Beginnen met hardlopen: Diana

beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopen kan makkelijker zijn als je een goed voorbeeld hebt.

Want dat goed voorbeeld goed doet volgen blijkt wel uit het verhaal van Diana Vrieling (34). Diana's ouders (60 en 62) zijn hardlopers. Diana besloot voor het eerst op achttienjarige leeftijd te beginnen met hardlopen. Samen met haar vader. Ze kreeg namelijk een startplaats voor de 4mijl via de bedrijvenloop van haar vaders werk. Een prachtige aanleiding voor beginnen met hardlopen!

Beginnen met hardlopen: lopen en niet-lopen wisselen elkaar af

Sindsdien wisselen periodes van lopen en niet lopen elkaar af in Diana's leven. Vooral de winter vindt Diana een lastige periode, maar meestal pakt ze het lopen in de lente weer op. De laatste jaren liep ze vooral om haar conditie te onderhouden, en combineerde ze lopen met spinning en fitness.

Diana: 'Voor mijn zwangerschap, twee jaar geleden, liep ik een rondje van 7 km. Tijdens mijn zwangerschap heb ik niet veel gelopen. Na een zware bevalling in juni 2011 ben ik in januari 2012 met een loopgroep begonnen van een fitnesscentrum. Dat ging erg goed, toen die groep stopte ben ik zelf doorgegaan met dat rondje van 7km.

Toen verhuisden we, en daardoor kwam de klad in het lopen. Mijn vriend Theo (39) werkt in Zwolle en is daardoor vroeg weg en laat terug, waardoor de verzorging van Tess (bijna 2) en huishouding en koken veel bij mij ligt. En als ik dan s'avonds op de bank zat, zeker na een dag werken als klassenassistent op een school voor speciaal onderwijs, had ik weinig zin meer en dacht: 'Ach dat lopen komt wel een andere keer.'

Opnieuw beginnen met hardlopen

Maar inmiddels heeft Diana opnieuw besloten te beginnen met hardlopen. En ze streeft er naar weer 2 tot 3 keer per week te gaan hardlopen. Het liefst door de natuur en de weilanden. In haar nieuwe woonplaats Zuidlaren loopt Diana het fietspad af en doet dan een rondje om de huizen, en dan via hetzelfde fietspad weer terug naar huis. Maar omdat de omgeving nog nieuw is, moet ze hier letterlijk en figuurlijk haar weg nog zoeken.

Lopen in een groep versus alleen lopen

Diana loopt meestal alleen met haar iPod op, maar soms ook met haar ouders waar ze nu weer bij in de buurt woont, of met een vriendin. Ze heeft duidelijke ideeën over de voor en nadelen van alleen lopen of juist in een groep. Zeker als je net hebt besloten om te beginnen met hardlopen is het goed die te kennen.

Voordelen lopen in een groep

 • Gezelliger
 • Je krijgt de juiste opbouwende training waardoor je meer vooruitgang boekt

Nadeel lopen in een groep:

 • Warming en cooling down duren te lang
 • Je zit aan een vaste tijd vast.

Voordelen alleen lopen

 • Je kunt gaan en staan waar je maar wilt, en wanneer je maar wilt. Dat maakt beginnen met hardlopen laagdrempeliger.
 • Je kunt je eigen tempo lopen

Nadeel alleen lopen

 • Je loopt in je eigen tempo, waardoor je niets opbouwt. Beginnen met hardlopen kan daardoor verzanden.

Motivatie om te gaan hardlopen

Diana wilde graag weer bewegen en beginnen met hardlopen, en zo haar conditie verbeteren. Daarnaast betekent hardlopen een moment voor zichzelf. Tijdens het hardlopen kan ze haar hoofd leegmaken en ontspannen. Als Diana thuis komt na het hardlopen heeft ze een gevoel van voldoening en voelt haar hoofd weer fit en fris! Beginnen met hardlopen betekent voor Diana echt een moment voor haarzelf.

Hardlopen en moederschap

Diana ziet wel parallelen tussen beginnen met hardlopen en moeder zijn: bij beide ben je steeds in beweging! En zowel als moeder en als hardloper heb je moeilijke maar ook ontspannende momenten. Hardlopen beïnvloedt Diana op een positieve manier als moeder: ze heeft nu ze loopt weer meer energie, en is meer ontspannen naar haar dochter toe. Bovendien heeft ze meer zin om dingen te ondernemen. Wanneer Tess ouder is lijkt het Diana leuk om, net zoals haar vader met haar deed, met Tess te gaan hardlopen. Dan helpt ze haar dochter te beginnen met hardlopen, zoals haar vader haar hielp.

Vrouwen en hardlopen: wedstrijden

Als een wedstrijd Diana aanspreekt, doet ze mee, maar ze houdt niet zo erg van massale evenementen. Ze heeft de 4  mijl van Groningen gelopen en de Monnikenloop op Schiermonnikoog. In de toekomst lijken de Ladiesrun en De Zevenheuvelenloop haar leuk. Diana doet mee voor 'het meedoen' en gaat niet voor een prijs. Wedstrijden kunnen een goede motivatie zijn om te beginnen met hardlopen.

Lopersgadgets

Diana loopt met een iPod en een hartslagmeter. Haar hartslag is soms erg hoog, en ze gebruikt de hartslagmeter om dat in de gaten te houden. Soms probeert ze echt 'op hartslag' te lopen, maar dat blijkt lastig. De iPod gebruikt ze om muziek te luisteren. Muziek motiveert haar om op saaie stukken toch goed door te lopen, en helpt om in verschillende tempo's te lopen. Als je beginnen met hardlopen saai vindt, dan kan muziek erg helpen!

Als ze bij haar ouders is leest Diana graag Runner's World. Ze vindt dat er leuke dingen in staan, en informatieve artikelen. Geregeld ook over beginnen met hardlopen.

Loopkleding voor dames en loopschoenen

Looprokjes draagt Diana niet, maar vindt ze wel een optie voor de toekomst. Loopschoenen kopen vindt ze niet speciaal leuk. Wel hecht ze aan het advies van een expert bij de aanschaf van loopschoenen. Op dit moment loopt ze op Saucony schoenen en die bevallen erg goed. Vooral de versteviging in de binnenkant van de voet.

Diana's boodschap voor moeders die willen beginnen met hardlopen

Gewoon doen. Kind op bed, omkleden en beginnen met hardlopen. Maakt niet uit hoelang of hoever. De eerste drempel moet je even over maar dan wil je niet anders. Er is geen fijner gevoel als het gevoel van spierpijn de dag erna!

Leestip

Begin met hardlopen

Similar Posts

One Comment

 1. Leuk verhaal,
  schrok alleen even van het laatste stukje.
  '' Kind in bed omkleden en gaan...''
  Nou ik kan me niet voorstellen dat je dan lekker ontspannen rent(mss wel heel hard) maar ik zou mijn hoofd dan niet lekker leeg kunnen rennen......sorry

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.