7 aandachtspunten bij het kiezen van een sportschool

sportschool kiezen

Op zoek naar een sportschool voor yoga lessen bezocht ik diverse websites van sportscholen, waarbij ik naar het lesaanbod en het lesrooster keek per sportschool.

Club Joy en Les Mills groepslessen

Het viel me op dat er twee 'sportprogramma's' gebruikt worden in Nederland: Club Joy en Les Mills. Daarbij kreeg ik de indruk dat Les Mills een iets breder aanbod heeft.

 • Club Joy groepslessen zijn ClubBatte, ClubCycle, ClubChallenge, ClubPower, ClubStep, ClubVitaal en ClubYoga.
 • Bij Les Mills bieden ze BodyAttack, BodyBalance, BodyPump, BodyStep, BodyVive, CXWORX, RPM, en SH'bam.

Bij Club Joy had ik interesse in ClubYoga, en bij Les Mills in BodyBalance.

Ik besloot twee sportscholen te bellen voor informatie over hun prijzen.

Geen prijsvermelding op de website

Helaas vermelden de meeste sportscholen hun prijzen niet op hun website. Sterker nog: toen ik belde en vroeg aan wat voor bedrag ik moest denken, wilde één sportschool dat niet zeggen en de andere pas na veel aandringen. Ze wilden dat ik langskwam, zodat ze met mij konden praten, en overleggen.

Wel waren beide sportscholen heel gul met het aanbieden van proeflessen. Maar ja, dat had wat mij betreft alleen zin als ik wist wat een abonnement me zou kosten.

Uiteindelijk kwamen ze dus bij één sportschool schoorvoetend over de brug met een bedrag: 29 euro per maand. Daar heb ik toen een proefles gevolgd, maar knapte na de les af op het gladde verkooppraatje.

7 aandachtspunten bij het kiezen van een sportschool

Op basis van mijn zoektocht naar een plek om yogalessen te volgen heb ik een lijstje met punten gemaakt waarop je kunt letten bij het kiezen van een sportschool.

 1. Volg altijd eerst een (gratis) proefles, zodat je weet waar je aan begint. Proef de sfeer van de sportschool, en kijk kritsch om je heen. Hoe zijn de andere bezoekers? Is het schoon? Zijn de toiletten fris? Hoe gaan de instructeurs om met de mensen?
 2. Laat je uitgebreid informeren over de abonnementen. De sportschool waar ik mijn proefles volgde wilde dat ik mij minstens voor een half jaar vastlegde. En als ik me voor een jaar vastlegde scheelde dat nog weer 3 euro per maand. Voor een halfjaarabonnement betaalde ik 31 euro p/m, voor een jaarabonnement 29 euro p/m. Voor dat bedrag mocht ik 1x p/w komen. Voor 39 euro p/m had ik onbeperkt toegang tot alle sportfaciliteiten en lessen.
 3. Vraag na hoe, en op welke termijn, je je abonnement kunt opzeggen. Sommige sportscholen accepteren een opzegging alleen via aangetekende post, wat de drempel heel hoog maakt natuurlijk. Het fijnste is als je kunt opzeggen per maand.
 4. Laat je niet inpakken door gladde verkooppraatjes. Sommige sportscholen zeggen dat ze normaliter altijd inschrijfgeld rekenen, en zeggen dan met een royaal gebaar: 'Maar voor deze ene keer doen we dat niet!' Het onbreekt er nog maar aan dat ze zeggen: 'Omdat jíj het bent, hoef jíj het inschrijfgeld niet te betalen.'
 5. Vraag na hoe het werkt als je een blessure oploopt en een tijd niet kunt sporten. Bij de sportschool waar ik was, werd het abonnement dan als het ware 'bevroren'! Die maanden telden dan niet mee, en kon je later gewoon inhalen.
 6. Let op voor extra kosten: bij de sportschool die ik bezocht moest ik 10 euro betalen voor mijn sportschoolpasje.
 7. Als je kleine kinderen hebt: informeer of er opvang is, en of daar extra kosten aan verbonden zijn. Meestal niet overigens.

Mijn jongste zoon kiest een sportschool

Mijn jongste zoon is 20 jaar oud en wil gaan fitnessen bij een sportschool. Hij koos voor de sportschool die het dichtst bij ons in de buurt is. Dat betekent dat hij het dubbele bedrag kwijt is van bijvoorbeeld bij BasicFit, maar dat heeft hij ervoor over. Bovendien hebben ze hem geholpen met een schema voor de oefeningen op basis van zijn doelen.

