Compressiekousen van CEP Progressive 2.0, zwart women 111
Ik vind het leuk om hardloopkleding voor vrouwen te proberen, dus toen Angelique van Sportcompressiekousen.nl mij benaderde met de vraag of ik een paar compressiekousen wilde uit proberen en bespreken, gaf ik gretig mijn schoenmaat en de omvang van mijn kuit op, en koos de kleur zwart.
Het leek me niet verstandig een paar knalroze kousen te bestellen, want een 43-jarige vrouw met een kort looprokje en daaronder knalroze kniekousen schreeuwt zo: 'Kijk eens wat een Gekke Meid ik ben!'
Het enige wat ik van compressiekousen wist, was wat de naam mij deed vermoeden: iets met samendrukken? Dus een soort steunkousen voor hardlopers misschien? Ik besloot het ook niet uit te zoeken voordat ik ze voor het eerst droeg, zodat ik ze echt als een onbeschreven blad kon testen zonder vooringenomen verwachtingen.
Over de compressiekousen van CEP Progressive 2.0, zwart women 111
Het eerste wat me opviel toen ik de compressiekousen uit de verpakking haalde was dat ze vrij stug voelden. En tot mijn verbazing was er een officiële linker en een officiële rechtersok, aangegeven met respectievelijk de letters L en R.
Dus ik wil die compressiekousen 'even' aantrekken, maar dat ging niet zo makkelijk als ik dacht. Je moet er echt wel even je best voor doen. Uiteindelijk had ik de compressiekousen aan, en hoewel ze keurig zaten had ik eigenlijk maar één gedachte: 'Uit! Ik wil ze weer uit!' want wat zitten die dingen strak zeg. En aangezien ik het liefst door het leven ga op Uggs en Birkenstocks ben ik niet gewend aan dingen die strak zitten.
Charmant is anders
Ik besloot mijn kniekousen eens even aan mijn man en kinderen te showen. Hoewel mijn man mij normaliter in hardloopkleding 'sexy' vindt, vond hij de compressiekousen niet mooi. 'Je lijkt wel een voetballer,' vond hij. En mijn kinderen lachten besmuikt. Eerlijk gezegd vond ik ze zelf ook niet bepaald charmant staan. Lange zwarte kousen, met daarboven twee dikke witte knietjes…
Tijdens het hardlopen
Toen iedereen was uitgelachen vertrok ik voor een uurtje hardlopen. Dat leek me lang genoeg om de compressiekousen goed te testen en te beoordelen. Het was ongeveer 12 graden buiten, en zon en wolken wisselden elkaar af. Na zo'n kwartier lopen had ik nog maar één verlangen: 'Uit! Ik wil ze uit!' want tjonge wat waren die dingen warm zeg…
Na een half uur besloot ik dat ik er best eentje naar beneden mocht stropen, zodat in ieder geval één been wat lucht kreeg. Maar toen ik de compressiekous helemaal naar beneden had geduwd zat hij zo strak dat ik bang was dat mijn voet zou afsterven, dus trok ik hem zuchtend maar weer omhoog. Ik weet niet of het door de compressiekousen kwam, maar ik kreeg kramp in mijn linkerkuit iets waar ik normaal geen last van heb. Ik voelde zelfs de behoefte om rondjes te draaien met mijn linkervoet.
Compressiekousen: niets voor mij
Eenmaal thuis was het eerste wat ik deed, de compressiekousen uittrekken. Voor mij persoonlijk zijn ze geen succes: ik vind ze veel te strak zitten, en ik vind ze geen gezicht. Maar aangezien ik erg op mijn comfort gesteld ben, en al heel snel kleding en schoeisel te strak vind, is het heel goed mogelijk dat mijn gebrek aan waardering voor compressiekousen helemaal aan mij ligt.
En dan zal ik nu eerst eens even gaan googlen waarvoor compressiekousen eigenlijk dienen! Momentje…
Het nut van compressiekousen
Op Prorun vond ik de volgende informatie:
Compressiekousen hebben een bandage effect: ze verminderen de trekkrachten van pezen aan het botvlies en het scheenbeen. Hierdoor vermindert de druk, waardoor het bloed in het onderbeen sneller richting hart wordt geduwd.
En dit zeggen ze er op de site van Sportcompressiekousen.nl over:
'Steunkousen met extra functionaliteit en comfort voor sporters. Zoals een anatomisch voetbed, extra vocht- en warmteregulering en een sportieve look. De werking van deze sportkousen is vrijwel gelijk aan die van een steunkous. De graduele compressie zorgt voor meer stabiliteit voor de kuit, betere afvoer van vocht en afvalstoffen en stimuleert de doorbloeding van de spieren. Hierdoor vermindert het risico op blessures en blijven de benen langer fit. Ideaal als je last hebt van spataderen, oedeem of trombose.'
Er is uiteraard onderzoek gedaan naar de effectiviteit van compressiekousen op de loopprestaties, en de voorzichtige conclusie lijkt te zijn dat ze weinig helpen. Wel verminderen ze enigszins spierpijn, maar ook daar moet je niet teveel van verwachten.
