ren, gewoon een boodschap doen, even naar de bieb en sowieso vrijwel alles per fiets als het even kan. De auto wordt hier alleen gebruikt voor de weekboodschappen en voor reizen/bezoeken ver weg. Maar als het regent sjoemel ik nog wel eens.

    Groetjes,

    Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.