Carolien rent!

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit achtste portret maken we kennis met Carolien!

Carolien (41) heeft drie kinderen, en werkt momenteel twee dagen per week in vaste dienst bij de overheid in de automatisering. Daarnaast is Carolien eigenaar en schrijfster van een website over zwangerschap en kinderen, een on-line winkeltje en houdt ze een blog bij 'Mammalien'.

Hoe ben je begonnen met lopen?

Deze zomer ben ik begonnen, ik was toen eenenveertig.

Wat sport betreft heb ik voornamelijk aan tennis gedaan. Ik heb wel jarenlange ervaring
als huisgenoot en supporter van fanatieke hardlopers. Niveautje onbereikbaar, voor mij althans. Op school, als we aan het begin van de gymles moesten warm lopen sukkelde ik altijd met een clubje meiden helemaal achteraan, puffend en hijgend en de Coupertest vervloekend. Pas nu begrijp ik dat er zoiets bestaat als "hardlopen opbouwen" en volgens een schema lopen en dat het dan wél leuk kan zijn. Slechte gymleraar dat hij ons dat toen niet heeft duidelijk gemaakt.

Waarom begon je? Was er een bepaalde aanleiding?

Mijn jongste is in april dit jaar geboren, dus in de zomer vond ik dat ik wel weer ontzwangerd
zou moeten zijn. Helaas lieten zowel conditie als buikomtrek nog wat te wensen over, dus moest er gesport worden.

Voor drukke moeders is hardlopen dan eigenlijk de ideale sport: het kost bijna geen geld, je hebt alle vrijheid om te gaan, wanneer en hoe lang je wilt, en je besteedt de tijd heel efficient. Zodra je de deur uit stapt ben je direct aan het sporten.

Bovendien las ik ergens dat hardlopen vooral iets voor hoger opgeleiden boven de veertig zou zijn. Kijk, als ze me er zo direct op gaan aanspreken dan kan ik dat natuurlijk niet zomaar negeren, haha.

Hoeveel uur per week loop je? Frequentie?

Twee keer per week een half uur tot drie kwartier. Er moet natuurlijk wel iemand thuis zijn om op de kinderen te passen. Dus meestal probeer ik een keer in het weekend en een keer door de week, 's avonds na het avondeten.

Ik las op je blog dat je in de winter niet loopt? Waarom is dat?

Behalve dat ik een enorme koukleum ben vind ik het nu buiten echt te slecht. Ik wil niet door de sneeuw of op gladde paadjes lopen. Maar als het buiten weer iets beter is ga ik weer hoor. Maar eerst even langs de sportzaak voor wat warmere kleding. Heb trouwens ook wel eens nagedacht over een loopband voor binnen...

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik ben niet zo ambitieus. Als ik gewoon mijn rondjes om de kerk maak, twee keer per week, en merk dat de conditie daarmee vooruit gaat ben ik al tevreden.

Loop je alleen of in een groep? Of beide?

Alleen, absoluut. Ik vind het heerlijk om er echt even helemaal alleen `uit´ te zijn. Met niets of niemand rekening houden, alleen met mezelf.
Onderweg kom ik geestelijk helemaal tot rust terwijl ik me lichamelijk juist enorm inspan. Dat laatste zal vast ook wel lukken met een groep, en misschien nog wel beter, maar het eerste zeker niet. Ik ben nogal een individualist.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

De energie die je ervan krijgt. Zowel lichamelijk als geestelijk. En natuurlijk het idee dat het op langere termijn voor een enorm goede conditie gaat zorgen en dat het heel gezond is.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ja. Zie boven.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Ik vind hardlopen de ultieme sport. Het is zo puur, zo'n natuurlijk manier van met je lichaam bezig zijn.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Eh.. je groeit er langzaam in? Je begint als een onwetende, en al doende ga je steeds meer begrijpen en het steeds beter doen (hoop ik dan). Maar dat geldt voor veel andere dingen ook.

Kun je hardlopen gebruiken in je moederschap?

Om tot rust te komen ja. Even te ontsnappen aan de hectiek van het gezinsleven en geestelijk op te laden.

Leer je je kinderen ook hardlopen? Waarom wel/ niet?

Kinderen rennen en bewegen vanzelf wel. Hardlopen vinden ze stom, en dat is natuurlijk ook zo als je nog zo klein bent. Dan is het alleen maar belangrijk dat je sneller blijft dan je vriendjes, en dat je alle tikspelletjes weet te winnen en liefst ook nog wat punten scoort bij balspelletjes.

Raad je het je kinderen aan?

Ja zeker, ooit. Als ze er oud genoeg voor zijn. En dan zal ik ook uitleggen dat mama het vroeger zelf ook stom en vermoeiend vond, maar dat je op een bepaalde leeftijd het licht ziet. Ik weet alleen niet op welke leeftijd kinderen naar hun moeders gaan luisteren en wijze raad aan gaan nemen.

Loop je op muziek? Waarom wel, of juist niet?

Ik heb een Ipod, doe ik soms op. Met een muziekje erbij is het wel gezellig lopen, maar eigenlijk leidt het me vooral af. Even lekker mijn hoofd leegdenken tijdens een run is ook prettig.

Wat vind je van Paula Radcliffe?

Wie?! Ik zocht haar net even op met Google, maar op haar site krijg ik voortdurend foutmeldingen om mijn oren dat er niet geconnect kan worden naar de database. Niet zo'n beste automatiseerder dus, in ieder geval!

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Nee. Heb er nog niets over gelezen. Zover gaat mijn liefde niet.

Favoriete sportschoenen?

Moet ik gaan kopen ja. Ik loop nog steeds op een paar oude aerobicsschoenen. Ik heb mezelf beloofd dat ik pas een echte outfit mocht gaan kopen als ik zeker weet dat het klikt tussen mij en het hardlopen. Maar nu ben ik overtuigd.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Sta je op het punt om je kinderen achter het behang te plakken (en welke moeder heeft dat gevoel niet regelmatig)? Ga een rondje hardlopen en tegen de tijd dat je weer terug bent en je ademhaling weer op orde is weet je zeker dat ze de allerliefste kinderen van de hele wereld zijn, en dat je ze echt niet langer wilt missen dan de tijd dat een rondje hardlopen duurt.

En de tip die mij het beste heeft geholpen: begin heel rustig, met een strak schema en bouw het langzaam op. Het gaat vanzelf beter!

Meer lezen over Carolien?

Caroliens website 'Alles over kinderen'
Caroliens blog

Similar Posts

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.