Boekbespreking: Meditatief hardlopen

Toen ik het boek zag staan in de plaatselijke boekhandel, ging mijn hart sneller kloppen: 'Meditatief hardlopen'! Twee woorden in een boektitel die je niet elke dag naast elkaar ziet staan.

Meditatief hardlopen is geschreven door Michael Bauer en klinkt in het Duits nog mooier: 'Die Seele lauft mit. Die meditatieve Laufschule für Fitness und innere Harmonie'. Die fitness boeit me niet, maar de woorden 'ziel' en 'innerlijke harmonie' gaan regelrecht naar mijn hart.

Het boek bestaat uit twee delen: Verlangen naar heelheid- de spirituele weg, en het meer praktische deel dat heel toepasselijk heet: De praktijk. Michael Bauer is monnik en dat is goed merkbaar in het hele boek, maar vooral in het eerste deel. Meditatief hardlopen is doorspekt met citaten in de bijbel, die verrassend waar lezen.

Het boek leest als een creatieve mix van mindfulness, theologie en The Secret. Het woordgebruik is vrij wollig, en deed me soms denken aan een preek. Bij preken krijg ik vaak het gevoel dat de dominee zoveel mogelijk moeilijke woorden heeft opgezocht, en die nu allemaal achter elkaar opdreunt. Maar je kunt het natuurlijk ook poëtisch noemen. Ter illustratie:

'Een gemoed vol elan en een optimistische geest zijn van nu af aan je proviand op de reis in het land van tevredenheid en geluk. Het benauwde borstpantser dat tot nu toe de echte vitaliteit in je afsnoerde, valt van je af en maakt dat je weer vrij adem kunt halen.'

In deel twee haalde ik opgelucht adem: nu gaat het eindelijk over hardlopen! En inderdaad roemt Bauer het meditatieve effect van hardlopen. Maar ook hier verliest hij zich veelvuldig in bloemrijke taal en poëzie, waardoor ik regelmatig achter mijn oor krabde en vroeg: 'Watte?!'

Begrijp me niet verkeerd, ik ben dol op de psychologische en filosofische aspecten van hardlopen, maar als je die dan ook nog verpakt in metaforen dan kan ik het niet meer bijbenen.

Conclusie

Meditatief hardlopen leest niet makkelijk weg, maar is toch de moeite waard voor de hardloper die verdieping zoekt. Wel vereist het enige spirituele lenigheid.

In het praktische deel staan, tussen de bloemrijke taal, een aantal praktische meditatieve oefeningen, die inspirerend zijn, en een extra dimensie geven aan wat anders een 'gewone loop' zou zijn.

Het boek maakt je bewust van al het mooie dat hardlopen te bieden heeft!

Praktische informatie

Meditatief hardlopen is uitgegeven door uitgeverij Ten Have, en o.a. te koop bij Bol.com voor 15,90.

Similar Posts

2 Comments

  1. Het boek maakt mij nieuwsgierig! Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf ook zoek naar meer dan hardlopen alleen. Ik ben nog maar net bezig en nu al merk ik dat ik graag zou willen dat ik er geestelijk ook meer uit zou gaan willen halen. Gisteren is dat overigens wel goed gelukt...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.