Mariska van Sprundel van het boek Alles wat je wilt weten over hardlopen deed ook onderzoek naar het effect van compressiekousen. Zij citeert onder andere sport-en bedrijfsarts Wessel Zimmermann:
'Er is geen bewijs voor blessurepreventie. In de topsport doen de sokken sowieso niks. Bij recreanten is er enig bewijs voor betere prestaties en bevordering van het herstel als je ze na de inspanning aantrekt, maar placeboeffecten zijn niet uitgesloten. Het materiaal helpt niet om sneller te herstellen van blessures, maar kan wel comfort geven.'
Als ik het goed begrijp helpen compressiekousen dus vooral als je er in gelóóft.
Praktische informatie en compressiekousen Action?
De CEP Progressive 2.0 compressiekousen zijn voor 49,90 te koop bij Sportcompressiekousen.nl, en ze zijn verkrijgbaar in de kleuren geel, kobalt blauw, rood en wit. Ook vind je daar zogenaamde 'tubes': dat zijn compressiekousen zonder de sokken, en compressiebroeken.
Compressiekousen van de Action zouden budgetvriendelijk zijn. Maar ik heb zelf nog nooit compressiekousen bij de Action gezien. Wel steunkousen. Voordelige compressiekousen vind je wel zo nu en dan bij Kruidvat! Kruidvat compressiekousen vind je, als ze in de aanbieding zijn, soms al voor maar 3,99. Hieronder een oude aanbieding ter illustratie:
Wil je niet wachten, dan kun je ze kopen Hansaplast compressiekousen bij Kruidvat kopen voor 24,99. Hieronder nog een adres voor compressiekousen!
Hema compressiekousen!
Ook bij de Hema kun je terecht voor compressiekousen. Ze kosten daar 8 euro:
Nu ben ik benieuwd: wie heeft ervaring met compressiekousen? En hoe bevallen ze?
Pin voor later!
Lees ook mijn post over compressiekleding in het algemeen!
Hay,
Nadat ik steeds van die vermoeide en zware onderbenen had ,vooral tijdens het rennen, ben ik ook compressie kousen gaan proberen.
Ik moet zeggen ,ik vind ze heerlijk zitten en voel zeker het verschil tijdens het rennen.
Ik ben wel aan strakke kousen gewend want voorheen stond ik in de kapsalon ook wel met steukousen aan.
ik vond ze nu nog niet warm zitten maar ben wel benieuwd hoe dat gaat als het warmer weer wordt.
Dus zo zie je maar de meningen verschillen.....
Super dat ze helpen! Zo zie je inderdaad maar weer hoe verschillend je dingen kunt ervaren. Ik kan me ook zeker voorstellen dat ze steun geven, omdat ze strak zitten.
Voor mij was dat juist niet prettig, maar ik kan me zeker voorstellen dat ze helpen bij vermoeide onderbenen.
hi Nicole,
Angelique had mij ook benaderd om ze te testen, maar ik heb het afgewezen omdat het niet paste om dingen uit te proberen bij alle trainingen die ik nu doe. Ik heb echter wel een paar compressiekousen en die heb ik gebruikt toen ik een zweepslag had en daarvan herstelde. Het waren geen op maat gemaakte kousen maar het werkte wel. Ik kon zo eerder toch weer hardlopen zonder dat pijnlijke gevoel in mijn kuiten. Verder heb ik ze ook wel eens gedragen na een wedstrijd waarvan ik veel spierpijn had (Zevenheuvelenloop) toen ik dus nog niet zo getraind was, want anders heb je niet zoveel spierpijn. Ze hebben mij dus wel degelijk geholpen. Ik zou wel kiezen voor de goede maat of op maat gemaakt omdat vrouwenkuiten nogal kunnen verschillen.
groetjes,
Doroth
Ik moest inderdaad ook helemaal mijn kuiten opmeten voor de juiste maat!
Ik heb twee hele en drie halve marathons gelopen en heb flinke spataderbenen. Ben slank, maat 38. De afgelopen twee jaar laat ik mijn benen weer behandelen/opereren. De vaatarts zegt dat het niets uitmaakt voor de spataderen, wel of niet hardlopen. Die spataderen krijg je toch wel, zegt hij. Hij beveelt wel compressiekousen aan, maar laat ook wel doorschemeren dat het ook een kwestie van je beter voelen, dus meer confidence, is. Ik voel me de laatste tijd onzeker over hardlopen, stel dat ik mijn vaten echt definitief aan gort loop. Dan zit ik er net zo bij als mijn 86 en 78 jarige ouders nu. Met benen als een maanlandschap en alleen nog op de scootmobiel kunnen voortbewegen. Toch mis ik het hardlopen echt, vooral toen ik vanochtend mijn man uitwuifde voor de Rotterdam marathon en ik later de beelden ervan op tv zag. Ik loop veel meer te piekeren sinds ik niet meer hardloop. Toch maar eens overleggen met de vaatarts hoe ik het hardlopen weer kan gaan oppakken. Leuk dat je de compressiekousen hebt uitgeprobeerd. Zo zitten steunkousen dus nadat je je benen hebt laten behandelen.
Ik kan me helemaal voorstellen dat je hardlopen mist! Maar ik kan je zorg ook begrijpen. Zou een sportarts ook niet kunnen zeggen of zoiets kwaad kan? Je vaatarts is eigenlijk dus wel positief over hardlopen geloof ik?
En zou wandelen of fietsen anders een mogelijk alternatief zijn? Dan kom je toch nog buiten, en in beweging.