Athleisure

athleisure
Uit de serie Orphan Black. Moeder in sportkleding tijdens dagelijkse bezigheden.

Er is een wonderlijke modetrend aan de gang: sport- en hardloopkleding wordt steeds meer gewóón gedragen. Dat wil zeggen om boodschappen te doen, kinderen op te halen of om een dagje te shoppen! Er wordt zelfs gezegd dat tights de nieuwe spijkerbroek zijn!

Athleisure

Dit leidde tot de wonderlijke term athleisure. Een samentrekking van de woorden athletic and leisure (vrije tijd en ontspanning). Het is een term voor sportieve kleding, waarvan niet verwacht wordt dat je er in gaat zweten. Vrouwen dragen overdag strakke tights zonder dat ze van plan zijn om naar de sportschool te gaan.

Een bekend voorbeeld van deze trend is het populaire merk Lululemon. Lululemon is een merk voor sportkleding, maar steeds meer Amerikaanse vrouwen dragen het als gewone kleding. In de populaire serie Orphan Black loopt een zogenoemde 'soccer mom' rond, in je raadt het al, Lululemon! Niet omdat ze gaat sporten, maar omdat het lekker zit en leuk staat.

In Nederland zie je de Athleisure trend in de populariteit van sportschoenen voor overdag. Ze worden overal bij gedragen, zonder dat de drager ook maar enige intentie heeft om te gaan sporten! Sportschoenen oftewel sneakers zijn zelfs helemaal ingeburgerd en geaccepteerd schoeisel voor op het werk.

Waarom is deze kledingtrend zo populair?

Uiteraard wordt er een verklaring gezocht voor de populariteit van sportkleding in het dagelijks leven. Eén van de theorieën is dat iemand die sport als aantrekkelijk en gezond wordt beschouwd. En dat als je dus sportkleding aantrekt, je daar een graantje van meepikt. Ook al zit je er alleen maar mee op de bank.

Een andere verklaring, is dat athleisure kleding gewoon heel erg lekker zit! Het is comfortabel, voert vocht weg van je lichaam en het ziet er nog leuk uit ook. 'What's not to like?' zouden ze in het Engels zeggen.

Athleisure en ik

Ik zie mezelf niet in hardloopkleding naar bijvoorbeeld de supermarkt gaan. Ik vind hardloopkleding toch vooral geschikt voor... hardlopen. Drie jaar geleden voelde ik me vaak zelfs een beetje ongemakkelijk als ik mijn kinderen in hardloopkleding naar school bracht. En dat deed ik omdat ik dan vanuit school meteen kon gaan hardlopen.

Loop jij in het dagelijks leven in sportkleding?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.