6 Voor- en nadelen van alleen lopen

hardlopen

Ooit was hardlopen bij uitstek een sport die je in je eentje deed.

Dat kan nog steeds, maar anno 2018 is hardlopen ook een heuse groep sport geworden. Het wemelt van de hardloopevenementen, en veel lopers doen daar enthousiast aan mee.

Ik loop inmiddels 15 jaar, maar ik heb nog nooit aan een wedstrijd meegedaan. En de reden is heel simpel: ik houd van alleen lopen.

Voordelen van alleen lopen

 1. In je eentje ben je zo vrij als een vogeltje. Je hoeft je niet aan een bepaalde tijd, of plek te houden. Je kunt gaan en staan waar je maar wilt, en wanneer je maar wilt Er is geen sportschool die zo vroeg open is, als de sportschool die gewoon buiten is. Ik ren dagelijks om 7.15 en om 8.10 ben ik weer klaar. Een vriendin van mij doet nu bijvoorbeeld een cursus Start to Run die op zaterdagochtend om 9 uur begint. Dat is best vroeg, maar voor mij toch al te laat.
 2. In je eentje loop je niet het risico dat je jezelf gaat forceren om andere lopers bij te houden. Veel lopers vinden het toch vervelend om 'de langzaamste' of 'de laatste' te zijn en lopen daardoor soms onbewust harder dan ze anders zouden doen. In het ergste geval kan dit leiden tot hardloop blessures.
 3. Als je hardlopen gebruikt om tot rust, en tot jezelf te komen is lopen in je eentje beter. Een loopmaatje is een fijne afleiding, maar dat is dus juist niet wat je moet doen als je tot jezelf wilt komen.
 4. Als je graag multifunctioneel bezig bent kun je tijdens het hardlopen een educatieve podcast luisteren. Dat kan niet als je met anderen loopt.
 5. In je eentje is het makkelijker om je te concentreren op je lichaam en je techniek, dan als je ondertussen aan het babbelen bent.
 6. Als je een introverte loper bent, pas lopen in je eentje beter bij je.

Voordelen van lopen met anderen

 1. Eén van de belangrijkste voordelen van lopen met anderen is het principe van 'accountibility'. Als je met iemand hebt afgesproken om te gaan lopen, is het niet netjes om af te haken. Dit kan enorm helpen bij motivatieproblemen.
 2. Hardlopen in gezelschap kan motiverend werken: iedereen om je heen loopt ook, en het is gezellig.
 3. Hardlopen in een hardloopgroep is meestal goed voor je hardlooptechniek. Want vaak wordt daar mee geoefend. Bovendien krijg je handige tips en goede informatie.
 4. Je kunt ervaringen uitwisselen met gelijkgestemden, die precies weten en begrijpen waarom jij graag hardloopt.
 5. De sfeer van een hardloopevenement is voor vele hardlopers een reden om daaraan mee te doen. Ze genieten van de kameraderie onderweg, het publiek dat je aanmoedigt en alles erom heen.
 6. Lopen met anderen kan je helpen om net wat meer uit de kast te halen dan je in eentje zou doen.

Mijn conclusie over alleen lopen

Persoonlijk loop ik het liefst alleen. Vanwege de voordelen die ik hierboven noemde, en omdat ik denk ik niet zo'n gezelschapsmens ben. Dat is ook meteen het fijne aan hardlopen: het is geschikt voor ieder type mens!

Je kunt het in je eentje doen, in een groep, of beide combineren.

Het kan allemaal.

Hoe loop jij het liefst?

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.