Beweegt jouw kind genoeg: 7 uur en 30 minuten per week?

Eén van de grote voordelen van hardlopen als moeder vind ik dat je daarmee je kinderen het goede voorbeeld geeft. Je staat toch een stuk sterker als hardlopen moeder, dan als je liggend op de bank tegen je kind zegt:

'Je moet meer bewegen, want dat is goed voor je!'

In het Engels hebben ze daar een mooie uitdrukking voor: 'Lead by example.'

Beweegt jouw kind genoeg? Dit is de beweegnorm!

Om te bepalen of je kind genoeg beweegt, is het handig om te weten wat de norm is voor voldoende beweging. Voor kinderen en jongeren van 4 tot en met 17 gelden de volgende adviezen:

 • Dagelijks minimaal een uur matig intensief bewegen. Denk aan fietsen, en lopen. Dat is dus 7 uur per week.
 • Daarnaast minstens drie keer per week spier-en botversterkende activiteiten zoals springen, dansen of krachtoefeningen. (De Gezondheidsraad zegt helaas niet hoeveel minuten, maar laten we zeggen 10 minuten per keer oftewel 30 minuten per week!)

Dus:

Als je kind tussen de 4 en 18 is, dan moet hij of zij per week minstens 7 uur en 30 minuten flink bewegen!

In 2020 voldeed onder de 4- tot 12 jarigen meer dan 56% aan de beweegnorm. Bij de 12- tot 16 jarigen is het een stuk lager: 40,7. Bij de jongeren van 16 tot 20 jaar voldeed 53,5% aan de beweegnorm in 2020. Dus laten we voor het gemak even stellen dat zo ongeveer de helft van 4 tot 17 jarigen voldoende beweegt.

Daar valt dus nog wel wat te verbeteren.

Maar hoe?

Hoe krijg je jouw kind in beweging

 1. Zorg voor comfortabele kinderkleding die beweging makkelijk maakt of zelfs stimuleert. Denk bijvoorbeeld aan kleding van het merk b nosy. Dat is praktische en sportieve kleding, die kinderen veel bewegingsvrijheid geeft. Bovendien zorgt deze kinderkleding voor een goede bescherming tegen de elementen. Regen hoeft dus geen reden voor je kind te zijn  om niet naar buiten te gaan en te bewegen. Gewoon de jas aan, en huppekee! Hieronder een aantal voorbeelden van B Nosy kinderkleding die niet alleen leuk is, maar ook geschikt voor een actief kinderleven.

  b nosy truitje zichtbaar zijn als hardloper
  Dit B Nosy truitje zorgt ook voor goede zichtbaarheid!
 2. Het goede voorbeeld geven blijft natuurlijk ook belangrijk. Wat dat betreft doe je het als moeder die hardloopt natuurlijk al heel goed. Bovendien kun je laten zien dat ook bij regen, sneeuw, of tropische hitte je met de juiste kleding en en een goede planning best naar buiten kunt en bewegen.
 3. Ik weet niet hoe het bij jou is, maar voor mij kan nieuwe kleding heel stimulerend werken. Als ik bijvoorbeeld een nieuw hardloopbroekje hebt gekocht, dan ben ik wel zo iemand die dan extra zin heeft om te gaan hardlopen ; ) Dit principe kun je natuurlijk ook toepassen op de kinderkleding van je kind.

  kinderbroek
  Leuke korte broek die comfortabel zit.
 4. Laat als de verkeerssituatie en veiligheid het toelaat je kind zelfstandig naar school gaan. Vind je fietsen eng? Misschien is wandelen naar school een goed alternatief. Zelf bracht ik altijd mijn kinderen wandelend naar school, omdat ik ze op de fiets van die ongeleide projectielen vond. Dat vond ik stressvol. Het was 10 minuten lopen naar school, en dat ging prima. Ik raakte op die manier al mijn zwangerschapskilo's kwijt, en mijn kinderen kregen op die manier 40 minuten wandelen binnen. Nog niet genoeg, maar het is beter dan niets.
 5. Betrek je kind(eren) erbij als je gaat hardlopen. Tenzij je hardlopen gebruikt om even tot jezelf te komen natuurlijk! In dat geval is het juist beter om alleen te laten. Maar als je het leuk vindt, kun je bijvoorbeeld hardlopen met een kind in een hardloopbuggy.
 6. Kijk series en films met kinderen of volwassenen die veel bewegen. Ik moet hierbij vooral denken aan de film Run Forrest, run!'

Samenvattend

Voor volwassenen is voldoende bewegen belangrijk voor hun gezondheid. Voor kinderen misschien nog wel meer, want zij hebben nog veel meer jaren voor de boeg. In deze post las je 6 tips om je kind te stimuleren om voldoende te bewegen. Van sportieve kleding van bijvoorbeeld het werk B Nosy tot je kind zelfstandig naar school laten gaan.

sportieve kinderkleding
Dit wielrennersbroekje van B Nosy is zeer geschikt om in te rennen en te stoeien.

Beweegt jouw kind voldoende denk je?

Gebruikte bronnen o.a. Rijksoverheid, Nederlands Jeugd Instituut, Gezondheidsraad, Jayno

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.