Ik ren op schema

Ik ben aangenaam verrast door het gebruik van schema’s om mijn hardloopprestaties naar een hoger plan te tillen. Monter ren ik de voorgeschreven minuten, en wandel meer dan ooit.

En, paradoxaal genoeg, ga ik harder dan ooit. Mijn grootste prioriteit was altijd om het minstens een half uur ‘vol te houden’,en blijkbaar ging dit ten koste van mijn snelheid. Maar in de veilige wetenschap dat soelaas slechts luttele minuten verwijderd is, gooi ik me er helemaal in en dartel blijmoedig over de paden.

Het is een leerzame ervaring voor me: hoewel het goed is je krachten te sparen voor de lange termijn, kan het er blijkbaar ook toe leiden dat je niet alles geeft.

Een ander pluspunt is dat schema’s me in toom houden. Ik ben van het type dat als een ‘beetje’ goed is, ‘veel’ vast beter is. Dus als drie keer per week hardlopen wordt aangeraden dan ren ik zeven keer, tot mijn scheenbenen voelen alsof er plankjes in zitten en ik loop als een moderne pinokkio. Als nu dat listige stemmetje van mijn Innerlijke Criticus fluistert: ‘Joh, moet je vandaag niet ook gaan rennen?’ dan houd ik hem triomfantelijk mijn schema voor. Daar heeft hij niet van terug.

Dankzij mijn schema ren ik niet alleen sneller maar ook gezonder.

Leave a reply

CommentLuv badge