Anja rent

hardlopende vrouwenTot de zomer van 2012 was Anja (51) een tevreden anti-hardloper.

Toen las ze het verhaal van Francine Linzell, die maar liefst 60 kilo afviel met hardlopen. Francine schreef: 'Als ik het kan, dan kan iedereen het die een half uurtje kan wandelen.'

Anja trok haar conclusies, en besloot het te gaan proberen. Ook omdat ze vermoedde dat ze artrose aan haar knieën heeft, en onderzoek uitwijst dat gerichte belasting van het kraakbeen nieuwe aanmaak stimuleert.

Anja's verhaal

'Ik woon redelijk landelijk dus ik loop altijd in de polder. Gemiddeld loop ik drie keer per week. Bij voorkeur loop ik alleen.

Ik vind het heerlijk dat ik helemaal zelf kan bepalen hoe laat, hoe lang en waar ik ga lopen. Nadeel hiervan zou kunnen zijn, dat je altijd jezelf moet motiveren om te gaan lopen. Er is immers geen stok achter de deur. Maar ik ben me er juist erg van bewust dat IK mijn enige drijfveer ben, en heb daar tot nu toe geen moeite mee.

Ik hoop dit nog heel lang vol te houden, zolang mijn gezondheid het toelaat. Ik merk wel dat ik de prikkel van een nieuw trainingsdoel fijn vindt.

Motivatie om te lopen

Mijn motivatie is uiteraard ‘dat het goed voor me is’. Maar inmiddels geniet ik ook van het buiten zijn. En ik haal er heel veel voldoening uit, als ik een doel heb bereikt. Mijn eerste doel was 5 kilometer kunnen lopen. Dat deed ik met Start To Run van Evy. Mijn tweede doel werd 10 kilometer lopen, en nu volg ik een trainingsschema voor 20K. Puur om aan mezelf te bewijzen wat ik kan.

Daarnaast betekent hardlopen betekent voor mij:

 • Iets helemaal voor mezelf hebben,
 • Lekker uitwaaien
 • Mijn hoofd verhelderen
 • Minder pijnlijke knieën
 • Minder hoofdpijn
 • Minder ziekte/verkoudheid.
 • Een stukje ego-boost: trots op mezelf dat ik het toch maar mooi flik!

Moederschap en hardlopen

Bij zowel moederschap als hardlopen is het een kwestie van 'rustig doorgaan met ademen!'

Mijn drie dochters hebben de leeftijd bereikt, dat mijn opvoedkundige rol is uitgespeeld. De jongste wordt bijna achttien. Ik denk wel dat ik laat zien dat je moet zorgen voor je lichaam. Sinds ik hardloop kook ik bijvoorbeeld anders. Ik ben me bewuster geworden van voeding.

Helaas hebben twee van de drie mijn antipathie tegen hardlopen geërfd. Alleen de jongste heeft tot de 5K met mij meegetraind en loopt nu soms met haar vriend.

Loop gadgets en lopen op muziek

Ik loop met een mobieltje (voor de veiligheid), en met een iPod voor muziek en het Nike+ programma. Ik heb inmiddels m’n oog laten vallen op de TomTom runner. Wie weet voor mijn verjaardag volgende maand 🙂

Ik loop altijd op muziek. Sowieso ben ik zo gestart met de podcasts van Evy. Maar inmiddels heb ik gemerkt dat ik het meest ontspannen loop op muziek. Zonder muziek ga ik luisteren naar m’n ademhaling en m’n stampende voeten en dat leidt ontzettend af ; ) Ik heb een hoop muziek op beats per minute op m’n iPod gezet. Zo loop ik vanzelf in het juiste ritme.

Wedstrijden

Ik doe af en toe mee aan wedstrijden, gewoon voor de leuk. Vorig jaar heb ik voor het eerst de 10 gelopen in Rotterdam. Daar ben ik geboren. Dat was echt een geweldige ervaring. Dat ga ik dit jaar weer doen. Ik vind het wel gezellig, zo af en toe een wedstrijdje. Het geeft me ook een trots gevoel van ‘erbij horen’.

Ik eindig meestal vrij achteraan in het veld, dus ik ga zeker niet voor de prijzen.

Hardloopkleding en schoeisel

Ik draag geen looprokjes. Ik vind tights heerlijk zitten. Ze houden die wapperende zadeltassen een beetje in bedwang. De enige eis die ik aan mijn kleding stel is dat het functioneel moet zijn. Ik hoef er niet ergens anders mee naar toe (school, winkels). Ik zorg wel altijd voor een lang shirtje, dat een beetje over m’n billen heen valt.

Ik ben nu aan m’n tweede paar bezig (Asics) bezig. Ik heb winkels in de buurt, waar ik snel en goed geholpen word.

Mijn boodschap voor moeders die willen gaan hardlopen

Doen! Het geeft veel voldoening als het lukt en als hardloper ben je even van niemand anders, maar alleen van jezelf. Heerlijk!

Similar Posts

One Comment

 1. Geweldig loopverhaal Anja en er zitten twee oneliners in die ik zeker ga onthouden:
  Bij zowel moederschap als hardlopen is het een kwestie van ‘rustig doorgaan met ademen!’ en 'als hardloper ben je even van niemand anders, maar alleen van jezelf. Heerlijk!'

  Keep running! groetjes,

  Dorothé

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.