De beste ondergrond voor hardlopers

Afhankelijk van waar je loopt, krijg je te maken met verschillende soorten ondergrond. Als je in de stad loopt zal dat waarschijnlijk zijn op asfalt (straat en fietspaden) en beton (stoep). In het buitengebied heb je te maken met zandwegen.

Soorten ondergrond om op te hardlopen

Grofweg kun je twee soorten ondergrond onderscheiden: natuurlijke ondergrond en kunstmatige ondergrond.

Natuurlijke ondergrond

Onder natuurlijke ondergrond vallen gras, zand en modder. Het voordeel van deze soorten ondergrond is dat ze vriendelijker zijn voor je botten en spieren omdat ze 'zachter' zijn. En omdat ze vaak niet helemaal egaal zijn, zorgen ze er voor dat je verschillende spieren gebruikt. Maar het nadeel van een ongelijke ondergrond is dat je goed moet opletten om te voorkomen dat je struikelt of valt. Maar dat zorgt er ook weer voor dat je aandachtig loopt en voorkomt dat je je gaat vervelen!

Kunstmatige ondergrond

Kunstmatige ondergrond is meestal prachtig egaal, maar wel hard. Zeker trottoirs, die van beton zijn, zijn niet vriendelijk voor je lichaam. De meest vriendelijke ondergrond is een kunststofbaan, waarvan twee types bestaan: tartan en mondo. Beide zijn rubberachtige banen, die licht veren. Tartan wordt ter plekke gegoten, en mondo wordt geleverd als prefab-matten. Nadeel van kunstmatige ondergronden is dat veel lopers ze saai gaan vinden.

Ook een kunstmatige ondergrond is natuurlijk de loopband. Voordeel van een loopband is dat ook die de impact van de neerkomende voet vermindert.

Soorten ondergrond op volgorde van lopers vriendelijkheid

  1. Athletiekbaan
  2. Zand
  3. Gras
  4. Loopband
  5. Asfalt
  6. Stoep oftewel beton

Ik loop op….

Sinds onze verhuizing naar het platteland loopt ik op zandpaden, en asfalt. Toen ik nog ons huis in de stad als startpunt had, liep ik vooral over het asfalt van fietspaden. Heel soms op trottoirs, maar daarbij was ik me er altijd van bewust dat dit flinke opdoffers betekende voor mijn lichaam. Dus dat was een afweging tussen veilig lopen en mijn lichaam niet te zwaar belasten.

Op welk soort ondergrond loop jij het meest?

 

Similar Posts

2 Comments

  1. 1. Asfalt/stoep
    2. bosgrond
    3. baan

    De meeste loopjes doe ik in de buurt. Ook met de atletiekvereniging kiezen we maar weinig voor de baan,
    Zaterdag is mijn vaste loopochtend in het bos. Met de loopgroep.
    En een enkele keer kiest de trainer voor de baan.

    Gelukkig is het nu wat langer licht, zodat we ook wat vaker 's avonds naar het bos kunnen gaan. Dat geeft zoveel energie!

    1. Lopen door het bos vind ik ook superleuk, en verveelt niet gauw. Maar ik loop meestal alleen, dus als het donker is vind ik het geen optie meer. En eigenlijk durf ik in mijn eentje ook alleen de bredere paden te volgen, en niet de intrigerende paadjes...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.