Bewegen voor beginners: een boek review

Bewegen voor beginners

 

Zou het niet fantastisch zijn als er een middeltje bestond tegen stress, moeheid, neerslachtigheid en overgewicht?! Een middeltje met als bijwerkingen een verbeterde nachtrust, een gezonde zin in sex, en levenslust? Volgens Bram Bakker en Koen de Jong bestaat zo'n middeltje, het heet Bewegen, en ligt voor iedereen voor het grijpen!

Bewegen voor beginners

In hun boek 'Bewegen voor beginners' vertellen Bakker en de Jong op overtuigende wijze waarom bewegen goed is voor lichaam en geest. Niet alleen dat, ze geven nuttige informatie en tips om dat zo efficiënt mogelijk te doen. Zo schrijven ze dat wekelijks zwemmen om af te vallen zinloos is. En wandelen niet helpt om je conditie te verbeteren.

Als je resultaat wilt zien: advies

Om echt resultaten te boeken kun je het beste:

drie keer in de week gedurende een half uur tot drie kwartier je ademfrequentie opvoeren naar 22 tot 26 keer per minuut.

Bij die ademfrequentie ben je fysiek inspannend bezig, maar ga je niet over je grenzen heen. Omdat tellen niet zo makkelijk is terwijl je sport, geven Bakker en de Jong deze vuistregel: zolang je je uitademing nog kunt verlengen is het goed.

Je uitademing verlengen is overigens altijd goed volgens de heren.

36-uurs regel

Soms vond ik Bewegen voor beginners wat technisch, maar het is steeds interessant. Ik heb ook echt nieuwe dingen geleerd. Zoals de '36-uurs regel': 36 uur na het sporten moet je een goed gevoel hebben. Geen vermoeidheid of zin in zoetigheid. Want dat is een teken dat je te intensief hebt gesport.

Supercompensatiecurve

In dit verband is de supercompensatiecurve belangrijk. Na het sporten heb je tijdelijk even minder energie, maar als je voldoende tijd neemt om te herstellen, stijgt je energieniveau daarna boven het startniveau. Als je gezond traint, word je steeds fitter. Zie curve A. Curve B is van iemand die veel te intensief beweegt, en als het ware roofbouw pleegt op zijn lichaam.

Er moet meer aandacht komen voor het belang van bewegen en psychische klachten

Duidelijk merkbaar is de medische achtergrond van Bram Bakker, die werkzaam is als psychiater. Zo vindt hij dat er veel meer aandacht moet komen voor de rol van beweging van in het ontstaan of voorkomen van psychische klachten. Bakker stelt bijvoorbeeld voor dat mensen alleen medicatie krijgen voor angstklachten als ze ook twee keer per week meedoen aan een beweegprogramma. Bakker:

Dit is een fundamenteel andere interpretatie van het begrip 'zelfstandige bijdrage.' En hij levert vrij zeker meer op dan een bedrag in euro's dat op tafel moet worden gelegd voor medische verzorging.'

Samenvattend: Bewegen voor beginners is een aanrader!

Bewegen voor beginners is een overtuigend pleidooi om bewegen net zo'n normaal onderdeel van je leven te maken, als bijvoorbeeld tanden poetsen. Het is inspirerend en informatief, en als ik niet al 4/5 keer per week gíng hardlopen, dan ging ik het nu acuut doen. Wil jij beginnen met hardlopen maar weet je niet goed hoe? Lees dan vooral mijn post Hardloopschema beginners.

Praktische informatie over Bewegen voor beginners

Bewegen voor beginners is nieuw verkrijgbaar voor 15 euro bij Bol.com. Tweedehands vanaf 12 euro. Als digitaal boek voor een tientje.

Tip

Op de website van Koen de Jong KiwiNederland vind je interessante informatie over je ademhaling en sporten. En kijk ook eens naar sportrusten!

Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief van KiwiNederland krijg je bovendien een link om gratis het boek Ademhaling te downloaden!

Similar Posts

2 Comments

  1. Interessant om over te lezen... Sowieso leuk om te lezen over bewegen/ hardlopen/ etc. Bij de bieb al veel boeken hierover geleend 🙂
    De 36 uursregel, en supercompensatie dat is zeker iets om op te letten.

  2. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is geleverd voor Bakkers bewering dat hardlopen helpt tegen bestaande depressies. Maar dat kan natuurlijk ook komen omdat depressieve mensen er niet in slagen tot hardlopen te komen of het door te zetten en vol te houden. Omgekeerd lijkt me wel op te gaan: een hardloper zal niet zo snel een depressie oplopen. Maar nogmaals: hard bewijs ontbreekt. Groet, Hsm.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.