8 handige weetjes voor beginnende hardlopers

Overweeg je om te gaan hardlopen? Of ben je inmiddels begonnen? Lees dan vooral even onderstaande handige weetjes voor beginnende hardlopers!

8 handige weetjes voor beginnende hardlopers

  1. Je hebt vast gehoord van de beroemde runner's high, dat ultieme geluksgevoel dat hardlopers overspoelt. Als beginnende hardloper is het goed om te weten dat je jouw runner's high in het begin waarschijnlijk vooral zult voelen als je na het lopen thuis op de bank ligt. En dat telt ook!
  2. Dat je een uur hebt gelopen wil niet zeggen dat je dús ongestraft een zak chips kunt leegeten. Of dat dit 'niet telt' omdat je hebt gelopen. Eén van de redenen dat veel beginnende hardlopers niet afvallen, is dat ze als beloning zoveel snoepen dat ze alle calorieën er weer bij eten... Soms zelfs meer dan ze hebben verbrand. Niet zo'n fun fact: om 1 Big Mac te verbranden, moet je 1 uur hardlopen.
  3. Het kan best lang duren voordat je Geniet van het lopen. Misschien heb je geluk, en behoor jij bij de groep die bij de eerste paar keer hardlopen al helemaal overvallen wordt door geluksgevoel. Maar het kan ook zo maar zo zijn dat je hardlopen vaak zwaar en moeilijk vindt. Zelf loop ik inmiddels 17 jaar, en meestal vind ik het lopen helemaal niet zo leuk. Maar dat maakt niet uit. Want wat ik er wel leuk aan vind is dat het me gezonder maakt, en dat de koffie om 10 uur extra lekker is als ik 's ochtends heb gelopen. Maar schrap het idee dat hardlopen persé Leuk moet zijn uit je hoofd. Dat voorkomt teleurstelling!
  4. Word je helemaal niet goed van het lopen? Denk je bij elke stap: 'Ik word gek, ik word gek, ik wil stoppen, mag ik al stoppen?' Dan ga je waarschijnlijk te hard. Loop vooral niet letterlijk en figuurlijk te hard van stapen! Bouw het hardlopen rustig op met een schema waarbij lopen en wandelen worden afgewisseld. In het begin is 1 minuut hardlopen al uitdaging genoeg. De truc is om te voorkomen dat je hardlopen gaat associëren met 'vreselijk' en 'niets voor mij'. Dus: word je helemaal niet goed van het lopen? Stop dan vooral niet, maar doe het rustiger aan!
  5. Bezuinig niet op een paar goede loopschoenen. Verder maakt het allemaal niet zoveel uit, maar de juiste loopschoenen voorkomen dat je een hardloop blessure krijgt.
  6. Vergelijk jezelf vooral niet met anderen. De kortste weg naar de hel is namelijk via Vergelijken. Doe jij bijvoorbeeld 20 weken over het 10 weken durende programma van Evy van Start to Run? Geen probleem! Het gaat erom dat je lóópt. En als je over week 1 van Evy, twee weken doet, is dat alleen maar prima. Zolang je maar blijft lopen. Lees hier meer over hardlopen met Evy
  7. Kies minimaal 3 dagen waarop je gaat hardlopen, en kies ook de tijd waarop je dat gaat doen. Dus niets van: 'Ik ga hardlopen als ik tijd heb.' Je gáát gewoon.
  8. Leg je hardloopkleding de dag van te voren al klaar. Dat verlaagt de drempel om te gaan hardlopen. Trek als het even kan je hardloopschoenen aan zo gauw je uit bed komt. Je voelt je al snel nogal stompzinnig als je op hardloopschoenen rondbanjert zonder te gaan hardlopen.

Bonustip: er zijn speciale beginnen met hardlopen apps!

Leuk weetje over hardlopen

Onderstaand hardloop citaat komt van mijn lievelingshardloper John 'the penguin' Bingham:

Welke tips zou jij beginnende hardlopers graag nog meegeven?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.