Alles wat je moet weten over Les Mills: Sportschool, thuis en meer

Voordat ik yoga ging doen heb ik ook een tijdje Bodybalance gedaan volgens zo'n Les Mills programma. Dat werkte goed moet ik zeggen, totdat ik er de klad in kreeg. Les Mills biedt een breed scala aan groepsfitnessprogramma's die wereldwijd populair zijn. Of je nu in de sportschool traint of liever thuis aan de slag gaat, er is altijd een Les Mills-programma dat bij je past.

Les Mills Sportschool: De ultieme froepsfitnesservaring

Les Mills-programma's zijn ontworpen om je te helpen het maximale uit je training te halen. In een sportschool zoals in Ulft kun je deelnemen aan verschillende Les Mills-lessen, waaronder:

 • BodyPump: Een barbell-workout gericht op het versterken van je hele lichaam.
 • BodyCombat: Een energieke cardio-workout geïnspireerd op martial arts.
 • BodyBalance: Een combinatie van yoga, tai chi en pilates. Deze heb ik dus gedaan!
 • RPM: Een indoor cycling workout waar je op muziek fietst.

Deze lessen zijn perfect voor iedereen die van een gestructureerde, uitdagende en motiverende groepsomgeving houdt.

Les Mills Thuis: Trainen op je eigen tempo

Voor degenen die liever thuis trainen, biedt Les Mills On Demand een uitstekende oplossing. Met Les Mills On Demand kun je thuis workouts zoals BodyPump, BodyCombat en BodyBalance vanuit het comfort van je eigen huis doen. Er zijn meer dan 1000 verschillende Les Mills Thuis workouts beschikbaar, van intensieve HIIT-sessies tot ontspannende yoga.

Les Mills Abonnement: Wat zijn de Kosten?

De kosten voor een Les Mills-abonnement variëren afhankelijk van je locatie en het type abonnement dat je kiest. Over het algemeen Les Mills On Demand zo'n 65 euro per jaar als je de lessen dus thuis volgt. Voor sportschoolabonnementen kunnen de kosten hoger liggen, vaak inclusief toegang tot faciliteiten en andere lessen.

Les Mills Opzeggen: Hoe Doe je Dat?

Het opzeggen van je Les Mills-abonnement is meestal eenvoudig:

 • Les Mills On Demand: Log in op je account, ga naar de instellingen en volg de stappen om je abonnement op te zeggen.
 • Sportschoolabonnement: Neem contact op met je sportschool. De meeste sportscholen vereisen een schriftelijke opzegging of een bezoek aan de receptie. Houd rekening met eventuele opzegtermijnen.

Tot slot

Les Mills biedt een breed scala aan fitnessmogelijkheden, of je nu in de sportschool traint of thuis. Van de energieke BodyPump-lessen tot de veelzijdige Bodyvive-workouts, er is altijd iets dat bij je past. Met de juiste informatie kun je optimaal profiteren van je Les Mills-ervaring. Of je nu net begint of een doorgewinterde fitnessliefhebber bent, Les Mills heeft iets te bieden voor iedereen.

Tot slot ben ik toch altijd maar weer blij dat je voor hardlopen geen sportschool nodig hebt!

Maak jij naast het hardlopen gebruik van een sportschool?

Similar Posts

2 Comments

 1. Hi Nicole,

  Wat ik ook nog kan aanraden is om te gaan kijken op het tijdstip dat jij wilt. Sommige sportscholen zijn 's avonds gewoon vies of er loopt alleen maar jeugd rond met keiharde muziek op hun oren waarvan jij mee geniet. Vraag ook naar conditietesten en evt. kosten daarvan. Soms moet je voor het veranderen van je programma kosten betalen omdat je dan begeleid wordt terwijl je een abbo hebt voor free toegang of zoiets.

  Er is iets veranderd in de wettelijke regelingen rond opzeggingen. Ze mogen niet meer stilzwijgend een jaar doorverlengen. Je hebt dan altijd recht op opzegging na een maand, maar vaak berekenen ze dan wel een ander tarief. Doe alsof je blond bent en laat het je haarfijn 3x uitleggen;-
  )

  groetjes,

  Dorothé

  1. Dat is een hele goede tip Dorothé! Eigenlijk net zoals wanneer je een huis wilt kopen: dan is het ook goed om er op verschillende tijdstippen te gaan kijken om te zien wat er gebeurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.