4 winter hardlooptips tegen winterdips

hardlopen in de winter

Afgelopen week was het eindelijk echt winters buiten. Er lag sneeuw, en her en der was het glad. Voor sommige hardlopers was de sneeuw een uitnodiging, voor anderen juist een extra drempel om te gaan hardlopen en misschien zelfs maar een keer over te slaan. Maar sneeuw of geen sneeuw: in principe kun je prima hardlopen! Hieronder 4 winter hardlooptips om je te helpen ondanks de kou te blijven lopen!

Want ook in sneeuw kun je lopen.

4 winter hardlooptips tegen winterdips

1. Laat je niet afschrikken door hoe het er buiten uitziet

Met stip op nummer 1: laat je niet afschrikken door hoe het er buiten uitziet! Vaak valt het namelijk enorm mee als je eenmaal buiten bent. Ik woon het buitengebied en hier wordt dus niet gestrooid. Alles wat bedekt met sneeuw, en ik vroeg me af of ik wel zou kunnen hardlopen. Maar eenmaal buiten ging het lopen prima. Ik had (helaas) geen enkel excuus om niet te gaan hardlopen vanwege de sneeuw. Ik had hier gemengde gevoelens over moet ik bekennen. Want stiekem had ik misschien een beetje gehoopt dat ik door de sneeuw gewoon echt niet kon hardlopen. Een soort 'Verlaat de gevangenis zonder te betalen kaart'. Maar dat was dus echt niet aan de orde. Hardlopen in de sneeuw gaat vaak prima. Wel is het natuurlijk belangrijk om je tempo aan te passen, en alert te zijn op gladde plekken. Microvezel schoenhoezen of antislipzolen kunnen uitkomst brengen.

Levensles!

N.B. In deze ervaring zie ik trouwens een les die ook van toepassing kan zijn op het leven in het algemeen. Van buitenaf gezien kan iets heel erg lijken, maar als je er middenin zit valt het soms heel erg mee. Laat je dus niet te snel door iets afschrikken, en durf het in ieder geval te proberen. Grote kans dat het veel beter gaat dan je dacht.

2. Luister naar de Zweden en de Noren

Volgens de Zweden en de Noren bestaat er geen slecht weer. Alleen slechte kleding. En volgens mij hebben ze gelijk. Is het buiten winters koud? Dan kun je je daarop kleden. Zeker in Nederland zal het niet gauw zo koud zijn, dat je niet meer kunt hardlopen. Draag laagjes en gebruik de truc van de 10 graden: kleed je alsof het 10 graden warmer is. Is het buiten -5? Kleed je dan alsof het 5 graden is, want als je eenmaal loopt word je in snel tempo warmer. Schenk speciaal aandacht aan bedekking voor je hoofd en bovenlichaam. Die bepalen hoe je je voelt. Zorg dus dat goed beschermd zijn. Ik doe dit zelf altijd met behulp van mijn hardloophesje zonder mouwen en een hoofdband die mijn oren en voorhoofd bedekt.

3. Draag fijne handschoenen of wanten

Handen kunnen pijnlijk koud worden tijdens het lopen als je ze niet bedekt. Tijdens de sneeuw droeg ik een paar warme wanten van de Bristol.

4. Wees lief voor je huid

Veel mensen krijgen last van schrale huid en lippen door het koude winterweer. Bescherm je huid en lippen dus goed voordat je de deur uit rent.

Hardlopen in de winter: samenvattend

Mijn belangrijkste advies als het om hardlopen in de winter gaat is: laat je niet afschrikken vanuit de warmte van je huis. Eenmaal buiten valt het vaak heel erg mee. De truc is je goed te kleden! En dan kun je prima hardlopen.

Lees hier nog veel meer hardloop tips.

Hoe vond jij het winterse weer afgelopen week?

Similar Posts

2 Comments

  1. Ik heb echt niet gelopen; de kou is het punt niet, hardlopen gaat ook wel bij min tien, maar de gladheid vind ik wel een reden om niet te gaan. Ik heb geen zin om onderuit te gaan en blessures op te lopen. Als vervanging heb ik gewoon m'n tien kilometer-ronde gewandeld, dat was ook erg mooi!

    1. Gevaarlijke omstandigheden zijn voor mij ook een reden om niet te gaan. Maar in dit geval leek het gevaarlijker dan het bleek te zijn bij mij : )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.