Anna

Steeds meer vrouwen gaan hardlopen. Wie zijn zij en wat motiveert ze? In onze rubriek 'Rennende moeders' portretten van moeders die hardlopen! In dit vijfde portret maken we kennis met Anna!

Ik ben van beroep ondernemer en nu 41 jaar, Ik heb twee al grotere kinderen van bijna 16 en 17 jaar. Ik heb altijd graag gesport. Als kind deed ik aan turnen.

Toen ik kleine kinderen had ben ik gaan fitnessen. Nu train ik geregeld in de sportschool waar ik goede begeleiding heb en ben ik enthousiast aan het wielrennen. Heel trots ben ik op het halen van de finish op de Cauberg 19 april tijden de toerrijders tocht van de Amstel Gold Race. Sinds afgelopen weekend heb ik naast mijn wielrenfiets ook een mountainbike.

Naast het sportieve gebeuren ben ik ook gek op werken in de tuin. Ik hou van wieden, dat is voor mij de manier om stress kwijt te raken. Ennuuhhh... nee ik doe alleen mijn eigen tuin. Die is met 1500 m2 groot genoeg om alle stress kwijt te raken.

Hoe ben je begonnen met lopen?

Ik heb in het verleden meerdere pogingen ondernomen om te gaan hardlopen, maar die eindigden steevast bij fysiotherapeut omdat ik last kreeg van mijn achillespezen.

Als ik bij ons op de dijk hardlopers zag dan kon ik helemaal jaloers worden. Dat wilde ik ook. Het was dus een soort ultieme uitdaging toen ik ruim 1 jaar geleden weer begon met sporten. Ik ben toen op de sportschool mee gaan doen aan een lifestyle programma omdat ik geen conditie meer had en te dik was geworden.

Het eerste dat ik de fysiotherapeut vertelde die daar trainen gaf was dat ik wel wilde lopen maar dat ik het echt niet kon. Zijn antwoord was kort "iedereen kan lopen, als je maar goed opbouwt" en hij heeft gelijk gekregen. Dankzij goede begeleiding lukte het dit keer wel.

Het eerste half jaar had ik 3 keer in de week trainen onder begeleiding van onze trainer/fysiotherapeut en hadden we voor 5 keer per week trainingsschema's. We hebben in een half jaar opgebouwd naar het lopen van de 5 kilometer.

Daarvoor en tot op heden is het zo als er iets niet goed zit kan ik direct bij onze trainer terecht die ook fysiotherapeut is. Een aantal keer heeft hij mijn kuiten en achilles pees moeten behandelen en een keer heb ik last gehad van het SI gewricht in mijn heup. Vooral het hardlopen opbouwen, maar niet opgeven is belangrijk. Onze trainer zoek steeds het maximale wat kan, maar hij zegt ook als ik het rustig aan moet doen. Die combinatie heeft gemaakt dat het nu wel lukt.

Waarom begon je?

De aanleiding om te gaan lopen was het trainen met de lifestyle groep en ons doel was om na een half jaar een 5 kilometer te lopen. Dat hebben we inderdaad gedaan vorig jaar oktober hebben we met zijn allen een 5 kilometer gelopen.

Hoeveel uur per week besteed je er aan?

Veel, in principe train ik minimaal 5 keer per week en het een aantal keer meer dan twee uur en een aantal keer ongeveer een uur. Ik verdeel het over een aantal disciplines en al naar gelang de activiteit van die periode train ik het wielrennen, mountainbiken of het lopen. Vaak ook wissel ik om de dag van discipline om te zorgen dat ik geen blessures op loop. Het voorkomen van blessures vind ik belangrijk. De lol in de sport moet blijven.

Loop je alleen of in een groep?

Trainen op de weg doe ik heel vaak alleen. Ik probeer twee keer per week met de groep mee te trainen in de sportschool en momenteel gaan we een keer per week bij de sportschool naar buiten om te trainen.

Wat motiveert je om te gaan hardlopen?

Ik wil het halen. En wat ik wil halen varieert. De eerste keer was dat de 5 km en nu heb ik de dam tot dam loop op de planning staan.

Maak je verschil tussen lichamelijke en psychologische redenen om te lopen?

Ja, al hebben die twee ook veel met elkaar te maken. Ik ben met sporten begonnen toen ik herstellende was van een zware depressie. In die periode was ik dik geworden en mijn conditie was heel slecht geworden. Voor mij is psyche en lijf heel nauw met elkaar verbonden. De een kan niet zonder de ander en het is belangrijk om beide goed te verzorgen.

Wat betekent hardlopen voor jou?

Ik vind het een uitdaging, maar ik denk niet dat het ooit mijn hoofdsport wordt. Ik heb een poosje getwijfeld of ik zou moeten gaan kiezen tussen het wielrennen en het lopen, maar voorlopig blijf ik beide doen. Al vind ik het wielrennen op dit moment leuker toch blijf ik erbij lopen, omdat je overal en altijd kunt lopen en dat is met wielrennen lastiger.

Fietsen is lichter voor de gewrichten en kost op de korte termijn minder energie dan lopen. Ik ben een echt lange duursporter en zit rustig 6,5 uur op de fiets zoals met de Amstel gold race. Met lopen echter kan ik de eerste kilometer al helemaal stuk gaan en overal pijn voelen en dat vind ik niet altijd fijn. Ik blijf het allebei doen omdat het beide uitdagende en leuke
sporten zijn waarbij je je eigen tijd in kan delen. En dat is belangrijk als je zoals ik moeder bent en full-time ondernemer.

Zie je parallellen tussen hardlopen en moeder zijn?

Nee, eigenlijk geen enkele. Behalve dat je als je loopt, je aan thuis kunt ontsnappen. Lekker even je hoofd leeglopen tijdens een training.

Doen je kinderen ook aan hardlopen?

Ik heb het heel licht aangemoedigd door ze allebei een outfit en hardloopschoenen te geven. Tot nog toe lopen ze niet echt. Het zijn pubers, ze doen dus hun 'eigen' ding. Maar ze sporten wel.

Raad je het je kinderen aan?

O, ja. Net als alle sporten. Het is heel belangrijk om je lichaam fit te houden en daar is sport een onderdeel van.

Doe je mee aan wedstrijden?

Ik doe mee aan prestatielopen en dan vooral om mezelf te motiveren te trainen. Ik heb nu de dam tot dam loop op het programma staan voor eind september. Ik loop nog niet langer dan 10 kilometer en te langzaam. Dus is mijn trainingsdoel harder en langer lopen, zodat ik de 17.1 km binnen de 2 uur kan lopen. Ik vind het lekker om vanuit zo'n doel te werken.

Wat betekent deelname aan wedstrijden voor jou?

De trots als ik het haal is fantastisch. Ik kan helemaal naar een loop toewerken. Daarna val ik vaak in een gat en denk ik 'Wat nu?' Vaak ga ik dan in het boekje kijken om weer een nieuwe uitdaging te zoeken.

Ik ga niet voor een prijs: fit zijn en trots zijn op mezelf vind ik genoeg.

Hoe zie je je toekomst als hardloopster?

Ik hoop dat ik echt blijf lopen, maar als echte amateur. Er zijn nog zo veel andere leuke sporten en activiteiten die ik ook wil doen.

Loop je op muziek?

Ik loop zelden op muziek, omdat de doppen steeds uit mijn oren vallen. Sinds kort heb ik een set oordoppen die niet uitvallen en wil wel met muziek gaan lopen. Zeker als ik straks langere afstanden van 2 uur moet gaan trainen.

Heb je favoriete boeken over hardlopen?

Alleen het tijdschrift Runnersworld vind ik heerlijk om te lezen. Dat doe ik dan ook van a tot z en terug. Ik lees ook alles wat er te vinden is op het internet over lopen en fietsen.

Favoriete sportschoenen?

Ja, twee paar maar ik weet het merk en type niet uit mijn hoofd. Het belangrijkste vond ik dat ze goed zitten en lopen toen ik ze kocht. Ik weet wel dat ik twee verschillende merken en types heb. Ik wissel mijn schoenen vaak af.

Heb je een boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen?

Ja, Doen!! Goed opbouwen en zorg dat je veel leest en/of goede begeleiding krijgt. Want het is zeker in het begin belangrijk om rustig aan te doen en verstandig met je lijf om te gaan. Spieren, gewrichten en pezen moeten wennen aan de belasting. Begin met wandelen en bouw dan langzaam het hardlopen in.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.